Au investit banii de la nuntă într-o afacere. Istoria de succes a unui cuplu din Slobozia Mare ce se ocupă cu oieritul

17 Iun. 2021, 17:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 17:40 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Soții Bratu au investit banii de la nuntă pentru a lansa propria afacere. Cei doi au început activitate în domeniul oieritului în satul Slobozia Mare, raionul Cahul cu doar câteva mioare, iar acum au peste 200, scrie ziuadeazi.md.

De ceva timp, cuplul a decis să producă  cavarmaua, un fel de salam fabricat din carne de oaie. În curând produsul ar putea apărea pe piața locală.

„Începând să mergem la târguri, am observat că produsul nostru (cavarmaua n.r.) este foarte apreciat de consumatori, un produs natural. De aici a venit un start oarecare ca să aplicăm la proiectul GAL pentru a face produsul nostru în condiții igienice și conform condițiilor ANSA” ne declară Marcela Bratu.

În fiecare an se face o revizie a animalelor, iar cele care nu sunt productive pentru lapte sunt sacrificate.Datorită suportului financiar oferit de GAL „Lunca Prutului de Jos”, în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni Cheie, familia Bratu își poate dezvolta afacerea și crea un produs natural, care corespunde tuturor cerințelor sanitare, după rețeta tradițională.

„Acest proiect pentru noi a venit ca o gură de oxigen, sunt foarte benefice deoarece noi cu banii noștri proprii nu reușim să facem așa investiții doar ce vedeți ridicată e construcția. Ce ține de utilaj nu era să ne putem permite deoarece suntem la început de drum.”

Datorită acestui grant, antreprenorii vor procura utilaj pentru prelucrarea cărnii de oaie și producerea efectivă a cavarmălii, dar și amenajarea camerei de sacrificare și a zonei de producere cu gresie și faianță.

Cuplul spune că Cavarma de Slobozia Mare ”Miorița” este preparată doar din carne naturală în propriul ei suc și seu. Se adaugă doar boia de ardei roșu și sare.

Sursa video: Youtube ziuadeazi.md

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău