Chiar dacă o parte din țevile care transportă gazele naturale în R. Moldova trec prin regiunea transnistreană, un eventual consum direct din ele este practic imposibil.
Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, citat europaliberă.org, a explicat recent, într-o conferință de presă, că Transnistria nu poate lua singură gaze din țeavă pentru că nu este parte a contractului cu Gazprom.
„Beneficiarul final este Moldovagaz. Cât ne livrează, atâta putem lua. Înainte era și tranzit, acum tranzit în țeavă nu este. Prin teritoriul nostru intră gaz pentru centrul și sudul Transnistriei și intră în acel volum care este prevăzut în contract. Camenca și Râbnița primesc gaze prin R. Moldova”, a spus el.
Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef din partea Tiraspolului, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că regiunea transnistreană nu preia samavolnic gaze și din alte motive, deși această opțiune există. „Unul dintre acestea este că, în asemenea situație, Moldovagaz ar putea ieși din tranzacție, adică să refuze livrările Gazpromului, iar Ucraina – tranzitarea gazului”, a precizat Iastrebceak.
„Moldovagaz nu va avea alt instrument să oprească o eventuală extragere nesancționată de gaze de către Transnistria decât să rezilieze contractul cu Gazprom, ceea ce ar însemna un colaps pentru regiunea transnistreană”, a confirmat, într-un comentariu pentru Europa Liberă, și expertul în energetică Sergiu Tofilat.