Swisspod, start-up-ul unui român premiat de Elon Musk, lansează primul spațiu de testare hyperloop în Europa

28 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 09:18 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Startupul lui Denis Tudor, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari. Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute, scrie Digi24.

Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția.

„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.

O soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică

El a subliniat că acesta este o soluție cu 50 la sută mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.

„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a punctat Denis Tudor.

Cum a început totul

Totul a început în 2015, când Denis Tudor a participat prima oară la concursul organizat de Elon Musk. A fost un succes, pentru că împreună cu echipa cu care era în acel moment a reușit să creeze o capsulă ce a câștigat premiul I pentru cel mai bun design și premiul I pentru inovație.

Ulterior, Denis a început un doctorat în Elveția pe domeniul de hyperloop și a reușit să creeze această companie care oferă soluții de transport de mare viteză în tuburi vidate.

„Deci totul a fost un spin-off, pe care l-am început din studenție, acum vreo șase ani”, a povestit Denis Tudor la Digi24.

Sprijin de la Guvernul elvețian și sfaturi de la Elon Musk

Compania fondată de Denis Tudor are sprijinul Guvernului elvețian, care a venit sub forma unui grant pentru un consorțiu format cu mai multe companii, dar și cu mai multe universități locale din Elveția.

Românul a dezvăluit la Digi24 și ce a vorbit cu Elon Musk atunci când s-au întâlnit:

„Cu Elon Musk am avut o discuție despre cum ar trebui să arate un start-up în domeniul de hyperloop și ce viziune ar trebui să urmăm, și anume eficiența la viteze mari, dar și competiția momentană cu soluțiile existente pe piață, de exemplu aeroporturi, autostrăzi sau căi ferate”, a spus Denis Tudor.

Când va fi gata tehnologia

„Noi credem că vom fi gata cu tehnologia undeva la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem aduce pe piață acest model de transport”, a menționat cofondatorul Swisspod.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău