Disperare totală la Gazprom! Își sacrifică angajații pentru a supraviețui, după pierderile uriașe de anul trecut

13 Ian. 2025, 13:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 13:49 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

După ce a pierdut piața europeană a gazului și a înregistrat pierderi de sute de miliarde de ruble, „Gazprom” pregătește concedieri masive în rândul angajaților din aparatul central. Potrivit portalului din Sankt Petersburg 47news, compania ia în considerare reducerea a aproximativ 1.600 de angajați de la sediul central. Un document oficial, semnat de Elena Ilyukhina, vicepreședintele consiliului de administrație al „Gazprom”, a fost trimis către șeful companiei, Alexey Miller. În acest document, Ilyukhina subliniază „provocările cu care se confruntă grupul „Gazprom” și „nevoia de optimizare a costurilor la toate nivelurile proceselor de management și producție”.

Ilyukhina menționează că „Gazprom” cheltuie anual 50 de miliarde de ruble doar pentru salariile angajaților din sediul central, iar numărul acestora ar putea fi redus de la 4.100 la 2.500 de persoane. Potrivit lui Sergey Kupriyanov, șeful departamentului de politică informațională al „Gazprom”, autenticitatea documentului a fost confirmată. Compania intenționează să aleagă persoanele care vor fi concediate până pe 15 februarie 2025.

„Gazprom” a pierdut aproximativ două treimi din exporturile de gaze, după ce a întrerupt livrările către majoritatea țărilor europene în încercarea de a obține concesii în problema Ucrainei. În 2023, livrările către piețele internaționale ale „Gazprom” au atins cel mai scăzut nivel din 1985, doar 69 de miliarde de metri cubi, iar exporturile către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, echivalente cu nivelurile din a doua jumătate a anilor 1970.

În 2024, transportul gazului către Europa a crescut ușor, ajungând la 32 de miliarde de metri cubi, dar rămâne de aproximativ 5,5 ori mai mic față de nivelurile de dinainte de război (180 miliarde de metri cubi în 2018-2019). Speranțele Kremlinului ca China să crească achizițiile de gaz până la 100 de miliarde de metri cubi pe an s-au dovedit a fi zadarnice. Președintele chinez Xi Jinping nu a semnat un contract pentru construirea conductei „Puterea Siberiei-2”, iar conducta „Puterea Siberiei-1”, activată la sfârșitul anului 2019, a compensat doar o pătrime din livrările anterioare ale „Gazprom” către Uniunea Europeană, chiar și după atingerea capacității sale maxime de 38 de miliarde de metri cubi pe an.

În urma pierderilor masive din 2023, „Gazprom” a raportat pentru prima dată în 25 de ani pierderi nete, conform standardelor internaționale de raportare (IFRS), de 629 miliarde de ruble. În 2024, compania a revenit pe profit cu 989 miliarde de ruble între ianuarie și septembrie, dar afacerea sa de gaz rămâne profund deficitară. În prima jumătate a anului 2024, pierderile au atins 480,6 miliarde de ruble, conform rapoartelor financiare ale companiei.

Începerea opririi tranzitului de gaze prin Ucraina din 1 ianuarie 2025 va afecta „Gazprom” cu aproximativ 6 miliarde de dolari în venituri anuali. Analistul BCS, Ronald Smith, estimează că această oprire va reduce semnificativ fluxul de gaze care circulă pe vechiul traseu al Ucrainei, care a fost primul canal de export de gaz din fosta URSS către Europa, transportând aproximativ 12-15 miliarde de metri cubi pe an. Principalele piețe de consum ale acestui traseu au fost Slovacia, Austria și Cehia, dar și Ucraina, care primea gaz reîntors din Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 17:10 // Uncategorized //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință din acest an în format de dialog public-privat, dedicată măsurilor de suport pentru antreprenori în contextul situației energetice. Acest eveniment, desfășurat pe platforma Dialogului Pro-Industrie al CCI a RM, vine să răspundă celor mai actuale provocări pentru mediul de afaceri, și a avut ca scop prezentarea măsurilor de sprijin din partea statutului în contextul situației energetice.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a menționat că, în urma numeroaselor solicitări din partea companiilor, Camera a inițiat, începând cu 1 ianuarie, mai multe discuții cu cabinetul  prim-ministrului și a  prezentat o serie de propuneri concrete pentru sprijinirea sectoarelor afectate, precum industria alimentară și de procesare, industria ușoară și industriile orientate spre export.

În cadrul ședinței Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precum și Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, au prezentat antreprenorilor măsurile de sprijin oferite de stat în contextul situației energetice.

Astfel, peste 170 de antreprenori din toate regiunile țării, conectați online și prezenți fizic la ședință, au fost informați despre programul de compensații la energia electrică destinat agenților economici.

Acest program prevede compensarea a până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile și necesități. Potrivit Viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, sprijinul va fi acordat pentru aproximativ 10.000 de companii, în special celor din sectoarele de producție a alimentelor, cum ar fi laptele, carnea, ouăle și pâinea. Totodată, programul va fi extins către alte industrii esențiale, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Acele sectoare care creează locuri de muncă și oferă oamenilor o sursă de trai aici, acasă, trebuie să fie capabile să concureze nu doar pe piața internă, ci și pe cea externă, menținându-și competitivitatea. Din acest motiv, este esențial să vă sprijinim în procesul de adaptare. În ultima perioadă, asistăm la o reconfigurare a economiei, iar noi lucrăm treptat pentru a o alinia regulilor de joc recunoscute și acceptate la nivel global. Pentru a susține antreprenorii noștri, vom lansa acest mecanism de compensare a costurilor cu energia electrică pentru următoarea perioadă de 3-6 luni”, a declarat Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea în cadrul sedintei Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  a  prezentat primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor, care include:

  • Schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova;
  • Schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.

Prin acest program, antreprenorii vor beneficia de restituirea a până la 60% din investițiile realizate pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor, dintre care:

  • 25% reprezintă granturi nerambursabile;
  • 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a încurajat antreprenorii să investească în eficiența energetică, subliniind importanța programului EUREM, organizat anual din 2011 în colaborare cu Camera de Comerț din Potsdam (Germania). Acest program de instruire standardizat în domeniul eficienței energetice face parte din rețeaua europeană pentru managerii energetici.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au adresat întrebări relevante despre implementarea măsurilor de sprijin și au venit cu propuneri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra producătorilor.

Această ședință subliniază angajamentul CCI a RM de a facilita un dialog deschis și constructiv între autorități și mediul de afaceri. În 2025, Camera de Comerț planifică organizarea mai multor evenimente de informare și promovare a producătorilor autohtoni, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Această sesiune face parte din campania de informare desfășurată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: Îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală