Joburi de viitor: (57) Inginer pentru controlul meteo

27 Feb. 2021, 15:24
 // Categoria: Carieră // Autor:  Realitatea.md
27 Feb. 2021, 15:24 // Carieră //  Realitatea.md

Inginerii pentru controlul vremii, cunoscuți și sub numele de geo-ingineri, vor fi angajați de guverne pentru a se asigura că clima planetei este adecvată și are suficientă diversitate pentru a susține numeroasele ecosisteme care există.

Inginer pentru controlul meteo: Responsabilități/Atribuții

Inginerii pentru controlul vremii folosesc tehnologii de captare și stocare a carbonului pentru a răci planeta, precum și de a instala filtre chimice în atmosferă pentru a devia lumina soarelui.
Pot crea ploi prin însămânțarea norilor folosind tehnologia dronelor, pot controla fulgerele cu lasere și pot scurge energia din uragane și cicloni pentru a le reutiliza în alte scopuri.
Inginerii pentru controlul vremii tind să fie conservatori cu instrumentele pe care le folosesc, deoarece prea multă manipulare a climatului poate avea rezultate catastrofale. Într-adevăr, controlul vremii este strict reglementat la nivel internațional.
Înainte ca inginerii de control meteo să poată pune în aplicare orice intervenție, trebuie să ruleze simulări computerizate aprofundate care modelează consecințele oricărei manipulări meteo.

Inginer pentru controlul meteo: Abilități

Inginerii pentru controlul vremii au calificări de nivel avansat în științe climatice și meteorologie. Ei vor fi deosebit de conștienți de modul în care schimbările meteo interacționează cu alte elemente ale sistemelor naturale. Inginerii de control al vremii folosesc instrumente de date mari și algoritmice pentru a simula și modela condițiile meteorologice, deci trebuie să fie foarte alfabetizați digital. Vor fi oameni analitici, cu un cod etic puternic.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda alocării de 60 de milioane de lei pentru reparații urgente acum nouă luni, reabilitarea porțiunii de cale ferată dintre Colibași și Văleni, raionul Cahul, a fost întârziată.

Antreprenorul ucrainean angajat să elaboreze proiectul nu a reușit să-și onoreze obligațiile, iar autoritățile sunt acum pe cale să rezilieze contractul. Această întârziere a dus la o creștere a costurilor estimate ale lucrărilor, deoarece terenul continuă să se degradeze, iar prețurile materialelor de construcție au crescut. În acest timp, comunitatea se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor și transportului, iar soluționarea acestei probleme devine tot mai urgentă, potrivit tvrmoldova.

Comisia Situații Excepționale a alocat, în august 2023, 60 de milioane de lei pentru reabilitarea căii ferate de la Cahul – Giurgiulești. Segmentul de calea ferată a fost afectat de alunecările de terne din august 2022.

Povestea tronsonului din Sudul țării începe în 2007, cand guvernarea comunistă decide ca proiectul construcției caii ferate Cahul-Giurgiulești este unul de importanță majoră pentru Moldova, care “va asigura securitatea economică a țării”.

În anii 2007-2009, pe timpul guvernării comuniste, statul a cheltuit peste jumătate de miliard de lei pentru construcţia tronsonului Cahul – Giurgiuleşti, dar el aşa şi nu a fost finalizat.

Totodată, aceasta a fost construită foarte aproape de râul Prut, apele căruia spală terasamentul. În consecinţă, periodic, acolo este sistată circulaţia trenurilor, iar CFM este nevoită să caute bani pentru a restabili circulaţia.

În 2012, un audit al Curţii de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcţia tronsonului de cale ferată. Controlorii au depistat că au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei. Printre principalii beneficiarii ai construcţiei ar fi fost Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, a cărui companie a efectuat o serie de lucrări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău