(VIDEO) 10 LEI// Banii aduc fericirea sau nu? Ce spune trainerul de finanțe personale Daniela Secinschii

23 Mart. 2022, 12:08
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2022, 12:08 // Interviu //  MD Bani

Daniela Secinschii este primul trainer de finanțe personale din Republica Moldova. De asemenea, ea este fondatoarea companiei Proactive care oferă servicii de contabilitate. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Daniela despre ce face un trainer în finanțe personale, cum să economisim și de ce moldovenii apelează la credite. De asemenea, am întrebat-o dacă banii aduc fericirea.

Cursul de finanțe personale

Relația dintre Daniela și finanțe personale a început încă în anii de studenție, dintr-o necesitate personală. De atunci a început să studieze profund acest domeniu.

În anul 2020, Daniela Secinschii a lansat primul curs complet de educație financiară din Republica Moldova. Cursul este format din 3 blocuri: mindset; buget : instrumente de planificare a banilor, administrare, economisire; libertate financiară, investiții.

„Facem diverse exerciții care ne ajută să înțelegem de ce avem nevoie de educație financiară, învățăm creierul nostru să învețe să viseze mai mult. Realizăm o listă a scopurilor financiare și un audit financiar. Fiecare persoană își analizează situația financiară, face o declarație financiară și desigur, decide unde ar vrea să ajungă.”

Cel mai des, la cursurile de educație financiară apelează cel mai mult femeile. De asemenea, din spusele Danielei, 70% dintre solicitanți sunt persoanele din diasporă. La început a fost foarte greu să adune primul grup de persoane pentru curs.

„Sunt moldoveni care au emigrat și activează în altă țară.”

De ce moldovenii apelează la credite?

Datele Băncii Naționale arată că, în anul 2021, creditarea persoanelor fizice a explodat, ceea ce înseamnă că tot mai mulți moldoveni au apelat la credite. Invitata emisiunii 10 LEI explică acest fapt prin promovarea excesivă a companiilor de creditare, în special, pe rețelele de socializare. De asemenea, în cazul în care oamenii nu au alte surse de împrumut cum ar fi familia sau prietenii.

Potrivit trainerului de finanțe personale, în Republica Moldova conceptul de educație financiară nu este atât de dezvoltat, din simplul fapt că moldovenii nu conștientizează că au nevoie de astfel de informații. În acest sens, Daniela Secinschii recomandă tuturor să-și manifeste mai mult interesul pentru acest domeniu. Cărțile, bloggurile și chiar cursurile de educație financiară sunt recomandate.

„În Republica Moldova, dar și în România este confundată ideea de educație financiară cu investițiile. Investițiile sunt doar o parte din educația financiară, o parte mică și eu aș spune ultima. Mai întâi ai nevoie de niște baze.”

Cine este și ce face un trainer în finanțe personale?

Un trainer în finanțe personale este acea persoană cate te poate ajuta să-ți gestionezi cheltuielile și veniturile. De asemenea, te învață cum poți economisi. În prezent, Daniela Secinschii este unicul trainer în finanțe personale din țara noastră.

„În primul rând, un trainer de finanțe personale este un învățător. Este cel care îi învață pe alții cum să-și administreze banii personali, cum să economisească și chiar cum să investească banii pentru a-i multiplica.”

Cum să economisim?

Înainte de a începe să economisim trebuie să analizăm starea noastră financiară actuală. În acest mod vom putea vedea pe ce cheltuim banii și vom înțelege unde putem economisi.

Una dintre metodele pe care Daniela Secinschii le recomandă pentru a economisi este „achită-te pe tine primul”, ceea ce înseamnă că prima cheltuială, care reprezintă 10% din venituri, să fie pentru tine, bani pe care îi economisești.

„A te achita pe tine însuți înseamnă primul pas spre economisire.”

Banii aduc fericirea

Daniela Secinchii spune că banii aduc fericirea. Resursele financiare ne ajută să rezolvăm unele probleme și ne oferă posibilitatea să-i susținem pe alții.

„Faptul că banii nu aduc fericirea este un mit. Noi trebuie să înțelegem că banii ne rezolvă problemele. Atunci când tu te îmbolnăvești ai nevoie de bani. Atunci când vezi pe cineva suferind și vrei să-l ajuți ai nevoie de bani. Atunci când vrei să călătorești ai nevoie de bani. Atunci când vrei să te școlești ai nevoie de bani.”

Pentru mai multe detalii urmăriți interviul VIDEO integral.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală