(FOTO) De la Belgrad la Lisabona: Cele mai bune 6 orașe europene pentru iubitorii de arhitectură

09 Iul. 2021, 18:14
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 18:14 // Au Bani //  MD Bani

Peisajele urbane ale Europei sunt frumoase și variate, pline de istorie, cu curente artistice legate de politică, religie și multe altele. Următoarele șase orașe sunt bine cunoscute pentru anumite stiluri arhitecturale, excelente pentru fotografii și vizite.

Cel mai bun pentru arhitectura gotică, Zagreb, Croația

Arhitectura gotică s-a manifestat între mijlocul secolului al XII-lea și secolul al XVI-lea. Este caracterizat ca un tip de clădire din zidărie cu spații cavernoase, tavane înalte, arcade ascuțite și vitralii.

Fiind capitala Croației și cel mai mare oraș al țării, Zagreb are o istorie lungă, demonstrată în arhitectura sa. Caracteristicile gotice ale peisajului urban au fost adesea construite în secolul al XIV-lea, susținute de ordinele de predicare precum franciscanii și cultura cavalerească.

Cel mai bun pentru Art Nouveau, Viena, Austria

Arhitectura Art Nouveau a fost cea mai populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. A folosit materiale moderne precum fierul, sticla și ceramica, precum și s-a inspirat din forme naturale, cum ar fi plantele și florile. Arhitecți austrieci influenți precum Otto Wagner și Adolf Loos au adus contribuții semnificative care au contribuit la modelarea orizontului modern al Vienei.

Cel mai bun pentru arhitectura maură, Andalucía, Spania

Arhitectura maură s-a dezvoltat în lumea islamică occidentală, în special al-Andalus, care a fost cândva Portugalia și Spania conduse de musulmani. A amestecat influențele berbere din Africa de Nord cu cele din Iberia pre-islamică și Orientul Mijlociu. Trăsăturile distinctive sunt domurile, arcurile mărcii stilului, caligrafia și formele geometrice. Alhambra și Palatul Generalife sunt locuri cheie de vizitat pentru detalii superbe.

Cel mai bun pentru arhitectura Tudor, Londra, Marea Britanie

Skyline-ul Londrei de astăzi este dominat de zgârie-nori contemporani construiți în principal din sticlă și oțel. Cu toate acestea, orașul deține încă frumoase clădiri Tudor. Stilul este adesea caracterizat de clădiri din lemn, ferestre cu plumb și arcade joase. Palatul Sf. Iacob din inima orașului și Casa de vânătoare a reginei Elisabeta sunt două exemple foarte diferite de arhitectură a perioadei.

Cel mai bun pentru brutalism, Belgrad, Serbia

Brutalismul a apărut la mijlocul secolului al XX-lea din mișcarea modernistă. În general, se caracterizează prin utilizarea de suprafețe aspre, neterminate, forme neobișnuite, materiale cu aspect greu și linii drepte. Ales de guvernul iugoslav pentru a demonstra modernitate și deschidere, a devenit omniprezent la Belgrad. Arhitectura brutalistă poate fi găsită în tot orașul, de la Poarta Orașului de Est până la Turnurile Genex din Noul Belgrad.

Cel mai bun pentru baroc, Lisabona, Portugalia

Arhitectura barocă se caracterizează prin stilul său teatral, decorativ, introdus la începutul secolului al XVII-lea pentru a lupta împotriva Reformei, inspirând venerația.  Astăzi, clădirile sale continuă să surprindă, caracterizate prin utilizarea picturii și sculpturii, tavane aglomerate, coloane răsucite și scări mărețe. În Lisabona, exemplele cheie includ Biserica Santa Engrácia și Palatul Mafra. Barocul portughez este mult mai simplu decât cele ale unor țări precum Italia.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ