(VIDEO) 10 LEI// Anna Grama, femeia din Bălți care a lansat afacere în concediul de maternitate. Ce este Cristalin.md

21 Iun. 2022, 16:23
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 16:23 // Interviu //  MD Bani

Anna Grama este o tânără mămică din Bălți, care din octombrie 2021 a devenit și antreprenoare. Ea este fondatoarea brandului Cristalin.md care propune amestecuri magice pentru baie din sare pură de mare, Himalaya și Epsom în combinație cu plante ecologice crescute chiar în grădina ei. Despre provocările vieții de antreprenor, investiții, plan de afacere am discutat în cadrul emisiunii „10 LEI”.

În octombrie 2021, fiind în concediul de îngrijire a copilului, Anna Grama s-a avântat în lumea antreprenoriatului cu 3000 de lei și zero experiență. Datorită participării la cea de-a treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin a reușit să obțină susținere, dar și cunoștințe despre cum să lanseze și să dezvolte o afacere.

„Se spune că talentele sunt ascunse în noi la fel precum zăcămintele, iar pentru a le descoperi este nevoie să ieșim din zona de confort. Astfel, Cristalin a apărut ca contopirea a două pasiuni: dragostea pentru grădinărit și dorința de a studia mereu precum și pasiunea mea față de chimie”, a declarat antreprenoarea.


Inițial, a venit cu ideea de a lansa o școală online despre creșterea lavandei, dar în cadrul cursurilor de mentorat de la XY a reușit să înțeleagă mai bine necesitățile pieței și astfel a apărut Cristalin.md ce propune clienților produse din sare de mare și plante ecologice.

Fiind încă la început tot profitul obținut este reinvestit pentru a dezvolta afacerea. Recent a cumpărat și 30 de ari de teren pentru a mări suprafața plantelor crescute.

Gestionarea timpului este cea mai mare provocare, întrucât este mămica a doua fetițe, de asemenea, partea administrativă a afacerii se află la Chișinău, iar creșterea plantelor și producția sunt la Bălți.

În timpul concediului de îngrijire a copiilor, Anna a descoperit pasiunea ei pentru creșterea lavandei. Astfel, Cristalin.md este rezultatul a dragostei față de natură, dragostea pentru învățarea continuă și pasiunea față de chimie întrucât este chimist de specialitate.

„Cristalin a fost o idee de afacere în cadrul Pre-Acceleratorului din programul XY. În Pre-Accelerator am venit cu ideea deschiderii unei școli de lavanda, dar făcând calcule am înțeles că piața nu este atât de mare și ar trebuie să mă axez pe altă idee de afacere. Împreună cu mentorul am elaborat ideea brandului Cristalin. De asemenea, în timpul sesiunii de mentorat, împreună cu celelalte echipe, practicam brainstorming și astfel a apărut ideea sărurilor de mare cu levănțică, mai târziu a decis să oferim o serie de produse ce conțin săruri și plante ecologice.”

Produsele Cristalin.md le puteți găsi la un click distanță pe site-ul companiei, în magazinul Eclair din Chișinău precum și la târgurile producătorilor autohtoni din Chișinău și Bălți.

Fiind de câteva luni în domeniul antreprenoriatului, Anna Grama a învățat să nu renunțe și să lucreze la visul ei, chiar dacă apar momente dificile. Ea este și un exemplu pentru fetele și femeile din afaceri sau care își doresc să lanseze o afacere.

„Mereu încurajez femeile să lanseze afaceri, să-și urmeze visul, iar dacă nu au suficiente cunoștințe sau nu au suficientă susținere chiar și morală atunci să caute această susținere aici, la XY.”

De când este antreprenoare, viața ei a căpătat mai multă culoare, de asemenea, a învățat să petreacă timpul alături de copii mult mai conștient.

În acest context, vă reamintim că aplică aveți posibilitatea să vă înscrieți la o nouă ediție a programului de pre-accelerare până pe data de 24 iunie curent. Organizatorii programului vor selecta 30 de fete și femei dornice de a se focusa pe propriile afaceri.

Scopul primordial al programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin este de a ajuta fetele și femeile să-și urmeze visurile în domeniul antreprenorial.

Programul este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU