TechVillage 2024 a dat lovitura! 20 de investitori din 12 țări și peste 30 de startup-uri s-au întâlnit la Butuceni

18 Sept. 2024, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Sept. 2024, 09:08 // Actual //  bani.md

TechVillage, cel mai important eveniment din Moldova dedicat investitorilor și startup-urilor în căutare de investiții, a revenit în acest an cu o nouă ediție. După 4 ani de pauză, evenimentul a reunit 20 de investitori din 12 țări și peste 30 de startup-uri din Moldova, Ucraina și România. Revenirea a fost una de succes, întrucât unii participanți poartă deja discuții despre posibile negocieri și investiții.  

Evenimentul s-a desfășurat între 6-8 septembrie, în satul Butuceni, Orheiul Vechi. Spre deosebire de alte conferințe, TechVillage a abordat conceptul de “unconference” care pune accentul pe calitate și nu cantitate, creând astfel o platformă de parteneriate pe termen lung. Atmosfera relaxată, activitățile în aer liber și mesele tradiționale moldovenești au încurajat conexiuni mai profunde și networking mai calitativ. 

De ce TechVillage este un eveniment unic? 

TechVillage 2024 a demonstrat încă odată că ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est se dezvoltă continuu, iar Moldova devine o țară tot mai atractivă pentru investitori. 

Ce s-a întâmplat la TechVillage 2024? 

În dimineața de 6 septembrie participanții au pornit de la Chișinău spre Orheiul Vechi. La acel moment nimeni nu bănuia ce urmează să se întâmple. Au ajuns și a început aventura cu village quest. Cineva a tăiat lemne, cineva a făcut vin, a mângâiat animalele din curțile gospodarilor. A urmat deschiderea oficială, sesiunile de pitch a investitorilor și startup-urilor. Seara s-a sfârșit cu vin, mâncare, muzică și dansuri tradiționale. A doua zi, 7 septembrie, a fost dedicată sesiunilor individuale în care investitorii și startup-uri au descoperit oportunități de colaborare și investiții. Seara a culminat cu o cină în vie, oaspeți speciali și discuții în jurul rugului. Ultima zi a fost dedicată networkingului și înțelegerilor de parteneriate. Evenimentul s-a încheiat cu prânz într-un restaurant subteran.

Ce spun participanții? 

Participanții au fost încântați de eveniment. Atmosfera relaxată, agenda bine organizată, activitățile captivante și, bineînțeles, vinul și mâncarea moldovenească au fost foarte apreciate de oaspeții din străinătate.

Am venit la TechVillage cu așteptări mixte – neștiind nimic despre Moldova sau ecosistemul său de startup-uri. Datorită echipei organizatoare, am avut un program lejer, sesiuni de startup-uri interesante și evenimente culturale. Startup-urile participante au fost curajoase, curioase să învețe și, fără îndoială, există talent în acest ecosistem. Moldova are un viitor european strălucit și voi urmări dezvoltarea ecosistemului cu interes. Aștept cu nerăbdare să mă alătur în 2025!”, a menționat Alex Gibb de la Katalista Ventures.

Spre deosebire de conferințele plictisitoare tipice, acest eveniment a oferit șansa pentru startup-uri și investitori să colaboreze ca într-o echipă, să se întâlnească într-un cadru neconvențional și să descopere cultura Moldovei. A fost o experiență unică și dinamică”, a spus unul dintre fondatorii de startup care au participat la eveniment.

Se planifică o nouă ediție

Ediția din 2025 promite și mai multe oportunități. Dacă ești fondator de startup sau investitor, nu rata următoarea ediție a TechVillage. Lista de așteptare pentru eveniment este deja disponibilă, înscri-te acum: https://techvillage.md/

TechVillage este un eveniment organizat în fiecare an la Butuceni și reunește startup-uri și investitori din Europa Centrală și de Est. Scopul este să ajute participanții să stabilească parteneriate de succes. 

Evenimentul este organizat de XY Partners și Technovator, cu suportul fondului regional de investiții Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, în parteneriat cu Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM; și Agenția de Investiții din Moldova. 

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău