Câți cetățeni ucraineni sunt angajați în Republica Moldova? În ce domenii lucrează

07 Apr. 2022, 11:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 11:17 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Angajatorii din Republica Moldova au dreptul să recruteze în câmpul muncii refugiați din Ucraina. Datele despre angajări sunt expediate către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în termen de cinci zile. În prezent, în țara noastră sunt angajate 232 de persoane din țara vecină.

Conform datelor disponibile la 06.04.2022, ANOFM a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 232 cetățeni din Ucraina, dintre care 177 femei și 55 bărbați. 157 cetățeni ucraineni angajați în municipiul Chișinău, 15 Ungheni, 8 Strășeni, 9 Bălți, 9 Cahul, 4 Anenii Noi, 3 Ialoveni, 5 Soroca, 5 Vulсănești, 4 Ștefan-Vodă, 2 Orhei,  2 Dondușeni, 2 Taraclia, 2 Comrat, 2 Ceadîr-Lunga, 1 Ocnița, 1 Călărași, 1 Nisporeni.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, montator sub-asamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

De asemenea, la data de 6 aprilie curent, 128 agenți economici au menționat că sunt disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina și au oferit informații despre 2104 locuri de muncă vacante disponibile. 179 cetățeni din Ucraina s-au adresat și au fost înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM pentru a primit suport la angajare.

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 15:58 // Actual //  Ursu Victor

Tiraspolul nu a oferit încă nicio reacție la anunțul privind ajutorul financiar suplimentar de 60 de milioane de euro, destinat regiunii transnistrene, făcut public marți la Chișinău. Informația a fost confirmată de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

„Deocamdată nu avem o reacție, dar suntem convinși că va urma. Trebuie să depășim această situație critică în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Avem nevoie de această stabilitate”, a declarat Oleg Serebrian.

Oficialul a subliniat că viitoarele discuții se vor concentra și pe respectarea drepturilor omului în regiune, exprimându-și optimismul în acest sens.

Ajutorul suplimentar de 60 de milioane de euro ar acoperi aproximativ 70% din consumul social al malului stâng, nivel înregistrat înainte de criză. Fondurile vor fi oferite cu condiția aprobării de către Guvernul Republicii Moldova a unui plan de actualizare a tarifelor la energie. Companiile mari, care exportă produse, vor trebui să plătească energia la prețuri de piață, iar giganții industriali vor fi excluși din pachetul de sprijin. În plus, vor fi necesare acțiuni concrete pentru asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În primele 5 zile de când Energocom asigură cu gaze și consumatorii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, au fost cumpărare și livrate în raioanele de est peste 11 milioane de metri cubi de gaze, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală