Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a deficitului de energie electrică înregistrat. Or, autoritățile au venit cu recomandarea de economisire până la soluționarea problemei.
Fostul director ANRE, Octavian Calmîc a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” că îndemnul autorităților pentru economisire vine urmare a modului de formare a prețurilor la curentul electric.
Potrivit lui, prețurile la energie electrică se formează din 15 în 15 minute, de aceasta și vine îndemnul autorităților să ne schimbăm cultura consumului energetic în cadrul familiei sau întreprinderii, pentru a scoate acel supraconsum.
„Acest lucru ne permite să avem o previziune mai bună a achizițiilor la energie electrică și să intrăm într-un diapazon de preț redus la tranzacționare la preț la bursă. Dacă vom tranzacționa și procura energia în orele de vârf, atunci avem acele cifre despre care s-a anunțat, care pot fi de 300-400 sau chiar 500 de euro”, a spus Calmîc.
Comisia Situații Excepționale a aprobat ieri, 25 octombrie, mai multe măsuri pentru economisirea energiei electrice.
Printre decizii se numără: deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior), cu excepția iluminatului firmei.
Suspendarea funcționarii scărilor rulante/escalatoarelor intre orele 07:00-11:00 si 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea vieții și sănătății oamenilor.
Întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudura cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să, fie executate în afara orelor 07:00-11:00 si 18:00-23:00.
Autoritățile publice vor asigura vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (între orele 07:00-18:00).