Horoscopul banilor în septembrie 2022. Ce poţi face ca să ai mai mulţi bani

06 Sept. 2022, 09:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Sept. 2022, 09:38 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Zodia vedetă a lunii septembrie trebuie să treacă la acțiune, dacă are idei și proiecte promițătoare financiar. Află ce îţi pregătesc astrele în perioada următoare și vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani. Debutul toamnei vine cu vești excelente pentru anumiți nativi, iar un semn zodiacal dă marea lovitură. Ai putea fi chiar tu! Vezi horoscopul banilor în septembrie 2022.

Horoscopul banilor în septembrie 2022

Luna aceasta, atât Soarele, cât și Venus – planeta iubirii, sexului, frumuseții și luxului – vor da puteri unei zodii metodice și calculate. Este un moment grozav să scrii o listă cu ceea ce vrei să realizezi pe viitor.

Berbec

Dacă reușești să rămâi calm, sfârșitul lunii se anunță promițător. Septembrie va fi foarte bun să vinzi sau să cumperi proprietăți. Acum este cel mai bun moment să-ți dezvolți interesul pentru problemele profesionale. Vei dori să acționezi, ideile vor apărea și vor fi cu adevărat geniale.

Taur

Pentru Tauri, septembrie va fi o perioadă de progres. Trebuie să înveți să ai răbdare, iar profitul va începe să apară.

Gemeni

În a doua jumătate a lunii septembrie, Gemenii se vor concentra pe munca plătită. Astrele oferă perspective noi și interesante pentru dezvoltarea profesională. Ar fi păcat să nu profite de ele.

Rac

Dacă vezi că munca ta nu este apreciată, este cazul pentru o schimbare. Din punct de vedere financiar, septembrie promite să fie bun.

Leu

Viața profesională a Leilor va fi dominantă în luna septembrie. Această zodie va munci dincolo de puterile sale, dar conducerea va ține seama de eforturile depuse, așa că trebuie să fie perseverenți.

Fecioară

Fecioarele trebuie să-și lase deoparte ambițiile și să se concentreze asupra problemelor de familie. Prin urmare, dacă plănuiești schimbări în domeniul profesional, este mai bine să te oprești, deoarece decizia îți va aduce mai mult rău decât bine. Ideile spectaculoase nu trebuie ținute în frâu, pentru că vor deveni o mare sursă de bani.

 Balanţă

Horoscopul banilor arată că, la locul de muncă sunt multe îndatoriri, dar asta nu o deranjează pe zodia Balanță, fiindcă adoră să evolueze profesional. Dacă ai o funcție de conducere, mare atenție la severitatea și cerințele față de subordonați. Luna viitoare te poți aștepta la un bonus mare!

Scorpion

Majoritatea oportunităților profesionale pe care destinul ți le pregătește pentru septembrie vor fi folosite. Ambiția și dorința Scorpionului de acțiune vor fi atât de mari, încât șeful îl va prezenta drept un model pentru restul echipei. Nu este exclusă o recompensă în numerar, inclusiv o promovare.

Săgetător

Este o lună bună să te gândești și să planifici viitorul apropiat și îndepărtat. Este, de asemenea, un moment prielnic pentru a finaliza proiectele existente. Situația financiară a Săgetătorilor este destul de stabilă, dar pot apărea cheltuieli neașteptate.

Capricorn

Munca și eforturile zodiei Capricorn vor fi răsplătite. Totuși, ai grijă ca acțiunile tale să nu interfereze cu sarcinile celorlalți, pentru că îți poți face dușmani pe viață. În prima jumătate a lunii septembrie, investește bani în ceva la care nu te-ai gândit până acum. De pildă, cumpără acțiuni la bursă sau alege să investești în aur.

Vărsător

Septembrie este oportun pentru carieră și bani. Astrele prevestesc mari schimbări în structura companiei în care îți desfășori activitatea. Vei avea un buget bun în prima lună de toamnă, dar va trebui să muncești mai mult decât în august.

Pești

Astrologii recomandă să nu iei decizii care îți pot afecta viața. Va trebui să te gândești serios la bugetul familiei, pentru că a venit vremea economiilor. Până acum, nativii Pești au fost foarte risipitori, iar dacă nu fac schimbări, există riscul să ajungă la sapă de lemn.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău