VIDEO Când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani? Află cum răspunde Kent D. Logsdon

19 Oct. 2023, 10:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2023, 10:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) se pregătește să lanseze o campanie extinsă de educație financiară cu ajutorul Proiectului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) finanțat de USAID. Această cooperare va duce, de asemenea, la dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.

Inițiativa a fost salutată de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, care a ținut să precizeze că în acest mod „statul va permite tinerilor să dobândească o adevărată educație financiară încă de la început”. Declarația a fost făcută în cadrul ediției cu numărul 10 al podcastului „Dă sens banilor”.

În cadrul interviului, ambasadorul a povestit din experiența americanilor.

„Cred că educația financiară este un proces în continuă schimbare pe parcursul timpului, la fel ca și tehnologia care se schimbă constant. De obicei, copiii încep să învețe despre finanțe în jurul vârstei de 5-6 ani, cel puțin așa am făcut eu, când începi să primești o sumă mică de bani și mergi la magazin să cumperi ceva. Dar face parte, de asemenea, din procesul de creștere.

Încă în liceu, în special, cred că majoritatea școlilor americane se asigură că oferă cursuri despre cum să fii un cetățean responsabil și, de asemenea, despre cum să gestionezi banii. Deci, în majoritatea școlilor un astfel de curs este obligatoriu înainte de absolvire, care atestă că știi cum să gestionezi finanțele, și asta înseamnă nu doar cheltuieli și venituri, ci și cum să faci un buget, cum să ai grijă de finanțele tale, să te gândești la cum ar putea arăta o ipotecă, ce faci cu salariul? Este destul de amuzant, pentru că copiii mei au crescut în străinătate, așa că, fiind americani, erau puțin în urma colegilor lor, pentru că nu erau obișnuiți să gestioneze banii, cu siguranță nu erau obișnuiți să lucreze cu dolari americani. Așa că a fost o experiență distractivă pentru noi și am găsit chiar și câteva jocuri, pe care le puteam juca cu ei pentru a-i învăța despre banii americani, pentru că la vârsta la care s-au întors în SUA nu cunoșteau unele dintre aceste concepte”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, Kent D. Logsdon a mai vorbit și despre faptul că informarea populației cu privire la finanțe constituie un aspect crucial, în special în timpul unor vremuri incerte.

Cum credeți, când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani?

Este o întrebare foarte bună. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Cred ca este cu adevărat important pentru noi toți să învățăm despre bani, despre bugetare, să promovăm educația financiară, de aceea eu mă bucur mult că noi, prin intermediul USAID, lucrăm cu BNM ca să vorbim despre educația financiară și să oferim niște instrumente care credem că vor fi utile”, a conchis ambasadorul.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=cxgILTqa8QE

Realitatea Live

17 Mai 2024, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 12:48 // Actual //  Lupu Eduard

Cetăţenii ruşi au cheltuit cel puţin 6,3 miliarde de dolari pe proprietăţi imobiliare din Dubai de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui raport al laboratorului de cercetare al Observatorului Fiscal al UE al Școlii de Economie din Paris.

Potrivit datelor studiate de experți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina până la începutul anului 2024, rușii ar putea cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de imobile în Dubai, iar cetățenii ruși au investit încă 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția obiectelor în construcție. , în acest din urmă caz ​​s-a făcut doar prima plată de 10-20%, iar costul final poate fi semnificativ mai mare.

Potrivit unor scurgeri de informații pe care le bazează autorii raportului, înainte de începerea războiului, rușii dețineau proprietăți imobiliare în Dubai în valoare de 3,7 miliarde de dolari, doar cetățenii Indiei și Marii Britanii au investit mai mult în emirate decât cetățenii ruși. Autorii raportului notează că cifra de 6,3 miliarde de dolari este o estimare imprecisă, deoarece cercetătorii au folosit o varietate de surse, inclusiv contracte de utilități și contracte de chirie.

Autorii raportului au clarificat că rușii au început să vândă imobilele care au fost achiziționate în 2022–2023. Potrivit Bloomberg, afluxul de oameni și de capital încetinește, iar cei care s-au stabilit în Dubai își reduc investițiile și se întorc în Rusia sau caută oportunități de a se muta în țări mai prielnice vieții.

„Tendința este descendentă”, mai puțini ruși stabilindu-se în Emiratele Arabe Unite, potrivit lui Philippe Amarant, directorul Orientului Mijlociu la Henley & Partners, care prestează servicii de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor: „Unii dintre clienții mei ruși și-au redus investițiile în imobilile din Dubai achiziționate acum doi ani. Și-au lăsat mici investiții aici și s-au întors la Moscova, alții s-au mutat în alte jurisdicții accesibile și foarte atractive, cum ar fi Mauritius. Potrivit companiei imobiliare Betterhomes, deținătorii de pașapoarte rusești, care au ocupat locul 1 în 2022 la achizițiile imobiliare din Emiratele Arabe Unite, au trecut pe locul 3 în 2023.

Potrivit bancherilor care lucrează în Dubai, deși clasa de mijloc în general nu are dificultăți în deschiderea și menținerea conturilor bancare, unii ruși sancționați au fost respinși. Probleme au apărut și pentru cei asociați cu persoane sau funcționari sancționați din Rusia.

O verificare mai amănunțită este acum efectuată în legătură cu companiile rusești. Acest lucru se datorează atât presiunilor din partea Statelor Unite, care încearcă să prevină eludarea sancțiunilor, cât și faptului că, în februarie, Financial Action Task Force (FATF) a scos Emiratele Arabe Unite de pe lista neagră: acum autoritățile încearcă să-și demonstreze angajamentul față de normele FATF. În conformitate cu sancțiunile SUA, reglementările privind persoanele fizice și juridice din Rusia au fost înăsprite în ultimele luni de bănci precum Emirates NBD Bank, Mashreqbank, First Abu Dhabi Bank și filiala din Dubai a băncii de stat egiptene Banque Misr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău