Economia șchiopătează, dar creditarea zboară! Ce se întâmplă cu firmele din Moldova?

23 Mai 2025, 15:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 15:17 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

După ani de stagnare și prăbușiri în încrederea mediului de afaceri, Republica Moldova înregistrează o revenire spectaculoasă în ceea ce privește creditarea agenților economici, susține economistul Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, din 23 mai 2025, expertul a prezentat date care confirmă cea mai mare creștere a creditării din istoria țării, în pofida scăderii producției industriale și a crizei din agricultură.

După ce în perioada post-criza bancară (2014–2024) creditarea netă a rămas negativă, începutul anului 2025 aduce o îmbunătățire bruscă a indicatorului. „În trimestrul doi sau trei, acest indicator ar putea reintra în teritoriul pozitiv”, a spus Ioniță, explicând că volumul creditelor noi luate de companii a crescut, în timp ce depozitele acestora la bănci au început să scadă.

Potrivit expertului, în ultimele 12 luni, agenții economici au luat aproape 50 de miliarde de lei în credite noi, cu un vârf înregistrat la finalul lui 2024 și începutul lui 2025. „Este cel mai mare volum de credite acordat vreodată mediului de afaceri în Moldova”, afirmă economistul.

În trimestrul I 2025, datoria totală a companiilor față de bănci a crescut cu 4,1 miliarde de lei – o altă cifră record pentru economia națională.

Un alt factor-cheie în relansarea creditării este scăderea dobânzilor. În primul trimestru al anului:

Dobânda la credite în lei a coborât la 8%, cel mai mic nivel din istorie;
Dobânda la creditele în valută străină a fost de 5,9%.
Ioniță notează că peste 60% din împrumuturi sunt în lei, iar tendința este ca firmele să aleagă credite pe termen lung – peste 5 ani.

Pentru prima dată în istorie, datoria totală a firmelor față de bănci a trecut pragul de 50 miliarde de lei, echivalentul a 15,5% din PIB – în creștere de la 14,4% în 2024 și 12,8% în 2023. Potrivit estimărilor expertului, acest nivel ridicat al creditării ar putea fi păstrat pe termen lung doar dacă economia continuă să se dezvolte.

Cele mai mari creșteri ale soldului creditelor bancare s-au înregistrat la credite ipotecare, consum, comerț, sectorul energetic, finanțare nebancară, construcții și servicii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 13:54 // Actual //  Ursu Victor

Aviația low-cost se pregătește să intre într-o nouă eră, una care promite prețuri incredibil de mici… dar și o poziție mai puțin confortabilă. Începând din 2026, mai multe companii aeriene europene de buget vor introduce locuri în picioare la bordul aeronavelor, într-un concept denumit Skyrider 2.0, inspirat mai degrabă din lumea ciclismului decât din cea a aviației clasice.

Noul tip de locuri, proiectat de compania italiană Aviointeriors, oferă o poziție semi-înclinată la 45°, în care pasagerul este susținut în principal de picioare și trunchi. Nu e lounge, nu e business class, dar nici nu e pentru cei pretențioși – este pentru cei care vor să zboare ieftin și rapid, scrie Euroweekly.

Scaunele cântăresc de două ori mai puțin decât cele clasice, ocupă mult mai puțin spațiu și permit companiilor să crească numărul de locuri cu până la 20% pe zborurile scurte, de cel mult două ore. Așadar, mai mulți pasageri în același avion, mai puțină întreținere, costuri mai mici – o ecuație perfectă pentru operatorii low-cost.

Răspunsul: între 1 și 5 euro pentru zboruri scurte. Michael O’Leary, CEO-ul Ryanair, visează la acest scenariu de peste un deceniu, iar acum planul devine realitate. Se preconizează ca primele zece rânduri din avion să fie dotate cu Skyrider, în timp ce restul locurilor rămân clasice, dar mai scumpe.

Potrivit Aviointeriors, scaunele au trecut toate testele impuse de autorități, inclusiv simulări de evacuare rapidă. Sunt echipate cu centuri de siguranță și fixări atât în podea, cât și în plafon. Din punct de vedere tehnic și legal, nu există obstacole pentru implementare.

Reacțiile sunt împărțite. Unii consideră ideea „o nebunie genială” pentru că permite escapade urbane la prețul unei cafele, în timp ce alții sunt reticenți: „Pentru 3 euro spre Roma, aș suporta o oră în picioare”, spune un internaut. Altul glumește: „Încă puțin și ne vor cere să pedalăm până la destinație.”

Începând cu 2026, opțiunea „loc în picioare” ar putea apărea în pagina de rezervare, lângă locul de la geam sau la culoar. E o revoluție care pune prețul înaintea confortului, dar care ar putea schimba definitiv regulile jocului în aviația low-cost europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO