Ungurii cu o bancă în Republica Moldova. Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort

13 Nov. 2023, 10:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2023, 10:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Surse din BNR spun că tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania nu s-a putut finaliza deocamdată, din diverse motive. Surse din mediul politic spun că o altă bancă ar fi contestat tranzacția OTP – BT. Avocații susțin că blocarea vânzării OTP Bank către BT poate fi contestată de o altă bancă participantă la licitație, un acționar minoritar sau chiar de unul dintre clienții foarte mari ai băncii, care ar fi avut stipulat în contractul cu banca acordul expres pentru o eventuală modificare a acționariatului.

Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România.

Pentru piața bancară românească este o premieră faptul că o instituție de credit care și-a anunțat intenția de vânzare, care a deschis camera de due diligence, pentru achiziția căreia două bănci s-au înscris și una dintre ele a renunțat mai apoi, se vede cu tranzacția blocată. Cel puțin, momentan, scrie economica.net.

Surse din Banca Centrală și din mediul bancar spun că vânzarea OTP Bank ”nu s-a terminat încă și nimeni nu știe de ce”.  Din mediul politic vin alte surse care spun că tranzacția OTP Bank – BT, care părea sigură săptămâna trecută, a fost momentan blocată de contestația depusă de o altă bancă la contractul de vânzare cumpărare. Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Suma ar include și liniile de credit contractate la banca mamă și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de mil euro. Menționăm că, Alpha Bank România a fost vândută către UniCredit  pentru 300 de milioane de euro.

Din informațiile Economica.net, Raiffeisen Bank, a doua instituție de credit care intrase în camera de due diligence pentru cumpărarea OTP Bank, nu ar fi depus nici o contestație. Doar s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri. Celelalte bănci care și-au manifestat cândva interesul pentru a prelua OTP Bank, Exim Banca Românească și Unicredit, nu ar fi avut motive, cel puțin aparent, pentru a constesta această tranzacție. Alți competitori spun că, Exim este banca ce și-ar fi dorit să cumpere OTP, motiv pentru care există posibilitatea ca ea să fi fost instituția de credit care ar fi contestat tranzacția. În plus, conform BNR, cota de piață a Băncii Transilvania se apropie de 20%. O nouă achiziție ar duce cota băncii la peste 22%. Exim Banca Românească a negat oficial implicarea.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău