Recesiunea dă târcoale Europei

24 Iul. 2022, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2022, 07:38 // Actual //  bani.md

Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la blocajele pandemice de la începutul anului 2021, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune ar putea fi la orizont.

Un sondaj al managerilor de achiziţii realizat de S&P Global a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, coborând sub nivelul care semnalează contracţia. Scăderea a fost determinată de înrăutăţirea producţiei în rândul producătorilor şi de o cvasi-stagnare a creşterii în sectorul serviciilor. Economiştii se aşteptau la o uşoară expansiune.

„O pierdere abruptă a comenzilor noi, scăderea numărului de lucrări în aşteptare şi aşteptările mai sumbre ale mediului de afaceri, toate acestea indică faptul că ritmul de declin a căpătat un nou impuls”, a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global. „Cea mai mare îngrijorare este situaţia dificilă a industriei prelucrătoare, unde producătorii raportează că vânzările mai slabe decât se aşteptau au dus la o creştere fără precedent a stocurilor nevândute.”

Datele subliniază vulnerabilitatea economiei din zona euro, care se confruntă acum cu o retragere bruscă a stimulentelor, după ce Banca Centrală Europeană a majorat cu jumătate de punct rata dobânzii, prima majorare în mai mult de un deceniu.

„Înţelegem că se aşteaptă ca aceste decizii să însemne o creştere economică mai lentă din cauza împrumuturilor mai scumpe şi, din păcate, a locurilor de muncă necreate şi uneori pierdute”, a declarat vineri Madis Muller, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-o postare pe blog. „Dar consecinţele unor creşteri persistente şi prea rapide ale preţurilor ar fi şi mai grave.”

Semnele de încetinire a creşterii vor întări corul tot mai mare de economişti care prezic o recesiune în blocul monetar cu 19 membri în cursul acestui an. Aprovizionarea cu energie este o preocupare majoră, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaze naturale ca răspuns la sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău