Castel Mimi – cel mai grandios proiect de restaurare a unui monument istoric din patrimoniul cultural al Moldovei

23 Sept. 2022, 17:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2022, 17:21 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Redescoperit accidental în timpul unor lucrări de reparație, castelului lui Mimi a parcurs în doar șase ani calea de la o clădire industrială până la cel mai monumental complex turistic din Republica Moldova. Ca și acum aproape 130 de ani, Castel Mimi a căpătat a doua viață prin energie unei familii ambițioase și a unui arhitect italian cu renume – Arnaldo Tranti.

CEO „Castel Mimi”, Adrian Trofim, spune că „ideea de a restaura vinăria a apărut în momentul în care participam împreună cu tatăl meu la lucrările de reparație ale pereților, când sub mai multe straturi de tencuială, am dat de pereții originali, clădiți din piatră naturală, cu o grosime de peste un metru și jumătate. Atunci familia noastră a decis să renască acest castel și istoria lui Constantin Mimi, pentru a-i readuce faima singurului castel autentic de vinuri din Republica Moldova”.

Lucrările de restaurare și reconstrucție a teritoriului adiacent au început în 2011, până atunci fiind intervievați bătrânii satului care mai țineau minte cum arăta Castelul lui Constantin Mimi și analizate pozele din arhivele din Republica Moldova, România și SUA, pentru a restabili chipul original al fațadei. Doar restaurarea fațadei a durat cinci ani, fiind utilizate materiale cât mai apropiate celor originale, cimentul pentru restaurare fiind produs din praful rămas de la șlefuirea pietrelor pereților. În procesul reconstrucției interioare au fost descoperite mai multe galerii și camera ascunse, unele dintre care conțineau adevărate comori – cum ar fi esență de ulei de petale de trandafir care erau depozitate de zeci de ani.

Designerul italian a fost găsit din întâmplare, după mai multe încercări nereușite de a lucra cu arhitecți din țările vecine. În fiecare an, familia Trofim, vizitează o vinărie renumită din țările cunoscute prin vinul lor, pentru a face schimb de experiență. În cadrul unei vizite în Bordeaux ei au fost încântați de clădirea restaurată a Chateau de Ferrand, inclusă în Mondial UNESCO. Designerul care s-a ocupat de acest proiect a și fost angajat pentru a restaura Castelul de la Bulboaca.

Pentru a ajunge la balanța ideală între accentuarea vechimii castelului, a tendințelor și materialelor moderne și tradițiilor acestor pământuri de până în perioada Civilizației Cucuteni, Arnaldo Tranti a vizitat de zeci de ori Republica Moldova, călătorind prin cele mai îndepărtate sate ale țării, studiind simbolistica utilizată în folclor, pe covoarele moldovenești și în arhitectura caselor țărănești.

Castelul este și o construcție impunătoare. Pe o suprafață de șase ha se află Castelul, un muzeu, o galerie de artă, o sală de conferințe, un hotel și șapte bungalouri unice de cinci stele, câteva săli de evenimente și un restaurant. Din acest teritoriul două hectare sunt acoperite cu teracotă, iar la construcția castelului au fost folosite peste 50 km de cablaj. Amploarea construcției este accentuată de geamurile de aproape o tonă și jumătate și ușile de circa o tonă.

Pe întreg teritoriul castelului sunt plantați peste cinci mii de copaci și arbuști, inclusiv pe terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber.

Tot acest efort, de la Constantin Mimi și până la familia Trofim, au adus această piesă de patrimoniu în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume, aceasta fiind vizitată anual de peste 30 de mii de turiști din circa 80 de țări.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău