(VIDEO) Continuă să fumeze, în pofida măsurilor antitutun. Ce i-ar putea convinge pe fumători să renunțe la țigări

17 Nov. 2022, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2022, 11:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De Ziua Națională Fără Tutun, marcată pe 17 noiembrie, unii fumători declară că nu pot renunța la țigări în pofida măsurilor și restricțiilor impuse de autorități. Specialiștii bat alarma și spun că fumatul are un efect negativ asupra speranței de viață, fiind cauza numeroaselor boli pulmonare și cardiovasculare. Aceștia îi îndeamnă pe cei dependenți de nicotină să găsească soluții de a reduce efectele nocive asupra sănătății.

În ultimii ani, autoritățile au introdus o serie de restricții pentru a reduce rata fumatului, precum interdicția de a plasa produsele de tutun la vitrină, imprimarea pe pachete a avertismentelor de sănătate cu imagini sinistre, majorarea prețurilor la produsele de tutun, interdicția de a fuma în locuri publice.

Unii moldoveni sugerează că măsurile antifumat nu au efect asupra fumătorilor înrăiți.

„Oarecum, asta împiedică ca alte persoane să ajungă să fumeze, dar, pe de altă parte, acei fumători care deja înainte fumau – cred că nu-i împiedică”, spune un tânăr.

În cazul avertismentelor de pe pachetele de țigări, deseori, acestea ajung să fie trecute cu vederea.

„La început mai luăm în considerare, dar deja m-am deprins cu desenele acestea”, recunoaște un fumător din capitală.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Transmit un oarecare mesaj, dar, sincer, nu cred că ar fi o metodă de a preveni”, ne-a declarat un tânăr.

Medicii spun că, deși procesul de renunțare la fumat este dificil, e nevoie de eforturi pentru a renunța la dependență. Principala motivație pentru un fumător ar trebui să fie nevoia de a se restabili după perioada în care organismul a fost intoxicat cu diverși compuși chimici nocivi.

„Renunțarea de sine stătătoare la fumat este dificilă, dar vitală. În medie, fumătorul pierde circa 10 ani din viață, de aceea este foarte important cât mai devreme posibil să-i motivăm pe fumători să renunțe la fumat”, a declarat neurologul Constantin Buceațchii.

Totodată, specialiștii cred că e nevoie de strategii noi, care să-i ajute inclusiv pe fumătorii care nu vor sau nu pot renunța la fumat.

„În alte țări, precum Grecia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, unde numărul fumătorilor este în scădere, regulatorii au inclus în mod suplimentar în strategia de luptă cu fumatul, strategia de reducere a riscurilor asociate consumului produselor de tutun. Și aceasta într-adevăr lucrează. În lipsa motivației, fumătorilor li se propune să treacă la produse fără fum, care sunt mai puțin nocive cu 90-95%”, spune Constantin Buceațchii.

În Republica Moldova, mai mult de un sfert de populație fumează, iar 5 200 de oameni mor anual din cauza bolilor legate de fumat.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ford Fiesta şi Volkswagen Polo, două dintre automobilele preferate de companii pentru achiziţiile sau închirierile de flote, se pregătesc de retragere şi pun în dificultate companiile de leasing operaţional, potrivit jucătorilor din piaţă.

Fiesta şi Polo au fost de-a lungul ulti­melor decenii două dintre cele mai bine vân­dute modele de clasă mică pe piaţa euro­peană. Dar dacă în 2019 ocupau locurile doi şi trei în clasament, în primele nouă luni ale anului trecut Polo s-a clasat pe locul al şapte­lea iar Fiesta pe 10, în top trei fiind Peugeot 208, Dacia Sandero şi Opel Corsa – Corsa fiind construită tot de Stellantis, ca şi Peugeot 208 şi cele două sunt realizate pe aceeaşi platformă tehnică.

Ford a anunţat la finalul anului 2022 că urmează să oprească producţia modelului Fiesta, iar vânzările sale pe piaţa românească se apropie de final odată cu epuizarea sto­cului actual. Decizia a fost adoptată de Ford în condiţiile în care americanii deja au demarat investiţii la Köln, unde era produs Fiesta, pentru a transforma platforma în cen­trul său european de producţie a maşinilor electrice. Mai mult, Ford a prezentat deja un teaser cu un viitor SUV mic electric ce va fi produs la Koln.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău