FOTO Istoria cuplului francez care a cumpărat o vilă în Bali, fără a cunoaște locul. Acum, o noapte costă 1.220 dolari

07 Sept. 2021, 17:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 17:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Să cumperi o casă într-un loc pe care nu-l cunoști sau nu l-ai vizitat niciodată poate fi destul de riscant și stresant.  Totuși, un cuplu din Franța au făcut acest lucru în 2011, atunci când o prietenă le-a spus că în Bali se vinde o proprietate, chiar lângă casa ei. După achiziție a început și construcția unei vile în stil balinez, care cu timpul s-a extins. Cu toate că inițial planificau un loc pentru odihna proprie, acum vilele sunt oferite și spre închiriere.

„Ceea ce nu și-au dat seama până nu au ajuns în Bali a fost că au cumpărat o oază. Aproape de pauzele de surf ale plajei Echo din Canggu și înconjurate de câmpuri de orez, proprietarii descoperiseră o adevărată ascunzătoare.”

Cuplul a numit locuința Villa Zelie.

„Ceea ce a început ca o vilă cu cinci dormitoare a devenit un sat liber, cu zece pavilioane. Vilele care servesc ca dormitoare sunt împrăștiate la marginea proprietății, iar un pavilion de locuit și un pavilion cu mese se află în spatele unei piscine.”

Fiecare piesă de mobilier din vilă este fie antică, fie lucrată manual. Cuplul a expediat din Java joglos (acoperișuri boltite) vechi de 200 de ani pentru a ocupa locul central în fiecare gladak. Păsările de lemn atârnă de tavanul pavilionului piscinei. Cadele de baie sunt cioplite din rocă vulcanică neagră. O ușă veche din lemn este acum o masă pentru vila de la piscină, iar un seif din secolul al XIX-lea este elementul central al dormitorului principal.

Vila medie cu cinci dormitoare costă în jur de 761.000 USD în Canggu, potrivit agenției imobiliare Bali Home IMMO Property, dar cuplul știe că nu vor deține niciodată terenul. Străinii pot cumpăra un contract de închiriere de la 25 la 30 de ani, pe care îl pot prelungi, dar terenul va aparține întotdeauna balinezilor.

Proprietarii au refuzat să împărtășească cât au plătit pentru casă, dar au spus că au cheltuit la fel de mult pentru renovări ca și pentru achiziția inițială a vilei.

Villa Zelie a început să fie oferită cu chirie oaspeților în 2018 și acum costă 1.220 USD pe noapte.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău