TOP 10 cele mai scumpe clădiri din lume! Câte miliarde s-au cheltuit pentru construcția lor

03 Iul. 2021, 13:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Iul. 2021, 13:00 // Au Bani //  MD Bani

Când te gândești la cele mai scumpe clădiri ai putea avea impresia că ele sunt cele mai înalte sau cele mai frumoase, dar de cele mai multe ori nu este chiar așa. Iată un TOP al celor mai scumpe clădiri din lume.

În această listă nu sunt incluse construcțiile speciale, cum sunt bazele militare, centralele nucleare sau institutele de cercetare ale căror costuri finale nu sunt date de construcții în sine, cât de echipamentele speciale care se găsesc în interior.

1. Abraj Al Bait – Mecca, Arabia Saudită

Închidem topul cu o construcție din lumea arabă. Abraj Al Bait este unul dintre cele mai surprinzătoare proiecte din lume, chiar dacă în Orientul Mijlociu sunt clădiri mult mai cunoscute în întreaga lume. Cum ar fi Burj Khalifa, dar care se încadrează doar la capitolul mențiune, pentru că valoarea proiectului celei mai înalte clădiri din lume a fost de „doar” 1,5 miliarde de dolari.

Abraj Al Bait este un întreg complex de clădiri, de aici și costul ridicat al acestui proiect. A fost construit pentru a da o nouă față vechiului și renumitului oraș din Orientul Mijlociu, cu scopul de a oferi noi facilități pelerinilor musulmani care vin în fiecare an să se roage la Mecca.

Costul total al construcției la momentul inaugurării sale, adică în 2012, a fost evaluat la 15 miliarde de dolari. Adică a costat de 10 ori mai mult decât cea mai înaltă clădire a lumii.

2. Marina Bay Sands – Singapore

Bogatul stat asiatic ocupă încă o poziție pe podium, cu una dintre cele mai emblematice clădiri din era recentă. Marina Bay Sands este un complex din ce în ce mai popular, mai ales pentru piscina suspendată, care le oferă vizitatorilor o panoramă unică în lume.

Complexul a fost finalizat în 2010, iar costul total al acestui proiect ambițios a fost de 6 miliarde de dolari.

3. Resorts World Sentosa – Singapore

Situat pe insula Sentosa, aflată pe partea de sud a coastei singaporeze, complexul dispune de un cazinou, un parc de distracții și cel mai mare acvariu din lume.

A fost inaugurat în 2010, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5,38 miliarde de dolari.

4. Emirates Palace – Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, nu doar din emirate, dispunând de spații verzi vaste, o raritate în această parte a lumii și de o plajă privată fabuloasă.

Proiectul a fost finalizat în 2005, iar la momentul inaugurării valoarea lucrărilor s-a ridicat la 4,46 miliarde de dolari.

5. The Cosmopolitan – Las Vegas, SUA

Complexul este format din două turnuri impunătoare care pune la dispoziție peste 3.000 de camere pentru clienții săi.

Construcția a fost finalizată în 2010, iar costurile s-au ridicat la 4,16 miliarde de dolari.

6. One World Trade Centre – New York, SUA

Cu siguranță știți că această clădire s-a ridicat pe locul renumitelor turnuri gemene World Trade Center care au dispărut în timpul incidentelor din 11 septembrie 2001.

Construit ca un monument care să comemoreze tragicele evenimente, a fost inaugurat în 2013, iar valoarea proiectului s-a ridicat la 2,8 miliarde de dolari.

7. Wynn Resort – Las Vegas, SUA

Wynn Resort este unul dintre cele mai mari complexuri de divertisment din Las Vegas și este format din două clădiri impunătoare care ies în evidență chiar și într-un oraș plin de clădiri emblematice, așa cum este capitala jocurilor de noroc americană.

Resortul a fost finalizat în 2005 și a costat 3,26 miliarde de dolari.

8. Venetian Macao – Macao China

Poate că este mai valoros și pentru că deține titlul de cel mai mare cazinou din lume, având peste 800 de mese de joc și peste 3.400 de aparate, făcând City of Dreams să pară mic.

Când a fost finalizat în 2007, valoarea construcției a fost evaluată la 2,97 miliarde de dolari.

9. City of Dreams – Macao, China

Este o nouă destinație care se află tot într-un oraș renumit pentru industria jocurilor de noroc, dar pe cealaltă parte a planetei față de Las Vegas, mai exact în Macao, China.

Complexul dispune de peste 500 de mese de joc și peste 1.500 de aparate de jocuri. A fost finalizat în 2009, iar costul de la momentul inaugurării a fost de 2,75 miliarde de dolari.

10. Hotel Bellagio – Las Vegas, SUA

Hotelul Bellagio se află în „buricul târgului” din Las Vegas, fiind înconjurat de unele dintre cele mai cunoscute hoteluri și cazinouri din oraș, și ocupă un domeniu vast, care este ocupat în mare parte și de fântâna dansatoare din fața hotelului, care-i încântă pe clienți, dar și pe trecători.

Bellagio se află pe locul fostului hotel „Dunes” și a fost ridicat în 1998, iar valoarea construcției s-a ridicat la 2,29 miliarde de dolari.

Sursa: Wall Street.ro

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău