(FOTO) De la Belgrad la Lisabona: Cele mai bune 6 orașe europene pentru iubitorii de arhitectură

09 Iul. 2021, 18:14
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 18:14 // Au Bani //  MD Bani

Peisajele urbane ale Europei sunt frumoase și variate, pline de istorie, cu curente artistice legate de politică, religie și multe altele. Următoarele șase orașe sunt bine cunoscute pentru anumite stiluri arhitecturale, excelente pentru fotografii și vizite.

Cel mai bun pentru arhitectura gotică, Zagreb, Croația

Arhitectura gotică s-a manifestat între mijlocul secolului al XII-lea și secolul al XVI-lea. Este caracterizat ca un tip de clădire din zidărie cu spații cavernoase, tavane înalte, arcade ascuțite și vitralii.

Fiind capitala Croației și cel mai mare oraș al țării, Zagreb are o istorie lungă, demonstrată în arhitectura sa. Caracteristicile gotice ale peisajului urban au fost adesea construite în secolul al XIV-lea, susținute de ordinele de predicare precum franciscanii și cultura cavalerească.

Cel mai bun pentru Art Nouveau, Viena, Austria

Arhitectura Art Nouveau a fost cea mai populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. A folosit materiale moderne precum fierul, sticla și ceramica, precum și s-a inspirat din forme naturale, cum ar fi plantele și florile. Arhitecți austrieci influenți precum Otto Wagner și Adolf Loos au adus contribuții semnificative care au contribuit la modelarea orizontului modern al Vienei.

Cel mai bun pentru arhitectura maură, Andalucía, Spania

Arhitectura maură s-a dezvoltat în lumea islamică occidentală, în special al-Andalus, care a fost cândva Portugalia și Spania conduse de musulmani. A amestecat influențele berbere din Africa de Nord cu cele din Iberia pre-islamică și Orientul Mijlociu. Trăsăturile distinctive sunt domurile, arcurile mărcii stilului, caligrafia și formele geometrice. Alhambra și Palatul Generalife sunt locuri cheie de vizitat pentru detalii superbe.

Cel mai bun pentru arhitectura Tudor, Londra, Marea Britanie

Skyline-ul Londrei de astăzi este dominat de zgârie-nori contemporani construiți în principal din sticlă și oțel. Cu toate acestea, orașul deține încă frumoase clădiri Tudor. Stilul este adesea caracterizat de clădiri din lemn, ferestre cu plumb și arcade joase. Palatul Sf. Iacob din inima orașului și Casa de vânătoare a reginei Elisabeta sunt două exemple foarte diferite de arhitectură a perioadei.

Cel mai bun pentru brutalism, Belgrad, Serbia

Brutalismul a apărut la mijlocul secolului al XX-lea din mișcarea modernistă. În general, se caracterizează prin utilizarea de suprafețe aspre, neterminate, forme neobișnuite, materiale cu aspect greu și linii drepte. Ales de guvernul iugoslav pentru a demonstra modernitate și deschidere, a devenit omniprezent la Belgrad. Arhitectura brutalistă poate fi găsită în tot orașul, de la Poarta Orașului de Est până la Turnurile Genex din Noul Belgrad.

Cel mai bun pentru baroc, Lisabona, Portugalia

Arhitectura barocă se caracterizează prin stilul său teatral, decorativ, introdus la începutul secolului al XVII-lea pentru a lupta împotriva Reformei, inspirând venerația.  Astăzi, clădirile sale continuă să surprindă, caracterizate prin utilizarea picturii și sculpturii, tavane aglomerate, coloane răsucite și scări mărețe. În Lisabona, exemplele cheie includ Biserica Santa Engrácia și Palatul Mafra. Barocul portughez este mult mai simplu decât cele ale unor țări precum Italia.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO