Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la blocajele pandemice de la începutul anului 2021, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune ar putea fi la orizont.
Un sondaj al managerilor de achiziţii realizat de S&P Global a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, coborând sub nivelul care semnalează contracţia. Scăderea a fost determinată de înrăutăţirea producţiei în rândul producătorilor şi de o cvasi-stagnare a creşterii în sectorul serviciilor. Economiştii se aşteptau la o uşoară expansiune.
„O pierdere abruptă a comenzilor noi, scăderea numărului de lucrări în aşteptare şi aşteptările mai sumbre ale mediului de afaceri, toate acestea indică faptul că ritmul de declin a căpătat un nou impuls”, a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global. „Cea mai mare îngrijorare este situaţia dificilă a industriei prelucrătoare, unde producătorii raportează că vânzările mai slabe decât se aşteptau au dus la o creştere fără precedent a stocurilor nevândute.”
Datele subliniază vulnerabilitatea economiei din zona euro, care se confruntă acum cu o retragere bruscă a stimulentelor, după ce Banca Centrală Europeană a majorat cu jumătate de punct rata dobânzii, prima majorare în mai mult de un deceniu.
„Înţelegem că se aşteaptă ca aceste decizii să însemne o creştere economică mai lentă din cauza împrumuturilor mai scumpe şi, din păcate, a locurilor de muncă necreate şi uneori pierdute”, a declarat vineri Madis Muller, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-o postare pe blog. „Dar consecinţele unor creşteri persistente şi prea rapide ale preţurilor ar fi şi mai grave.”
Semnele de încetinire a creşterii vor întări corul tot mai mare de economişti care prezic o recesiune în blocul monetar cu 19 membri în cursul acestui an. Aprovizionarea cu energie este o preocupare majoră, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaze naturale ca răspuns la sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.