Războiul continuă: Putin a anunţat că va forţa luptele din Ucraina în ciuda pierderilor imense înregistrate până acum

28 Ian. 2023, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2023, 05:25 // Actual //  bani.md

După aproape un an de la invazia care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-şi în acelaşi timp ţara pentru un conflict cu SUA şi aliaţii săi care se aşteaptă să dureze ani de zile, potrivit Bloomberg.

Kremlinul urmăreşte să demonstreze că forţele sale pot recâştiga avantajul după luni de zile în care au pierdut teren. Moscova încearcă să forţeze un armistiţiu care să-i permită menţinerea controlului asupra teritoriului pe care îl ocupă acum, potrivit oficialilor, consilierilor şi altor persoane familiarizate cu situaţia.

Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei sale, construită în decenii, după ce trupele ruse au pierdut mai mult de jumătate din câştigurile iniţiale în Ucraina. Eşecurile persistente i-au determinat pe mulţi oficiali ai Kremlinului să fie mai realişti în privinţa ambiţiilor lor imediate, recunoscând că până şi menţinerea actualei linii de front ar fi o realizare.

Dar Putin rămâne convins că forţele mai mari ale Rusiei şi disponibilitatea de a accepta victimele – care sunt deja de ordinul zecilor de mii, un număr mai mare decât în orice alt conflict petrecut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit estimărilor americane şi europene – îi vor permite să învingă în ciuda eşecurilor de până acum. Ofensiva ar putea începe în februarie sau martie, au declarat persoanele apropiate Kremlinului.

Determinarea lui Putin prevesteşte o altă escaladare extrem de periculoasă a războiului, în timp ce Kievul pregăteşte o nouă ofensivă proprie pentru a expulza forţele ruse. Liderul de la Moscova crede că nu are altă alternativă decât să se impună într-un conflict pe care îl consideră deja existenţial, potrivit surselor citate. O nouă rundă de mobilizare ar putea avea loc încă din această primăvară, pe măsură ce economia şi societatea sunt din ce în ce mai mult subordonate nevoilor războiului.
„Putin este dezamăgit de felul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să renunţe la obiectivele sale”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea R.Politik, o firmă de consultanţă politică. „Aşadar, traseul conflictului va fi mai lung, mai sângeros şi mai rău pentru toată lumea”.

Oficialii serviciilor de informaţii americane şi europene se întreabă dacă Rusia are resursele necesare pentru o nouă ofensivă majoră, chiar şi după ce a mobilizat 300.000 de soldaţi suplimentari toamna trecută. Între timp, aliaţii Ucrainei îşi intensifică livrările de arme, pregătindu-se să livreze pentru prima dată vehicule blindate şi tancuri de luptă care ar putea ajuta trupele ucrainene să străpungă liniile ruseşti.

Dar atacurile Rusiei în locuri precum Bakhmut, un oraş din est care are o valoare strategică limitată, au epuizat forţele ucrainene, slăbind capacitatea Kievului de a organiza operaţiuni ofensive în alte părţi, potrivit oficialilor americani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău