Era energiei ieftine s-a încheiat! Fost director ANRE: Risipa de curent costă scump

26 Oct. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2022, 10:22 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a deficitului de energie electrică înregistrat. Or, autoritățile au venit cu recomandarea de economisire până la soluționarea problemei.

Fostul director ANRE, Octavian Calmîc a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” că îndemnul autorităților pentru economisire vine urmare a modului de formare a prețurilor la curentul electric.

Potrivit lui, prețurile la energie electrică se formează din 15 în 15 minute, de aceasta și vine îndemnul autorităților să ne schimbăm cultura consumului energetic în cadrul familiei sau întreprinderii, pentru a scoate acel supraconsum.

„Acest lucru ne permite să avem o previziune mai bună a achizițiilor la energie electrică și să intrăm într-un diapazon de preț redus la tranzacționare la preț la bursă. Dacă vom tranzacționa și procura energia în orele de vârf, atunci avem acele cifre despre care s-a anunțat, care pot fi de 300-400 sau chiar 500 de euro”, a spus Calmîc.

Comisia Situații Excepționale a aprobat ieri, 25 octombrie, mai multe măsuri pentru economisirea energiei electrice.

Printre decizii se numără: deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior), cu excepția iluminatului firmei.

Suspendarea funcționarii scărilor rulante/escalatoarelor intre orele 07:00-11:00 si 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea vieții și sănătății oamenilor.

Întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudura cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să, fie executate în afara orelor 07:00-11:00 si 18:00-23:00.

Autoritățile publice vor asigura vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (între orele 07:00-18:00).

 

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

Stanislav Copețchi, secretarul de stat al Ministerului Justiției, a exprimat o serie de îngrijorări cu privire la proiectul legislativ al deputatului Dorian Istrati, care vizează modificarea Codului Contravențional în contextul parcărilor neregulamentare. Potrivit oficialului, aceste rezerve sunt atât de ordin tehnic, cât și practic.

„Avem de-a face cu o supraîncărcare a normei din Codul Contravențional cu ipoteze care, în opinia noastră, nu își găsesc locul aici. În cazurile în care este necesară ridicarea și transportarea mijlocului de transport la parcări, este crucială implicarea și poziția Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției, care cunosc cel mai bine situațiile în care o astfel de măsură s-ar impune”, a declarat Copețchi.

Printre alte îngrijorări exprimate se numără și problema eventualelor modificări ale Regulamentului circulației rutiere, care ar putea genera discrepanțe între acesta și prevederile din Codul Contravențional. „Aceste discrepanțe ar necesita ajustări frecvente ale Codului Contravențional pentru a reflecta schimbările din legislația secundară, ceea ce ar putea duce la confuzii și ineficiență,” a explicat oficialul.

Copețchi a atras atenția și asupra ambiguităților din textul proiectului, în special asupra termenului „de îndată” folosit în contextul schimbării locului unui vehicul parcat neregulamentar.

„Nu este clar momentul inițial al curgerii acestui termen și cum poate fi aplicat în mod practic”, a subliniat secretarul de stat.

De asemenea, el a evidențiat nevoia unei exprimări legislative mai precise, subliniind că vehiculul nu poate fi mutat „prin solicitare telefonică”, ci doar în urma unei astfel de solicitări adresate proprietarului sau posesorului. În plus, Ministerul Justiției are rezerve în privința modului în care polițistul ar putea îndeplini obligația de notificare, în special în situațiile în care nu există acces la datele de contact ale proprietarului vehiculului.

„Trebuie să vedem asupra aspectelor tehnico-legislative și să găsim soluții clare pentru a garanta aplicarea eficientă și echitabilă a acestei măsuri”, a concluzionat Copețchi.

Deputatul Dorian Istrati a declarat astăzi, în cadrul consultărilor publice, că ridicarea vehiculului nu ar trebui percepută drept o sancțiune suplimentară aplicată cetățenilor, ci ca un serviciu destinat eliberării spațiului public. Declarațiile sale au venit în contextul discutării unui proiect de lege menit să reglementeze mai clar situațiile în care poate fi dispusă ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală