(VIDEO) 10 LEI// Banii aduc fericirea sau nu? Ce spune trainerul de finanțe personale Daniela Secinschii

23 Mart. 2022, 12:08
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2022, 12:08 // Interviu //  MD Bani

Daniela Secinschii este primul trainer de finanțe personale din Republica Moldova. De asemenea, ea este fondatoarea companiei Proactive care oferă servicii de contabilitate. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Daniela despre ce face un trainer în finanțe personale, cum să economisim și de ce moldovenii apelează la credite. De asemenea, am întrebat-o dacă banii aduc fericirea.

Cursul de finanțe personale

Relația dintre Daniela și finanțe personale a început încă în anii de studenție, dintr-o necesitate personală. De atunci a început să studieze profund acest domeniu.

În anul 2020, Daniela Secinschii a lansat primul curs complet de educație financiară din Republica Moldova. Cursul este format din 3 blocuri: mindset; buget : instrumente de planificare a banilor, administrare, economisire; libertate financiară, investiții.

„Facem diverse exerciții care ne ajută să înțelegem de ce avem nevoie de educație financiară, învățăm creierul nostru să învețe să viseze mai mult. Realizăm o listă a scopurilor financiare și un audit financiar. Fiecare persoană își analizează situația financiară, face o declarație financiară și desigur, decide unde ar vrea să ajungă.”

Cel mai des, la cursurile de educație financiară apelează cel mai mult femeile. De asemenea, din spusele Danielei, 70% dintre solicitanți sunt persoanele din diasporă. La început a fost foarte greu să adune primul grup de persoane pentru curs.

„Sunt moldoveni care au emigrat și activează în altă țară.”

De ce moldovenii apelează la credite?

Datele Băncii Naționale arată că, în anul 2021, creditarea persoanelor fizice a explodat, ceea ce înseamnă că tot mai mulți moldoveni au apelat la credite. Invitata emisiunii 10 LEI explică acest fapt prin promovarea excesivă a companiilor de creditare, în special, pe rețelele de socializare. De asemenea, în cazul în care oamenii nu au alte surse de împrumut cum ar fi familia sau prietenii.

Potrivit trainerului de finanțe personale, în Republica Moldova conceptul de educație financiară nu este atât de dezvoltat, din simplul fapt că moldovenii nu conștientizează că au nevoie de astfel de informații. În acest sens, Daniela Secinschii recomandă tuturor să-și manifeste mai mult interesul pentru acest domeniu. Cărțile, bloggurile și chiar cursurile de educație financiară sunt recomandate.

„În Republica Moldova, dar și în România este confundată ideea de educație financiară cu investițiile. Investițiile sunt doar o parte din educația financiară, o parte mică și eu aș spune ultima. Mai întâi ai nevoie de niște baze.”

Cine este și ce face un trainer în finanțe personale?

Un trainer în finanțe personale este acea persoană cate te poate ajuta să-ți gestionezi cheltuielile și veniturile. De asemenea, te învață cum poți economisi. În prezent, Daniela Secinschii este unicul trainer în finanțe personale din țara noastră.

„În primul rând, un trainer de finanțe personale este un învățător. Este cel care îi învață pe alții cum să-și administreze banii personali, cum să economisească și chiar cum să investească banii pentru a-i multiplica.”

Cum să economisim?

Înainte de a începe să economisim trebuie să analizăm starea noastră financiară actuală. În acest mod vom putea vedea pe ce cheltuim banii și vom înțelege unde putem economisi.

Una dintre metodele pe care Daniela Secinschii le recomandă pentru a economisi este „achită-te pe tine primul”, ceea ce înseamnă că prima cheltuială, care reprezintă 10% din venituri, să fie pentru tine, bani pe care îi economisești.

„A te achita pe tine însuți înseamnă primul pas spre economisire.”

Banii aduc fericirea

Daniela Secinchii spune că banii aduc fericirea. Resursele financiare ne ajută să rezolvăm unele probleme și ne oferă posibilitatea să-i susținem pe alții.

„Faptul că banii nu aduc fericirea este un mit. Noi trebuie să înțelegem că banii ne rezolvă problemele. Atunci când tu te îmbolnăvești ai nevoie de bani. Atunci când vezi pe cineva suferind și vrei să-l ajuți ai nevoie de bani. Atunci când vrei să călătorești ai nevoie de bani. Atunci când vrei să te școlești ai nevoie de bani.”

Pentru mai multe detalii urmăriți interviul VIDEO integral.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ