(VIDEO) „Foarte multe nopți nedormite, mai ales la început!” Istoria tânărului din Chișinău care a lansat o afacere

02 Apr. 2021, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  Fetco Veronica
02 Apr. 2021, 09:30 // Interviu //  Fetco Veronica

Marius Solcan, cofondatorul barului Marlène, este un tânăr ambițios care s-a întors acasă pentru a lansa propria afacere. Marius și-a urmat studiile în Danemarca, țara în care și a descoperit jobul de barman. Acum, tânărul este cofondatorul unui coktail bar din capitală. Despre cum a apărut ideea de a lansa afacerea, cu ce dificultăți s-a confruntat, cum luptă cu pandemia, cum e să ai afacere la 24 de ani și ce înseamnă pentru el Marlène am vorbit în cadrul unui interviu Bani.md.

Fiind la studii în Danemarca, Marius Solcan a început să lucreze ca barman în barul căminului, apoi au urmat poziții plătite și a ajuns până la poziția de manager de bar. Aceste experiențe l-au ajutat pe tânăr să poată reveni acasă și să-și deschidă propria afacere, lucru care i-a reușit.

„Am plecat în Danemarca la studii univesitare, fiind acolo am descoperit în cadrul căminului studențesc ce înseamnă să fii barman, fiindcă era o mică poziție acolo neplătită pentru barul căminului și astfel am început să mă joc cu tot ce ține de băuturi, mai ales coktailuri și încet, încet am găsit o poziție plătită pe acest segment și după aia m-am mutat dintr-un local în altul. Eventual am ajuns la poziția de manager de bar și anumite coincidențe au avut loc care m-au făcut să pot să revin acasă și să deschid ceva propriu.” 

Afacere în Moldova

Marius a înțeles că poate să deschidă o afacere în acest domeniu doar după ce a acumulat suficientă experiență și a înțeles cum funcționează această industrie. De asemenea, este mult mai ușor să lansezi o afacere în Republica Moldova întrucât competiția este mai scăzută și prețurile mai accesibile. 

„Eu cred că aproape orice om visează la un spațiu propriu în care să-și cheme prietenii și să-l gestioneze și să-l creeze cu propria imaginație și viziune.” 

„Când am ajuns să am această profesie de barman, am început să mă gândesc mai serios la acest lucru și deja știam cu se mănâncă toată industria asta, cum funcționează și care este bucătăria din spate și am realizat că e ceva ce pot să fac, nu era doar un vis oarecare, era ceva ce știam cum funcționează și mă pricepeam deja la diferite noțiuni tehnice din industrie.”

„Asta este posibil, propabil, chiar mai ușor acasă, fiindcă noi avem o competiție mai puțin dezvoltată și o industrie în care și prețurile sunt mai accesibile, costurile de început sunt mai la pământ.”

Necesități pentru a deschide afacerea, partener de afaceri

Pentru a deschide localul a avut nevoie de un spațiu și a optat pentru o clădire istorică din Chișinău. De asemenea, a avut nevoie de fonduri pentru cheltuieli precum achitarea spațiului, pentru personal, instrumente. Costurile au fost acoperite de el și de partenerul său de afaceri. Cu partenerul său de afaceri s-a cunoscut întâmplător, în avion, în timp ce se întorcea acasă, iar patrenerul său venea într-o vizită în Republica Moldova. S-au mai întâlnit de câteva ori prin coincidență, mai întâi la Chișinău și apoi la Copenhaga și au stabilit o relație de prietenie. El i-a propus mai multe posturi de muncă în localurile pe care le cunoștea și așa au ajuns să dicute despre planul lor de afaceri.

Afacere la 24 de ani

Marius Solcan a deschis afacerea la 23 de ani, iar acum are deja 24. Fiind întrebat cum e să ai o afacere la 24 de ani el a spus că nu este nimic deosebit în avea o afacere la această vârstă și nu spune că s-ar simți nepregătit sau prea tânăr.

„Cred că este la fel de greu ca la orice altă vârstă, necesită foarte multă muncă, foarte multe nopți nedormite, mai ales la început, necesită multă atenție și dăruire. Eu cred că fără asta este posibil să deschizi o afacere, dar eu nu cred că are sens. Eu nu aș deschide ceva față de care nu aș fi extrem de atașat și față de care nu aș vrea să petrec 15 ore în fiecare zi stând aici, lucrând aici, gândind tot procesul.”

Marlene este un cocktail bar în primul rând și un spațiun unde poți crea conexiuni și care te ajută să relaționezi mai bine cu oamenii din viața ta, a spus tânărul.

Dificultăți cu care s-a confruntat

Pentru a deschide afacerea s-a confruntat cu dificultăți de ordin antreprenorial cum ar fi competiția. O altă problemă menționată a fost perioada nefavorabilă în care s-au deschis, aici referindu-se la pandemie.

Cum i-a afectat sau i-a ajutat pandemia

În cadrul interviului antreprenorul a mai vorbit și despre perioada de pandemie, perioadă pe care au folosit-o pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Pandemia este un lucru nefavorabil, dar pentru noi a avut un rol destul de pozitiv.”

„Noi am folosit timpul acesta ca să încercăm să facem lucrurile mai bine, noi am lansat terasa noastră, am lucrat la ea și am dezvoltat-o de la zero.”

„Primul lockdown aproape că ne-a ajutat și noi chiar am avut un boom în vânzările noastre în acea perioadă.”

„Dacă o să urmeze un alt val de lockdownuri, noi o să ne concentrăm pe alte proiecte de ale noastre pe care le avem și la care deja lucrăm.” 

Ce înseamnă  Marlène pentru el

„Marlène pentru mine este un spațiu care încearcă să adune oamenii buni de la noi, oamenii cărora le pasă de arhitectura locală, de cultura locală.” 

„Ei (oamenii) aleg spațiul acesta pentru că este ceva diferit de ce se oferă și aici nu mă refer la bături.”

În interiorul Marlène veți găsi 4 camere, fiecare având specificul său. Localul poate fi perfect pentru o întâlnire de afaceri, pentru vizita cu un prieten sau pentru a savura un coktail. De asemenea, Marlène permite vizitatorilor să vină cu mâncarea proprie. Tânărul spune că acesta nu afectează situația financiară a localului.

„Noi suntem un cocktail bar și noi vrem să rămânem în continuare un cocktail bar.” 

„Pe noi asta nu ne afectează negativ deloc, ba din contra, avem doar de câștigat pe seama la asta.” 

Pasiunea și responsabilitatea în afaceri

Mariul Solcan spune că îi place că lucrează pentru propria pasiune și spune că o afacere necesită foarte multă muncă și nu îți poți permite prea multă relaxare, fiincă poți vedea cum totul se distruge.

„ Îmi place că lucrez pentru mine, pentru propria pasiune și văd rodul muncii mele chiar și atunci când lucrez după bar, îmi place să fac recomadări oamenilor și să văd că oamenii sunt satisfăcuți de ceea ce primesc.”

„Cu asta vin și anumite responsabilități, toată responsabilitatea stă pe umerii tăi și nu poți să-ți permiți prea multă relaxare.” 

Ce nu îi place la oameni

Marius Solcan a ales jobul de barmen fiindcă este o persoană mai introvertă și vrea să scape de anumite bariere. De asemenea îi plac oamenii. Cee ce nu îi place este că unii oameni nu se pot comporta frumoas cu cei care îi deservesc.

„Mie îmi plac oamenii, de asta și am ales acest job și am perseverat pe el. Eu inițial eram o persoană destul de introvertă și nu mă simțeam foarte confortabil în compania multor oameni. Din acest motiv ,subconțient m-am lansat în acest job, pentru a scăpa de anumite frici.” 

În cocktailurile de la Marlène se optează pentru ingrediente naturale, siropurile sunt pregătite în propria bucătărie.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 18:08 // Actual //  Realitatea.md

Termoelectrica S.A. respinge toate insinuările şi presupunerile precum că, în procedura de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1, ar fi fost admise careva nereguli sau abuzuri din următoarele considerente:

Procedura privind Modernizarea blocului energetic nr.1,  de la CET Sursa-1 a fost inițiată la data de 18.01.2019, conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, inițiată conform anunțului nr.30B, publicat pe pagina Web a întreprinderii: https://www.termoelectrica.md/ro_RO/category/achizitii-licitatii/  și în Monitorul Oficial nr. 13-21 (6936-6944) din data de 18.01.2019 cu termenul limită de prezentare a ofertelor până la data de 18.02.2019, orele 10:00 şi deschiderea ofertelor la data de 20.02.2019, orele 10:00 (ora locală). 

La data de 18.02.2019 a fost prezentată  o singură ofertă comercială, respectiv, conform pct.180 al regulamentului susmenționat, s-a decis anularea cu repetarea Concursului de Achiziţii, conform Procesului Verbal de anulare  nr.32 AR-1 din 20.01.2019, și republicarea anunţului 30B-R1 pe pagina Web a întreprinderii: www.termoelectrica.md cu termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 07.03.2019, orele 11:00 şi deschiderea ofertelor la data de 12.03.2019orele 14:00.

Astfel, după examinarea a două oferte primite, a fost stabilită compania câștigătoare din punct de vedere tehnic și financiar, fiind încheiat contractul nr.86 din 08.05.2019 în valoare de  11 113 295, 40 EUR  sau 213 405 150 lei inclusiv TVA, la cursul valutar din data de  02.04.2019.

După semnarea contractelor cu Operatorul economic, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele  electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, contractele atribuite în anul de gestiune sunt plasate pe  pagina Web a întreprinderii:  https://www.termoelectrica.md/ro_RO/contracte-atribuite/.

De menționat faptul că, până la inițierea procedurii de achiziție privind Modernizarea Blocului energetic nr.1, CET Sursa-1, ținând cont de expirarea termenului de exploatare inofensivă a utilajului și necesitatea prelungirii acestuia, Termoelectrica SA a avut un șir de întruniri și discuții cu mai mulți producători de asemenea echipamente, inclusiv General Electric, UTZ, LMZ. Discuțiile au avut loc în scopul identificării soluției optime de modernizare a blocului energetic nr.1 cât și pentru identificarea valorii estimative a lucrării date pentru a o include în Planul de Investiții 2019 ca ulterior, acesta să fie aprobat de către ANRE. Cheltuielile respective au fost aprobate de către ANRE în scopuri tarifare prin Hotărârea ANRE nr. 370 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului de Investiții pentru anul 2019, iar conform contractului semnat, achitarea pe acest contract are loc eșalonat, în rate lunare, până în luna iulie 2023.

Termoelectrica precizează că, conform condițiilor contractului, achitarea este efectuată în lei MDL, la cursul valutar al Băncii Naționale la data achitării. Din momentul semnării contractului până la data 1 ianuarie 2021, cursul EURO față de lei, a crescut cu 1,63 lei, fapt ce inevitabil a dus la creșterea sumei spre achitare.

Important de menționat este și faptul că din valoarea totală a contractului, circa 63% constituie bunurile destinate înlocuirii sau modernizării, iar cealaltă parte constituie lucrările de modernizare (inclusiv proiectarea, transport, logistica, ajustare, punere în funcțiune, darea în exploatare).

 Termoelectrica reiterează că, procesul de executare a lucrărilor de modernizare a Blocului energetic nr.1  a fost extins deoarece astfel de lucrări au fost executate în premieră la Termoelectrica și a apărut necesitatea modificării procesului tehnologic. Astfel, prin Acordul nr. 1 din 20.12.2019 la contract a fost modificat graficul de executare a lucrărilor, precum și a volumului de lucrări. Astfel, termenul de transmitere în exploatare nu a întârziat, ci a fost prelungit pe un singur element reieșind din factori obiectivi.

De precizat că, puterea electrică de 110 MW a Blocului energetic nr.1 reprezintă valoarea maximă calculată, iar pentru atingerea valorii respective necesită a fi încărcat la maxim partea de termoficare și condensare a  blocului energetic, ceea ce nu se prevede în regim normal de funcționare.

Regimul de funcționare a sursei este dictată de sarcina termică a SACET, iar pentru funcționarea utilajului respectiv la randament maxim, partea de condensare trebuie să tindă spre minimum. Din aceste considerente, sarcina electrică optimă de funcționare a Blocului energetic nr.1 este de 90 MW.

Având în vedere că sarcina termică maximă în perioada rece a anului 2020 (luna ianuarie-februarie) a fost de 270 Gcal/h (pe durata a câtorva zile) iar acea medie a constituit 250 Gcal/h, comunicăm că două blocuri energetice pot asigura 280 Gcal/h. Respectiv, condițiile meteorologice și precum și regimul de funcționare a utilajului Sursei I a permis funcționarea cu 2 blocuri energetice și evitarea unor pierderi financiare din motivul staționării blocului energetic nr. 1.

Astfel, Termoelectrica susține că afirmațiile aferente ratării unor încasări de cca 400 mln lei, din contul nelivrării energiei electrice sunt în totalmente neîntemeiate și neargumentate, fără a fi însoțite de un calcul economic justificat care ar conține nu doar volumele produse dar și cheltuielile cu producerea acesteia, precum consumul de gaze naturale și alte resurse.

Necesitatea modernizării Blocului energetic nr.1 și a turbinei nr.1 este argumentată de faptul că, în ziua semnării contractului, turbina nr.1 avea 223 mii ore de funcționare, iar în conformitate cu РД 10-577-03 ”Типовая инструкция по контролю металла и продлению срока службы основных элементов котлов, турбин и трубопроводов тепловых электростанций” și cu documentația tehnică de la uzina producătoare ЛМЗ a turbinei nr.1 – durata de funcționare a turbinei ПТ-80/100-13/130 este de 220 mii ore. Respectiv, dacă nu se executau lucrările de modernizare a turbinei nr.1, aceasta urma a fi scoasă din exploatare, la fel și Blocul energetic nr.1, încă din anul 2019.

În ceea ce privește proiectul de modernizare a Blocului energetic nr.2, prevăzut în cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale și UCIPE,  se atestă aceeași situație. Mai mult ca atât, la Blocul energetic nr.2 sunt defecte și la conducta principală de abur, care se află la limita termenului  recomandat de uzina producătoare pentru  exploatarea inofensivă,  motiv pentru care este interzisă exploatarea acesteia după 21.08.2021 (în anexa 1 este prezentată expertiză tehnică și înscrierea în pașaportul conductei de către CTSIC), respectiv din această dată Blocul energetic nr.2 nu mai poate fi exploatat. În volumul lucrărilor din caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.2 sunt incluse lucrările de schimbare a conductei principale de abur.

Deoarece producătorul turbinei ПТ-80/100-13/130 nr.1 este compania ЛМЗ (Ленинградский металлический завод), iar producătorul cazanului ТГМ-96Б nr.1 este ТКЗ (Таганрогский котлостроительный завод «Красный котельщик») în caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.1 a fost introdusă informația tehnică originală de la producătorii echipamentului și au fost în text stipulați producătorii de echipament.

Totodată, obiectivele modernizării blocului energetic nr.1 au fost:

  1. Prelungirea resursei de funcționare a turbinei nr.1 (durata de exploatare a fost extinsă cu 50 mii ore, în anexa 2 este prezentat raportul de prelungire a resursei de funcționare executat de ЦКТИ – Центральный котлотурбинный институт – Санкт-Петербург).
  2. Ridicarea puterii termice de la prizele de termoficare a turbinei de la 100 Gcal/h până la 160 Gcal/h, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 166,17 Gcal/h de la prizele de termoficare;
  3. Ridicarea puterii electrice nominale a turbinei nr.1 de la 80 MW până la 98 MW, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 98,37 MW;
  4. Ridicarea puterii electrica maximale de la 100 MW până la 110 MW, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat 110 MW (în anexa 3 este prezentat raportul testărilor de garanție a turbinei), însă conform recomandărilor obținute în urma analizei stării tehnice a generatorului este recomandată exploatarea generatorului în diapazonul 40÷100 MW;
  5. Ridicarea randamentului relativ intern al Corpului de Medie Joasă Presiune cu 2%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului cu 2%;
  6. Ridicarea randamentului cazanului la 94%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului până la 94,8%;
  7. Micșorarea tensiunii termice în focarul cazanului < 182500 kcal/m3h, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat micșorarea tensiunii termice până la 177170 kcal/m3h;

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală