Putin amenință Europa cu o nouă criză a gazului

21 Apr. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Apr. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a avertizat Europa că va întâmpina o nouă criză a gazului în următorul sezon rece, iar aceasta se grăbește să își reumple rezervele consumate în iarna care a trecut. Gazprom, furnizorul de gaze naturale deținut de statul rus, a declarat că Europa a reușit să treacă peste iarnă, în ciuda reducerii aprovizionării cu gaze rusești, datorită temperaturilor blânde, dar a avertizat că “nu există nicio garanție că natura va face din nou un astfel de cadou”.

Într-o declarație pe Twitter, Gazprom a precizat că reumplerea rezervelor pentru a face față următorului sezon rece nu va fi ușoară, iar principala dificultate vine din “deciziile cu motivații politice, menite să oprească importurile de gaze naturale prin conducte rusești”.

Cu toate acestea, Europa iese acum din sezonul rece cu stocuri de gaze naturale mai mult de jumătate pline, aproape de nivelurile-record pentru această perioadă a anului, potrivit The Telegraph. Acest lucru pune continentul într-o poziție mai puternică pentru a face față iernii următoare cu mai puțin gaz rusesc, iar în același timp poate depinde de importurile de gaze naturale lichefiate (LNG – liquified natural gas) din alte surse.

Alex Froley, analist senior pe divizia LNG a ICIS, a spus că fluxurile de gaze naturale rusești prin conducte către Europa au avut o medie de aproximativ 67 de milioane de metri cubi pe zi în aprilie 2023, comparativ cu aproximativ 281 de milioane de metri cubi pe zi în aprilie 2022. Acesta a declarat: “Datorită faptului că industriile și consumatorii au redus cererea din cauza prețurilor ridicate, iar iarna a fost blândă, Europa are în depozite mult mai mult gaz decât s-ar fi așteptat. Prin urmare, în marea majoritate a modelelor noastre, ar trebui să fie destul de realizabil pentru Europa să își reumple stocurile de gaze naturale înainte de următorul sezon rece. Nu ne așteptăm la nicio creștere enormă a prețurilor în această vară, ca aceea văzută anul trecut”.

Cu toate acestea, el a avertizat că vremea rece din următorul sezon ar putea duce la o creștere a cererii și a prețurilor: “Ar trebui să menționăm, de asemenea, că deși prețurile au scăzut față de anul trecut, acestea sunt încă de două ori mai mari decât media pe termen lung a ultimului deceniu și ar putea rămâne ridicate în următorii ani”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău