(VIDEO) Interviu cu Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct: Standardele de calitate formează prețul

30 Aug. 2021, 17:51
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Aug. 2021, 17:51 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

La data de 24 august 2021, în satul Burlacu, raionul Cahul a avut loc un atelier de lucru cu participarea a mai multor producători de struguri din țară. La eveniment a participat și Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

În cadrul evenimentului, producătorii de struguri au avut posibilitatea să afle mai multe despre piețele țintă și cerințele specifice de marketing pentru strugurii de masă.

„În cadrul acestor ateliere nu ne referim doar la aspectele tehnologice, dar ne referim și la cerințele din partea retailului modern, ne referim aici cu specialistul în siguranța alimentelor cum trebuie să se respecte perioada de recoltare, cum sunt determinați parametrii de calitate și desigur că avem prezentare practică și teoretică (despre) cum asigurăm calitatea strugurilor în procesul de producere.”, a menționat Iurie Fală.

Potrivit lui Iurie Fală, Republica Moldova produce anul în jur de 100 – 110 mii de tone de struguri de masă, dintre care se exportă până la 60 de mii de tone de struguri de masă.

„Destinațiile principale de export a strugurilor moldovenești sunt diverse. Principala piață rămâne a fi piața tradițională, mă refer aici la țările din CSI, principala fiind Federația Rusă, urmată de Belarus, Ucraina, Kazahstan și țările din Uniunea Europeană din vecinătatea imediată, cum ar fi România, Germania, Austria.”

Iurie Fală menționează că producătorii de struguri din Republica Moldova trebuie să se adapteze la cerințele consumatorului de pe piața europeană, întrucât piața UE solicită mai mult strugurii fără semințe, în timp ce în Republica Moldova soiurile principale sunt cele cu semințe.

„Trebuie rapid să ne ajustăm la standardele de calitate prin tehnologii.”

Referitor la piețele exotice, directorul executiv al Moldova Fruct a declarat că sunt efectuate doar livrări de probă.

„Noi nu ne orientăm eforturile ca să facem ceva exotic, noi vrem ca să extindem pe piață cantități comerciale pentru a ne putea afirma.”

Pentru producătorii din țara noastră piața cea mai atractivă este Uniunea Europeană, pentru că capacitatea de cumpărare a consumatorului este mai mare și nivelul de preț este mai înalt. De asemenea, potrivit lui Iurie Fală și pe piața tradițională prețurile sunt destul de bune în anumite perioade.

„Este foarte important să înțelegem că standardele de calitate formează prețul.”

Directorul executiv a menționat și posibilitățile de finanțare a afacerilor în domeniu viilor și livezilor, printre acestea a fost menționat proiectul Livada Moldovei și băncile comerciale. De asemenea, cei care investesc în astfel de afaceri au posibilitatea să acceseze subvenții din partea Fondului Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală.

Astfel de ateliere de lucru vor fi organizate și pentru alți producători de fructe din țară.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău