Șefii celor mai mari companii britanice câștigă de 86 de ori mai mult decât salariul mediu. Cine a obținut cel mai mult

19 Aug. 2021, 09:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 09:23 // Au Bani //  MD Bani

Șefii celor mai mari companii britanice au câștigat de 86 de ori salariul mediu cu normă întreagă anul trecut.

Salariul mediu a unui director executiv al unei firme britanice a fost de 2,69 milioane de lire sterline în 2020, potrivit High Pay Center. Aceasta a scăzut cu 17% față de 3,25 milioane de lire sterline în 2019, înainte de pandemie, transmite BBC.

Top cinci șefi britanici cu cele mai mari câștiguri

Pascal Soriot, directorul general al gigantului farmaceutic AstraZeneca, a fost directorul cu cel mai mare câștig, anul trecut câștigând 15,45 milioane de lire sterline.

El a fost considerabil în fața lui Brian Cassin de la agenția de referință de credit Experian, care a câștigat 10,3 milioane de lire sterline, conform cifrelor grupului de reflecție.

Pe locul trei s-a aflat Albert Manifold al companiei de materiale de construcție CRH, care a primit 9,92 milioane de lire sterline.

Laxman Narasimhan, de la firma de bunuri de larg consum Reckitt Benckiser, a fost al patrulea cu 9,24 milioane de lire sterline, în timp ce al cincilea șef cel mai bine plătit în 2020 a fost Rob Perrins de la constructorul de case Berkeley, care a câștigat 8,03 milioane de lire sterline.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:36 // Slider //  Ursu Victor

La data de 8 aprilie 2025, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie de modificare privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”. Prin această decizie, autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Modificarea survine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza strategiei comune semnate la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică. Această strategie prevede, între altele, eliminarea completă a dependenței de gazele naturale din Federația Rusă și accelerarea integrării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cadrul legal și interesul public, a efectuat o analiză detaliată a riscurilor de securitate energetică, în special privind aprovizionarea consumatorilor din regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în urma unor consultări extinse cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice și alți actori din sectorul energetic.

O decizie-cheie a ANRE prevede că, în cazul în care SA „Moldovagaz” nu finalizează procesul de separare funcțională și juridică a activităților sale, conform prevederilor Legii gazelor naturale, până la data de 31 iulie 2025, autoritatea va retrage licența de furnizare de gaze și va desemna un alt furnizor licențiat, care să asigure aprovizionarea la prețuri reglementate.

În acest sens, ANRE va lansa, începând cu trimestrul II al anului curent, proceduri competitive de selectare a furnizorilor alternativi.

Contextul deciziei ANRE:

  • Prin Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, cu condiția separării activităților de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”.
  • Între timp, compania rusă Gazprom a stopat unilateral livrările de gaze către Republica Moldova.
  • Ministerul Energiei a fost nevoit să reanalizeze condițiile de securitate pentru alimentarea regiunii transnistrene, fapt care a influențat și actuala decizie de ajustare a termenelor pentru Vestmoldtransgaz.