A rămas fără steaua Michelin! Prăvălia, Hawker Chan, cunoscută pentru mesele ieftine își pierde statutul

06 Sept. 2021, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 13:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Celebra prăvălie din Singapore, Hawker Chan, cunoscută pentru faptul că oferă cea mai ieftină masă cu stele Michelin din lume, tocmai și-a pierdut statutul.

Hawker Chan, fondat de Chan Hong Meng, a devenit renumit pentru felul său de mâncare simplu, dar delicios, de 2,50 USD, cu sos de soia, când a fost inclus în primul ghid Michelin al Singapore , în 2016, câștigând o stea.

Dar când biblia alimentară a dezvăluit cea mai recentă ediție din Singapore pe 1 septembrie, Hawker Chan – cunoscut anterior ca Liao Fan Hong Kong Soya Saoya Chicken Rice & Noodles – nu era nicăieri.

După triumful său Michelin, cariera lui Meng a decolat. Brandul său a crescut de la un stand umil într-un centru de comercianți ambulanți din Chinatown la un restaurant de franciză cu locații în Thailanda, Filipine și multe altele.
El a schimbat numele restaurantului în Hawker Chan și a început să se extindă cu alte feluri de mâncare.

Un reprezentant al restaurantului Hawker Chan a transmis printr-un e-mail către CNN Travel următoarea comunicare, ca urmare a unei rugăminți de a face declarații cu privire la moartea starului: „Chef Chan Hon Meng a pregătit faimosul său orez cu pui cu sos de soia încă din 2009, cu rețeta sa secretă și metoda sa de gătit, care nu s-a schimbat de la începutul Hawker Chan în 2009.”

El a considerat întotdeauna că preparatele sale ar trebui să fie produse proaspăt în fiecare zi și că gătitul nu ar trebui să aibă loc într-o bucătărie centrală.

“Sperăm să înțelegem de ce ghidul Michelin ne-a lăsat în afara listei anul acesta. Cu toate acestea, înțelegem, de asemenea, că fiecare are propria opinie în ceea ce privește alegerile alimentare. Vom continua să servim mâncăruri delicioase și la prețuri accesibile, așa cum este viziunea și misiunea noastră. Suntem recunoscători tuturor clienților noștri Hawker Chan care ne-au sprijinit de când a fost fondată acum 12 ani și vom face tot posibilul pentru a câștiga din nou steaua pentru anul viitor”.

În timp ce unii l-au aplaudat pe bucătarul născut în Malaezia pentru valorificarea muncii sale grele, alții au simțit că calitatea mâncării a scăzut după deschiderea noilor sale unități.

Expertul în alimente din Singapore, KF Seetoh, a declarat pentru CNN: „Cred că Michelin s-a lipit corect de armele lor și a protejat demnitatea stelelor”.

Michelin, care aparține producătorului de anvelope cu același nume, este una dintre cele mai clandestine reviste din lume. Numele editorilor și al colaboratorilor sunt ținute în mare secret. Firma a început prin a produce ghiduri de călătorie pentru șoferii europeni, trecând în cele din urmă de la anvelope la automobile și la turism.

Unele restaurante ar putea primi o atenție deosebită în ghidurile turistice. În domeniul gastronomic, brandul Michelin a devenit atât de venerat încât unii bucătari au înnebunit încercând să câștige aceste premii.

Cel mai mare număr de stele pe care le poate câștiga un restaurant este de trei.
Brandul Michelin a devenit atât de respectat în lumea culinarilor, încât unii bucătari au fost conduși într-o frenezie încercând să obțină premii.

Realitatea Live

17 Nov. 2025, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Grîu Tatiana
17 Nov. 2025, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Grîu Tatiana

Dolarul american, considerat mult timp coloana vertebrală a finanțelor globale, își pierde treptat dominanța. Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), ponderea dolarului în rezervele valutare globale a scăzut la puțin peste 56% la mijlocul anului 2025, cel mai scăzut nivel în ultimele decenii, după ce la începutul secolului depășea 70%.

Experții Best Brokers subliniază că această scădere nu înseamnă că dolarul se prăbușește, ci reflectă o diversificare tot mai accentuată a rezervelor băncilor centrale. În ultimele decenii, băncile au adăugat euro, yen, aur și alte monede pentru a-și diminua riscurile, pe fondul tensiunilor geopolitice și a sancțiunilor americane care au demonstrat cât de mult poate fi folosit dolarul ca instrument politic și economic.

În paralel, alte monede și-au consolidat poziția: euro a crescut de la 18% la peste 21%, iar lira sterlină a ajuns la 4,8% din rezervele globale. Monedele netradiționale, inclusiv yuanul chinezesc, dolarul canadian și australian, au ajuns la o pondere de 22,5% în 2025, dublu față de 2000, semnalând o tendință clară de diversificare.

Factorii principali care au influențat scăderea dolarului includ criza financiară globală din 2008, pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și retorica de dedolarizare promovată de unele țări emergente. Experții Bitfinex și Noelle Acheson, autoarea cărții „Crypto Is Macro Now”, susțin că investitorii și băncile centrale devin mai precauți și caută alternative mai stabile pentru rezervele lor.

Deși dolarul își menține poziția dominantă, analistii avertizează că această scădere discretă, dar constantă, poate marca începutul unei reconfigurări a sistemului financiar global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne

pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII