Doverie United Holding și-a majorat cota deținută în Moldindconbank până la 78,21%

08 Dec. 2021, 12:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 12:50 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Doverie United Holding din Bulgaria a cumpărat încă 23 963 de acțiuni ale Moldindconbank. Astfel, cota investitorului european în capitalul social al băncii a ajuns până la 78,21%. Tranzacțiile au avut loc în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, la Bursa de Valori a Moldovei.

Moldindconbank este printre cele mai mari și eficiente instituții bancare din Republica Moldova, lider în segmentele carduri bancare, transfer de bani, rețea de sucursale. Conform situației de la sfârșitul trimestrului trei din 2021, capitalul băncii a crescut datorită majorării profitului net al acesteia cu peste 64 la sută față de aceeași perioadă din 2020 și a depășit suma de 460 de milioane de lei.

Rezultatele Moldindconbank au contribuit și la creșterea popularității acțiunilor Doverie United Holding, care sunt în circulație liberă la bursă.

Timp de un an, prețul acțiunilor Doverie United Holding de la Bursa din Sofia a crescut cu peste 270%. Astfel, dacă în data de 7 decembrie 2020 o acțiune costa 3,076 de leve bulgărești (31,43 de lei moldovenești), în data de 6 decembrie 2021, acesta a ajuns la 11,400 de leve (116,483 lei).

Acțiunile holdingului din Bulgaria sunt acum în preferințele brokerilor de la bursă, fapt confirmat și de statistici. Doar în acest an, au fost efectuate peste 7200 de operațiuni cu valori mobiliare ale Doverie United Holding, fiind tranzacționate mai mult de 3,2 milioane de acțiuni. Un interes sporit a fost înregistrat mai ales în lunile septembrie, noiembrie și la începutul lunii decembrie, când pe zi erau tranzacționate până la 160 de mii de acțiuni.

Investitorul european al Moldindconbank are acum peste 148 de mii de acționari – persoane fizice și companii din Austria, Germania, Grecia, Țările de Jos, SUA, etc.

Doverie United Holding este una dintre cele mai mari structuri economice din Bulgaria, care reunește companii din diferite sectoare ale economiei din mai multe țări: sănătate și servicii medicale, asigurări, servicii bancare, construcții, vinificație, fabricarea de produse chimice pentru uz casnic, etc.

P.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ