UE a aprobat sprijinul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina fără Orban. „Diplomație de șantaj nemaivăzută până acum”

11 Dec. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Dec. 2022, 05:32 // Actual //  bani.md

Ungaria lui Viktor Orbán duce de săptămâni întregi un război de rezistență cu restul partenerilor din UE în încercarea de a debloca până la 13,3 miliarde de euro din fondurile europene, dar se apropie momentul exploziei finale. Și amenință să se întoarcă ireversibil împotriva Budapestei. „Este un fel de diplomație de șantaj pe care nu am mai văzut-o până acum”, acuză un înalt oficial european.

Pentru început, Comisia Europeană a emis vineri un nou aviz negativ împotriva Ungariei. O evaluare pe care Germania, Italia și Franța au solicitat-o pentru a verifica dacă legile adoptate săptămâna trecută în parlamentul de la Budapesta sunt suficiente pentru a rezolva problemele constatate. Verdictul este negativ, astfel că Bruxelles-ul își menține neschimbată propunerea de înghețare a celor 7,5 miliarde de euro din fondurile regionale.

În paralel, UE a pus deja în aplicare un „plan B” pentru a salva cele 18 miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina, ocolind veto-ul Ungariei. Acest plan va continua să fie finanțat din datoria europeană comună, dar în loc să folosească bugetul UE ca garanție (care necesită unanimitate), celelalte 26 de state membre vor oferi garanții naționale Bruxelles-ului. Prin această soluție, Viktor Orban își pierde principalul instrument de șantaj.

Pachetul legislativ care va permite UE să ajute Ucraina în 2023

„Consiliul a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde EUR. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare.”, se arată într-un comunicat al Consiliului, transmis sâmbătă.

„Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023.”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de Finanțe al Cehiei.

Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde EUR, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

„Scopul este de a oferi ajutor financiar pe termen scurt, care să finanțeze nevoile imediate ale Ucrainei și reabilitarea infrastructurii critice, și sprijin inițial în vederea unei reconstrucții postbelice durabile, cu scopul de a sprijini Ucraina pe calea integrării europene”, se mai arată în comunicatul citat.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău