10 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să îți cumperi o mașină electrică. Nouă, sau la mâna a doua

09 Sept. 2022, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2022, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Achiziția unei mașini electrice este, din anumite puncte de vedere, diferită de cea a unui vehicul normal. Dacă îți dorești să faci acest pas, acum este momentul potrivit.
În primul rând, prețul combustibilului a crescut considerabil. Un alt motiv este că acum există varietate, aproape fiecare producător mare de mașini având și un model electric.
Pe de altă parte, ar trebui să iei în calcul o serie de factori înainte de a cumpăra o mașină electrică, potrivit hotcars.com.

1. Tipul mașinii electrice

Există mai multe tipuri de mașini electrice și ar trebui să te documentezi în privința fiecăreia înainte de a face o alegere. Primul tip este cel al vehiculelor electrice cu baterie, care sunt alimentate exclusiv cu energie electrică. Există și vehicule electrice hibride plug-in, care combină electricitatea și motorul tradițional cu ardere internă. Odată ce ai ales tipul de transmisie electrică dorită, următorul pas este să alegi modelul care se potrivește nevoilor tale.

2. Nouă sau la mâna a doua?

Când cumperi o mașină electrică, cea mai bună variantă este să optezi pentru una nouă dacă îți permiți. În acest fel te vei asigura că totul este în stare perfectă, în special acumulatorul. Dacă totuși nu îți permiți, există, desigur, mașini electrice bune și la mâna a doua, dar este ideal ca un profesionist să o verifice înainte ca să se asigure că toate sistemele funcționează corect și că bateria este bună.

3. Cu banii jos sau în leasing?

Principalul avantaj în a cumpăra o mașină electrică este că poți profita de o serie de beneficii fiscale și stimulente de la guvern. Pe de altă parte, să o cumperi în leasing este de asemenea o variantă bună deoarece piața mașinilor electrice avansează rapid și apar noi tehnologii. În plus, în acest caz nici nu trebuie să îți faci probleme la fel de mari privind degradarea bateriei.

4. De câtă autonomie ai nevoie?

Autonomia reprezintă o grijă majoră când vine vorba de mașinile electrice. Niciun șofer nu își dorește să rămână pe marginea drumului, departe de o stație de încărcare. Din fericire, autonomia mașinilor electrice s-a îmbunătățit semnificativ, astfel că bateriile au suficientă putere încât să îți faci treburile zilnice fără probleme.

5. Opțiunile privind încărcarea acasă

Cel mai simplu și eficient mod este să ai un sistem de încărcare acasă, însă nu toate sunt la fel. În funcție de tipul încărcătorului și de capacitate, încărcarea completă a mașinii poate dura de la câteva ore la câteva zile.

6. Opțiunile privind stațiile de încărcare publice

Este important să te asiguri că ai o stație publică de încărcare fiabilă în apropiere deoarece acestea oferă de obicei viteze de încărcare mult mai rapide decât sistemele de acasă.

7. Credite și stimulente fiscale

Guvernele oferă stimulente financiare menite să atragă potențialii cumpărători ce își doresc o mașină electrică. Trebuie să te interesezi ce beneficii poți avea concret deoarece există mai multe tipuri și diferă de la o țară la alta: reducere la achiziție, credit fiscal, reducere anuală a impozitului mașinii sau reducere unică a impozitului vehiculului.

8. Costul asigurării

Dacă îți cumperi o mașină electrică, asigurarea va costa mai mult decât în cazul unei mașini normale. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, costul mediu lunar al asigurării pentru un vehicul complet electric este de 317 dolari, comparativ cu 193 de dolari pentru o mașină pe benzină. Diferența există deoarece costă mai mult repararea unei mașini electrice, în special dacă acumulatorul a fost afectat.

9. Întreținerea

Mulți oameni cred, în mod eronat, că întreținerea unei mașini electrice nu este importantă din moment ce nu are motor. Mașinile electrice au nevoie de întreținere, însă este cu siguranță mai ieftină și necesită mai puțin timp. Trebuie să fii atent în mod special la acumulator, anvelope și sistemele de frânare. De asemenea, trebuie să te asigură că nu ratezi actualizările.

10. Garanția

Acumulatorul este cea mai importantă și mai scumpă componentă dintr-un vehicul electric. După ani de încărcare și descărcare, bateria va începe cu siguranță să-și piardă sănătatea și se poate deteriora definitiv. Aici intervine o garanție. Producătorii de mașini electrice oferă garanții pentru a-și proteja cumpărătorii de costul imens al înlocuirii bateriei. Majoritatea producătorilor oferă 8 – 10 ani garanție sau până la 160.000 de kilometri.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău