„Sunt cu adevărat unul dintre cei mai norocoși oameni de care am auzit vreodată”, spune miliardarul care și-a obținut singur averea, Thomas Tull.
Tull, în vârstă de 51 de ani, este cunoscut ca fondator și fost director executiv al Legendary Entertainment, care a coprodus o serie de blockbustere de la Hollywood, inclusiv „Jurassic World”, „The Hangover” și „The Dark Knight”. El a vândut compania în 2016 pentru 3,5 miliarde de dolari. El este, de asemenea, fondatorul Tulco LLC, o companie de investiții care investește în inteligența artificială (AI) și este un proprietar minoritar al Pittsburgh Steelers.
Dar ceea ce oamenii nu știu este că Tull a început să conducă un lanț de spălătorii și ateliere de reparații auto în orașul său natal Endwell, New York, înainte de a-și obține avere, de a cumpăra și vinde mai multe birouri fiscale și contabile la sfârșitul anilor ’90.
Tull spune că a vrut întotdeauna să devină antreprenor pentru că a vrut să vadă dacă ideile sale vor funcționa.
„Este un sentiment puternic să ai o idee și să vezi cum prinde viață”, a spus Tull pentru CNBC Make It.
Potrivit Forbes, averea lui Tull se estimează acum la aproximativ 2,9 miliarde de dolari.
Cum a fost copilăria sa
Am crescut într-o comunitate mică din nordul statului New York. Am fost crescut de o mamă singură și eram săraci. Am două surori mai mici. [Mama mea] a lucrat la două slujbe, iar eu am lucrat încă de la o vârstă fragedă, încercând să ajut la plata facturilor, de la lopată de zăpadă și tunderea gazonelor și tot felul de locuri de muncă în adolescență.
Când am crescut, am avut un grup de prieteni foarte eclectic, pentru că eram atlet. Dar am fost destul de bun și la școală și am iubit știința. Apoi am cântat la chitară și am adorat muzica. Am avut toate aceste buzunare diferite de oameni cu interese diferite. Curiozitatea intelectuală este modul în care sunt conectat.
Cum a devenit antreprenor: „Știam că nu vreau să lucrez pentru nimeni altcineva”
De mic, știam că nu vreau să lucrez pentru nimeni altcineva. Probabil că ar ieși prost pentru acea persoană dacă aș face-o. Am vrut să am un anumit control asupra destinului meu și să-mi testez ideile și teoriile de afaceri.
Nu aveam să stau doar să mă plâng sau să visez la lucruri, vreau să le fac.
Prima mea afacere [la începutul anilor ’90] a fost un centru de reparații auto. Și până în prezent, nici măcar nu pot schimba uleiul dintr-o mașină. Dar am trăit într-o zonă cu probleme economice, așa că, mai degrabă decât să cumpăr mașini noi, oamenii reparau lucruri.
Toată lumea este fascinată și de lanțul de spălătorie cu monede pe care l-am avut.
Prin cei 20 de ani, acestea au fost unele dintre afacerile pe care le-am avut. Cam așa a început.
Îmbogățirea: „Este o experiență de învățare constantă”
Cu siguranță nu am avut experiență cu [banii]. Așadar, am încercat să imit ceea ce am văzut de la diferiți oameni la care am fost expus în acel moment, care aveau bani. Dar este o experiență de învățare constantă, cel puțin pentru mine.
Unul dintre lucrurile care m-au lovit a fost libertatea pe care o oferă banii. Pentru că dacă crești foarte sărac, ceea ce am făcut, și dintr-o dată ai mijloacele de a face unele dintre alegerile tale și de a nu simți că ești blocat [într-un loc de muncă] – am simțit că sunt puternic.
Warren Buffett i-a schimbat gândirea: „Ce prostie ai putea face aici?”
Am avut privilegiul de a petrece câteva ore cu Warren Buffett poate acum doi ani. Descrieam ceva ce făceam la compania mea, Tulco, și am spus că încercăm să fim inteligenți.
M-a întrerupt. El a spus: „Charlie [Munger] și cu mine avem întotdeauna viziunea inversă. Ne spunem noi înșine: „Ce prostie ai putea face aici?” ”
Și am cam zâmbit și mi-a spus: „Nu, sunt foarte serios. Încercăm să ne gândim la ceea ce este prostia care ne-ar pune în pericol. Și este prea greu? ”
Chiar m-am gândit profund la asta pentru că mă gândeam mereu în direcția: cum poți fi mai rapid, mai bun și mai inteligent? Ceea ce cred că este important pentru inovație. Dar acum aud sfaturile lui [Buffett] cu privire la fiecare situație care contează și spun: „OK, care este prostia pe care ai putea să o faci aici?”
Sfaturi pentru următoarea generație: învățați să „luați în considerare punctele de vedere ale altor persoane”
În primul rând, cunoaște-te cu adevărat pe tine însuți. Faceți-vă timp pentru a înțelege la ce vă pricepeți, la ce aspirați și la ce vă face fericiți și împliniți.
Al doilea lucru este să fii angajat și informat. Petrec mult timp citind diferite subiecte, ascultând podcast-uri și expunându-mă la alte idei, cum ar fi citirea argumentelor și articolelor cu care nu sunt de acord. Cred că a fi capabil să accepți punctele de vedere ale altor persoane cu care nu ești de acord este un lucru important.
Aveți grijă și de inteligența voastră emoțională. Înțelegeți cum să lucrați și să comunicați cu oamenii și să vă întrebați în permanență despre cine sunteți, care sunt seturile de competențe pe care le aveți și reevaluați în permanență ceea ce faceți.