Războiul care îi dă frisoane lui Putin. Armand Goșu: Rusia nu mai are cum să învingă. A pierdut din a patra zi

07 Mart. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mart. 2022, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Istoricul român al spațiului ex-sovietic, Armand Goșu a explicat cele două senarii probabile pentru conflictul ruso-ucerainean.

Două sunt scenariile probabile. Până acum câteva zile poate că nimeni nu ar fi luat în calcul scenariul unei victorii ucrainene. Rezistența ucranenilor este atât de mare. Ucrainenii, chiar dacă pierd unele orașe, reușesc să reziste la Kiev, reușesc să-și păstreze principalele centre de putere. De fapt, asta este una dintre problemele Rusiei, nu a reușit să distrugă centrele de comandă în primele ore ale ofensivei rusești”, a declarat Armand Goșu într-un interviu la europafm.

„Și asta se vede pe teren pentru că armata ucraineană se coordonează destul de bine. Fiind obiectivul decapitarea politică a Ucrainei, faptul că Zelenski este liber, își desfășoară activitatea de președinte, instituțiile ucrainene supuse acestui asediu funcționează, nu este exclus scenariul în care în câteva săptămâni, poate câteva luni, presiunea internațională să fie atât de mare, sancțiunile să doară atât de mult încât Putin să-și retragă armatele din Ucraina și să încerce Rusia să păstreze Crimeea și Donbas mergând la niște negocieri de armistițiu cu cereri minime în fața Ucrainei. Acesta ar fi un scenariu”, a explicat Armand Goșu.

Întrebat dacă astfel Vladimir Putin moare acasă, Armand Goșu spune că: „Nu, înseamnă că el se salvează. El se salvează, dar se salvează pentru scurt termen și încearcă să nu moară, să nu fie omorât, să nu fie înlăturat violent”.

Al doilea scenariu explicat de Armand Goșu ar fi următorul: „Rușii reușesc să cucerească Kiev-ul, adică 4-6 săptămâni, război de guerrilla urbană, instalează un guvern marionetă – aduc pe Medveciuc, căruia Putin i-a boteza fiica cea mică – sau aduc pe Ianukovici, dar atunci va începe o insurecție puternică, insurecție care va dura câțiva ani, iar în cele din urmă Rusia va fi nevoită – în 2-3 ani – să-și retragă trupele din Ucraina și să încerce să păstreze Crimeea și Donbasul pentru Rusia, poate și alte teritorii, să spunem un Donbas ceva mai mare. Astea ar fi cele două scenarii”.

Că victoria ucraineană va veni în 6 săptămâni, în 8 săptămâni sau în trei ani, tot victorie ucraineană va fi. Rusia nu mai are cum să învingă. Rusia a pierdut războiul din a patra zi. Rusia ca să câștige războiul, trebuia să fie primită cu entuziasm de populație, Zelenski să fugă, elita politică de la Kiev pro-Occidentală trebuia să dispară sau ce mai rămânea din ea urma să fie denazificată – așa cum cere Putin”, a mai spus Armand Goșu.

„Lucru care nu s-a întâmplat. Chiar dacă Putin va pune mâna pe niște orașe importante. Chiar dacă va ocupa un teritoriu destul de mare. Ucraina este mult prea întinsă – are dimensiunile Franței. Ca să controlezi o țară, s-o ocupi și s-o controlezi ar însemna ca în fiecare sat tu trebuie să faci un post de jandarmi, să ai oameni. Ori asta ar însemna să aduci acolo câteva sute de mii de oameni. Nu au rușii atâtea rezerve”, a explicat Armand Goșu.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 14:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2023, 14:31 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Cu o experiență de peste trei decenii în domeniul consultanță în afaceri, Lucia Ușurelu este acum manager de proiect, consultant, trainer și coacher în cadrul Agenției de consultanță Proentranse.

Odată cu lansarea programului Organizației Internaționale a Muncii „SIYB” (Inițiază și Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business), și-a dat seama că acest curs de instruire îi va oferi oportunitatea de a-și perfecționa abilitățile de formare și totodată de a-și împărtăși experiența cu alți colegi de breaslă, care își doresc să contribuie la dezvoltarea afacerilor și sectorului de antreprenoriat.

Experiența adunată ani în șir a făcut-o să dezvolte și să implementeze programe de instruire pentru angajați, dar și pentru antreprenori.

„În urma acestei experiențe, am dezvoltat o abordare practică și personalizată în predare, care se adaptează nevoilor și obiectivelor specifice ale fiecărui cursant”, spune Lucia.

„Sunt mândră să mă alătur unei comunități de traineri cu experiență”

Datorită acestui program a reușit să învețe noi metode și tehnici care o vor ajuta în susținerea antreprenorilor, iar ulterior aceștia din urmă își vor putea dezvolta afacerile cu succes.  Oportunitatea de a fi trainer în cadrul programului „SIYB” a contribuit enorm în dezvoltarea sa profesională, acum fiind pregătită pentru a contribui la creșterea antreprenorialului în comunitate.

Workshop-uri și sesiuni de instruire pentru antreprenori, la Soroca

„În urma programului „SIYB”, împreună cu doi colegi, am planificat să organizam la Soroca o serie de workshop-uri și sesiuni de instruire pentru antreprenori si potențiali antreprenori”, spune Lucia Ușurelu.

Astfel, până în luna aprilie, de două ori pe săptămână, antreprenorii își dau întâlnire la Incubatorul de Afaceri din Soroca. De la inițierea ideii, până la lansarea și gestiunea afacerii, aici viitorii antreprenori învață cum să-și crească afacerea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Fiind în prezent cel mai mare program global de formare în managementul afacerilor, în baza metodologiei dezvoltate de către Organizația Internațională a Muncii, programul cuprinde module dedicate atât pentru cei ce doresc să se lanseze în domeniul antreprenorial, dar și pentru cei care vor să-și crească afacerea.

„Am observat o nevoie crescută pentru dezvoltarea abilităților de marketing digital în rândul antreprenorilor din comunitatea noastră. Deși mulți antreprenori au început să utilizeze canalele de marketing digital, există încă multe oportunități pentru a crește și a îmbunătăți rezultatele lor prin dezvoltarea și implementarea unei strategii de marketing digital eficiente”, spune experta.

Aceste instruiri vor ajuta antreprenorii să înțeleagă și să utilizeze eficient informația, oportunitățile și experiențele în domeniul afacerilor.

„Aceste workshop-uri vor ajuta antreprenorii să își dezvolte abilitățile antreprenoriale, ceea ce va contribui ulterior la creșterea afacerilor, dar și la consolidarea comunității noastre antreprenoriale”, adaugă Lucia.

Pentru mai multe informații și oportunități despre afaceri verzi, accesați grupul Facebook: Economie Verde în Moldova

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău