(VIDEO) Aliona Stratan la Proimobil Vlog: Noi împreună scriem istorie

03 Dec. 2021, 12:50
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 12:50 // Interviu //  MD Bani

De această dată invitată ediției „Proimobil Vlog cu Olga Gîdilica” a fost prim-vicepreședintele „MAIB” Aliona Stratan.

În cadrul noii ediții de Proimobil Vlog, invitata prim-vicepreședintele „MAIB” Aliona Stratan a vorbit despre rebranding-ul băncii, o strategie bine gândită de promovare și extinderea băncii peste hotarele Republicii Moldova. La fel, Aliona Stratan a mai descris oportunitățile și privilegiile pe care o instituție financiară le oferă clienților săi, precum și cum cea mai mare bancă plănuiește să intre dramatic la un alt nivel împreună cu partenerii săi, printre care se numără și Proimobil.

Despre partenerii MAIB, Aliona Stratan a declarat că în politica băncii există tendința de a face parteneriate cu cei mai buni de pe
piața din Republica Moldova. În special despre Proimobil, prim-vicepreședintele „MAIB” a declarat că sunt unul dintre cei mai de încredere parteneri pe care îi are banca la moment și că într-adevăr se colaborează intensiv cu Proimobil, din acest parteneriat, Aliona Stratan spune că MAIB primește reacții care îi face să devină și ei mai buni îmbunătățindu-și serviciile și viteza de activitate.

Aliona Stratan mai povestește că la ora actuală, fiecare a treia persoană care accesează un credit alege să o facă de la MAIB. Totodată, prim-vicepreședintele MAIB mai spune și despre piața imobiliară, văzută din perspectiva creditelor ipotecare care devin tot mai populare, ceea ce demonstrează că o bună parte din cetățenii noștri doresc să-și creeze o legătură cu Republica Moldova, ceea ce este un indice îmbucurător.

Spre încheiere, Aliona Stratan a vorbit și despre careva pronosticuri generale pentru anul 2022, care în opinia sa va fi unul marcat de o tendință și mai mare a populației spre digitalizare atât a serviciilor cât și a locurilor de muncă în sine.

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO