(FOTO) De la Belgrad la Lisabona: Cele mai bune 6 orașe europene pentru iubitorii de arhitectură

09 Iul. 2021, 18:14
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 18:14 // Au Bani //  MD Bani

Peisajele urbane ale Europei sunt frumoase și variate, pline de istorie, cu curente artistice legate de politică, religie și multe altele. Următoarele șase orașe sunt bine cunoscute pentru anumite stiluri arhitecturale, excelente pentru fotografii și vizite.

Cel mai bun pentru arhitectura gotică, Zagreb, Croația

Arhitectura gotică s-a manifestat între mijlocul secolului al XII-lea și secolul al XVI-lea. Este caracterizat ca un tip de clădire din zidărie cu spații cavernoase, tavane înalte, arcade ascuțite și vitralii.

Fiind capitala Croației și cel mai mare oraș al țării, Zagreb are o istorie lungă, demonstrată în arhitectura sa. Caracteristicile gotice ale peisajului urban au fost adesea construite în secolul al XIV-lea, susținute de ordinele de predicare precum franciscanii și cultura cavalerească.

Cel mai bun pentru Art Nouveau, Viena, Austria

Arhitectura Art Nouveau a fost cea mai populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. A folosit materiale moderne precum fierul, sticla și ceramica, precum și s-a inspirat din forme naturale, cum ar fi plantele și florile. Arhitecți austrieci influenți precum Otto Wagner și Adolf Loos au adus contribuții semnificative care au contribuit la modelarea orizontului modern al Vienei.

Cel mai bun pentru arhitectura maură, Andalucía, Spania

Arhitectura maură s-a dezvoltat în lumea islamică occidentală, în special al-Andalus, care a fost cândva Portugalia și Spania conduse de musulmani. A amestecat influențele berbere din Africa de Nord cu cele din Iberia pre-islamică și Orientul Mijlociu. Trăsăturile distinctive sunt domurile, arcurile mărcii stilului, caligrafia și formele geometrice. Alhambra și Palatul Generalife sunt locuri cheie de vizitat pentru detalii superbe.

Cel mai bun pentru arhitectura Tudor, Londra, Marea Britanie

Skyline-ul Londrei de astăzi este dominat de zgârie-nori contemporani construiți în principal din sticlă și oțel. Cu toate acestea, orașul deține încă frumoase clădiri Tudor. Stilul este adesea caracterizat de clădiri din lemn, ferestre cu plumb și arcade joase. Palatul Sf. Iacob din inima orașului și Casa de vânătoare a reginei Elisabeta sunt două exemple foarte diferite de arhitectură a perioadei.

Cel mai bun pentru brutalism, Belgrad, Serbia

Brutalismul a apărut la mijlocul secolului al XX-lea din mișcarea modernistă. În general, se caracterizează prin utilizarea de suprafețe aspre, neterminate, forme neobișnuite, materiale cu aspect greu și linii drepte. Ales de guvernul iugoslav pentru a demonstra modernitate și deschidere, a devenit omniprezent la Belgrad. Arhitectura brutalistă poate fi găsită în tot orașul, de la Poarta Orașului de Est până la Turnurile Genex din Noul Belgrad.

Cel mai bun pentru baroc, Lisabona, Portugalia

Arhitectura barocă se caracterizează prin stilul său teatral, decorativ, introdus la începutul secolului al XVII-lea pentru a lupta împotriva Reformei, inspirând venerația.  Astăzi, clădirile sale continuă să surprindă, caracterizate prin utilizarea picturii și sculpturii, tavane aglomerate, coloane răsucite și scări mărețe. În Lisabona, exemplele cheie includ Biserica Santa Engrácia și Palatul Mafra. Barocul portughez este mult mai simplu decât cele ale unor țări precum Italia.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău