(VIDEO) Nadejda Hadjivu, fondatoarea Moft Dulce la emisiunea 10 LEI. A renunțat la SUA pentru o afacere în Moldova

16 Iul. 2022, 09:40
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
16 Iul. 2022, 09:40 // Interviu //  MD Bani

Nadejda Hadjivu este o tânără antreprenoare din Chișinău care a reușit să se lanseze cu brio în lumea antreprenoriatului. După ce a fost stabilită o perioadă în Statele Unite ale Americii a descoperit untul de nuci, care treptat au ajuns să facă parte din meniul ei zilnic. Revenind în Republica Moldova, în perioada pandemiei, nu mai avea o varietate atât de mare de unt de nuci. Astfel a început să le prepare singură, în condiții de casă și cel mai important sănătoase, fără ulei de palmier și fără zahăr. Despre lansarea afacerii, provocări și pastele de nuci am vorbit în cadrul emisiunii 10 LEI realizată de Bani.md în parteneriat cu RLIVE TV.

Istoria afacerii

Afacerea Nadejdei a început dintr-o glumă, într-o perioadă deloc simplă pentru antreprenori – în pandemie. În acea perioadă moldovenii au început să susțină și să aprecieze producătorii antreprenori. Astfel, Nadejda, a încercat și ea să-și expună câteva dintre produsele ei. Chiar din prima zi au început să fie solicitat și astfel a primit în jur de 1000 de comenzi. Atunci a decis că va produce paste de nuci.

La aproape un de la lansare, Moft a reușit să cucerească clienții din Republica Moldova. Produsele Moft pot fi achiziționate atât online, în peste 20 de magazine din Chișinău, cât și la târgurile producătorilor autohtoni. De asemenea, produsele Moft Dulce sunt deja disponibile și pe piața din România.

„Îmi place foarte mult să particip la iarmaroc. La iarmaroc vezi reacția oamenilor când gustă, pentru că noi aducem toate tipurile de paste și clienții au posibilitatea să le guste. Tot aici am posibilitatea să le ofer recenzii despre cum să le consume. Discutând cu oamenii, am adaptat câteva gusturi după clienți. Ei spun că vor să vor mai dulce, sau mai lichidă.”

În primul an de activitate Moft a reușit să dubleze producția și a mărit echipa. De asemenea, cererea a crescut considerabil în această perioadă.

Pentru tânăra antreprenoare calitatea este foarte importantă, motiv pentru care se ocupă personal de alegerea materiei prime.

Cum pot fi consumate pastele de nuci?

„Pasta de migdale o recomand ca un topping la salată. În ceea ce privește pasta de arahide o recomand pentru cei care nu reușesc să găteascp la dejun, luați un măr, ungeți cu untul de arahide și ai o gustare sănătoasă. De asemenea, poate fi un pe pâine sau adăugat în terci. Vara, caramela este perfectă cu înghețată.

Cheltuieli și eșec

Începutul nu a fost atât de ușor precum pare. Pentru a ajunge la etapa de acum, Nadejda a învățat foarte mult, atât din experiența altor antreprenori cât și din propriile greșeli. Chiar și cheltuielile au fost mult mai mari decât cele planificate inițial.

„Cheltuielile au fost de trei ori mai mari decât eu m-am așteptat. Din start mă așteptam ca investiția mea să fie de 500 de mii de lei, dar au fost de două milioane de lei.”

Antreprenoarea a investit atât banii proprii cât și cei obținuți din granturi de la ODIMM și UN WOMEN.

 

Nadejda este implicată 100% în dezvoltarea afacerii întrucât își dorește să mărească producția cât și să diversifice gama de produse. Printre noutățile care vor putea fi achiziționate la Moft se numără ciocolată și halva fără zahăr.

Din experiența Nadejdei, cea mai mare provocarea pe care a întâlnit-o este birocrația din Republica Moldova de care s-a ciocnit atunci când se ocupa de certificarea produselor.

„Nu știi la cine să te adresezi, nimeni nu îți spune, trebuie mereu să cauți și să înțelegi cum se fac. Nici nu știam la cine să mă adresez.”

Chiar dacă consideră că producerea este destul de complicată și sunt necesare mai multe investiții, iar profitul vine mai greu, Nadejdei Hadjivu îi place ideea pe care a lansat-o, întrucât este o afacere de lungă durată în care vor fi implicate și generațiile viitoare.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Creşterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din 2024, comparativ cu un avans de 3,4% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerţului, transmite Reuters.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau, în medie, la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,4%, estimările variind între 1% şi 3,1%.

În primele trei luni ale acestui an, creşterea economiei americane a fost susţinută în principal de cheltuielile de consum. Acestea au urcat cu 2,5%, după un avans de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Investiţiile fixe şi cheltuielile guvernamentale la nivel local şi la nivelul statelor au ajutat şi ele la creşterea economiei, în timp ce diminuarea investiţiilor private şi majorarea importurilor au avut un efect negativ asupra PIB-ului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, graţie performanţelor peste aşteptări în ceea ce priveşte numărul noilor locuri de muncă şi cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, faţă de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.

Până acum, economia americană a dezminţit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.

În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, graţie faptului că firmele şi-au refinanţat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău