Republica Moldova, la mila lui Putin! Rachetele Moscovei ar putea lăsa Moldova în beznă

28 Oct. 2022, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Oct. 2022, 09:39 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile electrice care asigură interconectarea Republicii Moldova cu Ucraina, potrivit declarației ministerului Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Unul dintre scenarii este că Gazprom nu mai livrează gaz Republicii Moldova deloc, asta înseamnă că MGRES nu va produce deloc energie pentru malul drept. În condițiile în care infrastructura energetică din Ucraina este bombardată și ucrainenii au interzis exporturile, singurul lucru care ne rămâne este piața internă și importurile din România și UE. Piața internă este sub 10%, odată ce va începe sezonul de încălzire va crește, pentru că Termoelectrica și CET-Nord vor produce mai mult, dar oricum nu este suficient. La moment, analizăm planul de deconectare targetată, doar atât cât este nevoie, fără să ajungem la deconectări masive”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit vicepremierului, vor fi selectate localitățile unde impactul deconectărilor nu va fi unul foarte mare, localități care nu dispun de instituții sociale importante. Municipiile Chișinău și Bălți ar putea fi scutite de deconectări. Totuși, dacă Rusia va bombarda liniile electrice de interconectare cu Ucraina, toată țara va rămâne în beznă.

„Scenariul deconectărilor masive este un scenariu care ar putea avea loc. Se vor deconecta pe o oră 20 de localități, apoi următoarele și tot așa, pe rând. S-ar putea ca în toate localitățile să fie deconectări, în afară de centrele mari care au spitale și care nu pot fi deconectate. Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile de conectare a Republicii Moldova cu Ucraina, ca tehnic să nu putem importa energie. Într-un astfel de scenariu s-ar putea ca și Chișinăul să fie deconectat pe sectoare, în suburbii, pentru că nu va exista o altă soluție”, a mai spus vicepremierul Andrei Spînu.

Republica Moldova se confrunt o criză energetică fără precedent, după ce Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie electrică malului drept. Motivul invocat este diminuarea livrărilor de gaz de către Gazprom cu 30%.

În prezent, Republica Moldova achiziționează 30% din necesarul de curent din România la un preț de 90 euro MW/h, 50% este acoperit de Centrala de la Cuciurgan, iar 10% din producția internă de le CET-uri.

 

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău