(FOTO) De la Belgrad la Lisabona: Cele mai bune 6 orașe europene pentru iubitorii de arhitectură

09 Iul. 2021, 18:14
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 18:14 // Au Bani //  MD Bani

Peisajele urbane ale Europei sunt frumoase și variate, pline de istorie, cu curente artistice legate de politică, religie și multe altele. Următoarele șase orașe sunt bine cunoscute pentru anumite stiluri arhitecturale, excelente pentru fotografii și vizite.

Cel mai bun pentru arhitectura gotică, Zagreb, Croația

Arhitectura gotică s-a manifestat între mijlocul secolului al XII-lea și secolul al XVI-lea. Este caracterizat ca un tip de clădire din zidărie cu spații cavernoase, tavane înalte, arcade ascuțite și vitralii.

Fiind capitala Croației și cel mai mare oraș al țării, Zagreb are o istorie lungă, demonstrată în arhitectura sa. Caracteristicile gotice ale peisajului urban au fost adesea construite în secolul al XIV-lea, susținute de ordinele de predicare precum franciscanii și cultura cavalerească.

Cel mai bun pentru Art Nouveau, Viena, Austria

Arhitectura Art Nouveau a fost cea mai populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. A folosit materiale moderne precum fierul, sticla și ceramica, precum și s-a inspirat din forme naturale, cum ar fi plantele și florile. Arhitecți austrieci influenți precum Otto Wagner și Adolf Loos au adus contribuții semnificative care au contribuit la modelarea orizontului modern al Vienei.

Cel mai bun pentru arhitectura maură, Andalucía, Spania

Arhitectura maură s-a dezvoltat în lumea islamică occidentală, în special al-Andalus, care a fost cândva Portugalia și Spania conduse de musulmani. A amestecat influențele berbere din Africa de Nord cu cele din Iberia pre-islamică și Orientul Mijlociu. Trăsăturile distinctive sunt domurile, arcurile mărcii stilului, caligrafia și formele geometrice. Alhambra și Palatul Generalife sunt locuri cheie de vizitat pentru detalii superbe.

Cel mai bun pentru arhitectura Tudor, Londra, Marea Britanie

Skyline-ul Londrei de astăzi este dominat de zgârie-nori contemporani construiți în principal din sticlă și oțel. Cu toate acestea, orașul deține încă frumoase clădiri Tudor. Stilul este adesea caracterizat de clădiri din lemn, ferestre cu plumb și arcade joase. Palatul Sf. Iacob din inima orașului și Casa de vânătoare a reginei Elisabeta sunt două exemple foarte diferite de arhitectură a perioadei.

Cel mai bun pentru brutalism, Belgrad, Serbia

Brutalismul a apărut la mijlocul secolului al XX-lea din mișcarea modernistă. În general, se caracterizează prin utilizarea de suprafețe aspre, neterminate, forme neobișnuite, materiale cu aspect greu și linii drepte. Ales de guvernul iugoslav pentru a demonstra modernitate și deschidere, a devenit omniprezent la Belgrad. Arhitectura brutalistă poate fi găsită în tot orașul, de la Poarta Orașului de Est până la Turnurile Genex din Noul Belgrad.

Cel mai bun pentru baroc, Lisabona, Portugalia

Arhitectura barocă se caracterizează prin stilul său teatral, decorativ, introdus la începutul secolului al XVII-lea pentru a lupta împotriva Reformei, inspirând venerația.  Astăzi, clădirile sale continuă să surprindă, caracterizate prin utilizarea picturii și sculpturii, tavane aglomerate, coloane răsucite și scări mărețe. În Lisabona, exemplele cheie includ Biserica Santa Engrácia și Palatul Mafra. Barocul portughez este mult mai simplu decât cele ale unor țări precum Italia.

 

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO