Ungurii cu o bancă în Republica Moldova. Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort

13 Nov. 2023, 10:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 10:05 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Surse din BNR spun că tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania nu s-a putut finaliza deocamdată, din diverse motive. Surse din mediul politic spun că o altă bancă ar fi contestat tranzacția OTP – BT. Avocații susțin că blocarea vânzării OTP Bank către BT poate fi contestată de o altă bancă participantă la licitație, un acționar minoritar sau chiar de unul dintre clienții foarte mari ai băncii, care ar fi avut stipulat în contractul cu banca acordul expres pentru o eventuală modificare a acționariatului.

Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România.

Pentru piața bancară românească este o premieră faptul că o instituție de credit care și-a anunțat intenția de vânzare, care a deschis camera de due diligence, pentru achiziția căreia două bănci s-au înscris și una dintre ele a renunțat mai apoi, se vede cu tranzacția blocată. Cel puțin, momentan, scrie economica.net.

Surse din Banca Centrală și din mediul bancar spun că vânzarea OTP Bank ”nu s-a terminat încă și nimeni nu știe de ce”.  Din mediul politic vin alte surse care spun că tranzacția OTP Bank – BT, care părea sigură săptămâna trecută, a fost momentan blocată de contestația depusă de o altă bancă la contractul de vânzare cumpărare. Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Suma ar include și liniile de credit contractate la banca mamă și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de mil euro. Menționăm că, Alpha Bank România a fost vândută către UniCredit  pentru 300 de milioane de euro.

Din informațiile Economica.net, Raiffeisen Bank, a doua instituție de credit care intrase în camera de due diligence pentru cumpărarea OTP Bank, nu ar fi depus nici o contestație. Doar s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri. Celelalte bănci care și-au manifestat cândva interesul pentru a prelua OTP Bank, Exim Banca Românească și Unicredit, nu ar fi avut motive, cel puțin aparent, pentru a constesta această tranzacție. Alți competitori spun că, Exim este banca ce și-ar fi dorit să cumpere OTP, motiv pentru care există posibilitatea ca ea să fi fost instituția de credit care ar fi contestat tranzacția. În plus, conform BNR, cota de piață a Băncii Transilvania se apropie de 20%. O nouă achiziție ar duce cota băncii la peste 22%. Exim Banca Românească a negat oficial implicarea.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 09:54 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat un record istoric în exporturile de floarea-soarelui, livrând 91,3 mii de tone în luna noiembrie 2024. Acest volum depășește cu mult rezultatele lunare anterioare, inclusiv cele din februarie și aprilie 2024, când exporturile s-au situat la 72-73 mii de tone lunar, potrivit analizei lui Iurie Rija de la director executiv al Asociației „Agrocereale”..

„Expansiunea exporturilor are o motivație economică clară: prețul mediu de export în noiembrie 2024 a fost de 11,35 lei/kg, de două ori mai mare decât cel din noiembrie 2023. Această creștere semnificativă a prețurilor a determinat producătorii să valorifice recoltele pe piața internațională, preferând exportul semințelor brute în detrimentul procesării locale”, a punctat Rija.

Floarea-soarelui rămâne unica cultură cu exporturi în creștere în sezonul agricol 2024/2025. Volumul exporturilor din perioada iulie-noiembrie 2024 a crescut cu 1,5 ori față de sezonul anterior. În schimb, alte culturi agricole au înregistrat scăderi semnificative ale volumelor exportate.

În noiembrie 2024, exporturile de ulei de floarea-soarelui s-au reluat cu un volum de 21,9 mii de tone. Cu toate acestea, performanța pe întreg sezonul iulie-noiembrie 2024 rămâne modestă, cu un total de doar 33,2 mii tone exportate, în scădere cu 66% față de aceeași perioadă din 2023.

„Motivul principal al acestui declin este stagnarea prețurilor uleiului, care au rămas la un nivel mediu de 15 lei/kg. În același timp, prețurile semințelor de floarea-soarelui au crescut semnificativ, ceea ce a redus diferența de preț între materia primă și produsul procesat la doar 3,59 lei/kg în noiembrie 2024. Această marjă redusă a făcut ca producția de ulei să devină mai puțin profitabilă”, potrivit lui Rija.

Fenomenul în care exportul semințelor brute este mai profitabil decât procesarea și vânzarea uleiului nu este unic pentru Moldova. Situații similare sunt raportate în Ucraina, România și Bulgaria. Marile uzine de procesare continuă să funcționeze la marginea rentabilității sau chiar cu pierderi, pentru a-și menține cota de piață. În schimb, uzinele mai mici sunt nevoite să își sisteze activitatea sau să se orienteze către alte culturi agricole.

Această dinamică subliniază vulnerabilitățile industriei de procesare din Moldova și necesitatea unei strategii care să sprijine competitivitatea acestui sector. Creșterea exporturilor de floarea-soarelui ca materie primă ridică întrebări despre viitorul industriei și modul în care Moldova își poate valorifica mai eficient resursele agricole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!