Republica Moldova se confruntă cu o scădere dramatică a efectivelor de porci: numărul animalelor este cu aproape 30% mai mic față de anul trecut, după ce două dintre cele mai mari complexe zootehnice din țară au fost afectate de pesta porcină africană. Deși repopularea a început, procesul este lent, dificil, iar despăgubirile încă nu au fost achitate, scrie TVRMoldova.
La ferma de la Roșcani, una dintre cele mai mari din țară, au fost sacrificați 65.000 de porci. Înainte de izbucnirea focarului, ferma asigura aproximativ 23% din consumul intern de carne de porc. La începutul lunii septembrie, unitatea a primit avizul pentru reluarea activității.
„După toate procedurile de curățare, dezinfecție și decontaminare a fermei, în care s-a lucrat enorm de mult cu o echipă de 90 de angajați, am repornit cu porci santinelă. La moment avem 10.000 de porci santinelă. Suntem în carantină până pe data de 13 noiembrie”, a declarat Ecaterina Perebinos, director general al fermei de porcine.
Repopularea s-a făcut din resurse proprii și credite, însă pierderile rămân uriașe.
„Compania noastră a suferit pierderi de peste 400 milioane de lei. Desigur că contăm pe sprijinul statului. Contăm mult ca această despăgubire să fie efectuată de către stat, ceea ce ne va ajuta să continuăm investițiile”, a adăugat Perebinos.
Dosarul de despăgubire al fermei din Roșcani include peste 55.000 de file și se află în examinare la ANSA. Conform comisiilor de evaluare, despăgubirile propuse depășesc 194 de milioane de lei. În cazul fermei din Cimișeni, dosarul este aproape finalizat.
„Recent a fost recepționat unul din primele dosare, aflat acum în evaluare. La această etapă nu putem menționa suma eligibilă. În al doilea caz, nu am recepționat încă toate actele de la direcția agricolă regională”, a declarat Alexandru Manciuc, director general adjunct al ANSA.
Una dintre marile probleme rămâne lipsa unui termen-limită pentru examinarea dosarelor, ceea ce face imposibilă estimarea datei la care fermierii își vor primi despăgubirile.
Ministerul Agriculturii anunță extinderea proiectului AGRI și pentru sectorul avicol și de porci, în prezent aplicat doar în sectorul bovin. De asemenea, autoritățile lucrează pentru deschiderea exportului de carne de porc, în contextul în care producția locală acoperă aproximativ 80% din consum, restul fiind completat din importuri.
„Am intrat către Comisia Europeană pentru a putea porni procedura de listare pentru exportul cărnii de porc. Avem mult de muncă împreună cu toate autoritățile și cu sectorul”, a declarat Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii.
De la începutul anului au fost raportate 56 de focare de pestă porcină africană, dintre care 50 la porci domestici. În prezent, rămâne activ un singur focar, în raionul Orhei.