BERD preia 25% din Vestmoldtransgaz în schimbul ajutorului la costrucția gazoductului Ungheni – Chișinău

26 Aug. 2021, 12:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 12:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania română de transport al gazelor Transgaz [BSE: TGN] a declarat miercuri că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar cu o participație de 25% la filiala sa moldovenească Vestmoldtransgaz.

BERD a devenit acționar la Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condițiilor precedente legate de un acord de subscriere, a declarat Transgaz într-o declarație depusă la Bursa de Valori București, BVB.

Conform acordului, BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al filialei cu 20 de milioane de euro (23,5 milioane de dolari) pentru a finanța costurile de dezvoltare a conductei de transport a gazelor Ungheni – Chișinău.

„Conducta de transport Ungheni-Chișinău, care conectează rețeaua de gaze din Moldova la Uniunea Europeană prin România, este un pas important către diversificarea geografică a aprovizionării cu energie a Moldovei. După ce a investit într-o participație de 25% la Vestmoldtransgaz, BERD joacă un rol esențial rol în consolidarea securității energetice a țării și contribuția la o creștere economică durabilă, care aduce beneficii tuturor „, a declarat vicepreședintele BERD, Alain Pilloux.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaz din vestul Moldovei și oferă servicii de transport al gazelor în țară.

Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz în 2018 prin filiala sa moldovenească Eurotransgaz, pentru 180,2 milioane lei moldovenești (10,2 milioane dolari / 8,7 milioane euro).

„Conducta Ungheni-Chișinău este un proiect strategic pentru România, pentru Moldova, pentru Transgaz și acum și pentru BERD. Am reușit să finalizăm această investiție, devenind astfel și prima companie multinațională românească din sectorul transportului de gaze, cu o contribuție la securitatea energetică regională „, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Conducta lungă de 120 km între Ungheni și Chișinău interconectează sistemele de transport al gazelor din România și Moldova. Conducta leagă capitala Moldovei Chișinău de conducta de interconectare dintre orașul estic Iași din România și orașul moldovenesc Ungheni, situat la granița cu România.

Acțiunile Transgaz s-au tranzacționat cu 1,17% mai mici, la 254 lei, la Bursa de Valori București până la 1556 CET miercuri.

($ = 0,8509 euro)

Aceasta nu este unica preluare de către BERD a obiectivelor strategice de infrastructură din Republica Moldova. Anterior BERD a anunțat preluarea portului Giurgiulești, bun aflat în litigiu și tranzacție soldată cu scandal.

MEI susține poziția corectată a Guvernului cu privire la Portul Giurgiulești

Guvernul corectează greșeala MEI. Poziția definitivată în scandalul vânzării Portului Giurgiulești cu 1000€

Mold-Street: De ce Guvernul a numit un nou reprezentant în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău