Recesiunea dă târcoale Europei

24 Iul. 2022, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2022, 07:38 // Actual //  bani.md

Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la blocajele pandemice de la începutul anului 2021, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune ar putea fi la orizont.

Un sondaj al managerilor de achiziţii realizat de S&P Global a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, coborând sub nivelul care semnalează contracţia. Scăderea a fost determinată de înrăutăţirea producţiei în rândul producătorilor şi de o cvasi-stagnare a creşterii în sectorul serviciilor. Economiştii se aşteptau la o uşoară expansiune.

„O pierdere abruptă a comenzilor noi, scăderea numărului de lucrări în aşteptare şi aşteptările mai sumbre ale mediului de afaceri, toate acestea indică faptul că ritmul de declin a căpătat un nou impuls”, a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global. „Cea mai mare îngrijorare este situaţia dificilă a industriei prelucrătoare, unde producătorii raportează că vânzările mai slabe decât se aşteptau au dus la o creştere fără precedent a stocurilor nevândute.”

Datele subliniază vulnerabilitatea economiei din zona euro, care se confruntă acum cu o retragere bruscă a stimulentelor, după ce Banca Centrală Europeană a majorat cu jumătate de punct rata dobânzii, prima majorare în mai mult de un deceniu.

„Înţelegem că se aşteaptă ca aceste decizii să însemne o creştere economică mai lentă din cauza împrumuturilor mai scumpe şi, din păcate, a locurilor de muncă necreate şi uneori pierdute”, a declarat vineri Madis Muller, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-o postare pe blog. „Dar consecinţele unor creşteri persistente şi prea rapide ale preţurilor ar fi şi mai grave.”

Semnele de încetinire a creşterii vor întări corul tot mai mare de economişti care prezic o recesiune în blocul monetar cu 19 membri în cursul acestui an. Aprovizionarea cu energie este o preocupare majoră, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaze naturale ca răspuns la sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ