Încearcă alte bucate japoneze decât sushi! Câteva idei

24 Apr. 2021, 12:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Apr. 2021, 12:38 // Au Bani //  MD Bani

Japonia, cunscută și sub numele de Țara Soarelui Răsare este faimoasă în lume pentru cultura sa diferită și pentru bucatele delicioase. Atunci când te gândești la Japonia te gândești la sushi, dar, există și alte bucate pe care merită să le încerci.

  1. Onigiri

Onigiri este un fel de mâncare japoneză care se pregătește foarte ușor. Onigiri reprezintă o minge făcută din orez alb amestecat cu un condiment numit Furikake (făcut din pește uscat și măcinat, semințe de susan și altele). Poate fi modelat sub orice formă și poți folosi ca umplutură, somon, prune japoneze numite Ume, avocat și altele. În exterior e învelit de nori (folie de alge uscată).

  1. Ramen

Ramen este o supă japoneză gătită pe bază de carne de pui și sos de soia. De asemenea, se mai adaugă ceapă verde, porumb, ou, nori, tăieței. În Japonia, Ramen este considerat fast food, deoarece se prepară foarte ușor. Se mănâncă cu bețișoare, sorbind zgomotos tăițeii (nu este considerat nepoliticos).

  1. Gyoza

Gyoza este un preparat derivat din bucătăria chinezească, însă adaptat la bucătăria japoneză. Gyoza sunt niște găluște umplute cu carne tocată și diverse legume prăjite. Se servește cu un sos format din sos de soia și oțet de orez.

  1. Tempura

Pentru a pregăti tempura poți folosi orice pește sau legumă care a fost acoperit într-o crustă de aluat și prăjit. Aluatul este făcut din apă (sau apă minerală), făină, ouă, praf de copt sau bicarbonat de sodiu, ulei și condimente. Pot fi prăjite ingrediente precum creveți și fructe de mare sau ardei gras, fasole verde, ciuperci, cartofi, rădăcină de lotus și bambus.

  1. Mochi

Mochi este o prăjitură din orez, făcut dintr-o pastă elastică și cu umplutură de ceai verde sau cu flori de sakura. Mochi este este un fel de mâncare servită, de obicei, la anul nou, însă se poate mânca pe tot parcursul anului.

  1. Tonkatsu

Katsu este varianta japoneză a șnițelului, făcut inițial din vită, însă apoi evoluat în tonkatsu (din cotlet de porc). Se prepară exact ca un șnițel, trecut prin pesmet condimentat, făină și ou, apoi prăjit în ulei. Este servit de obicei pe orez, cu un sos tonkatsu (un amestec de sos worcestershire, ketchup, sos de stridii și zahăr). Alături, poate fi servită varză.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 16:25
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
26 Apr. 2024, 16:25 // Slider //  Soroceanu Olga

În 8 raioane din țară refugiații din Ucraina și moldovenii își croiesc drumul spre succes prin cursurile profesionale oferite de Helvetas Moldova și Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare. Printre ei se numără și Victoria Covalciucenco, o tânără din Ucraina hotărâtă să-și urmeze pasiunea pentru mașini și să devină mecanic auto.

„Întotdeauna am fost interesată de mașini. Motivația mea este să înțeleg mai bine mașinile, poate în viitor să-mi creez propriul service auto, o afacere, ca să pot avea propriul autoturism și, dacă Doamne ferește se strică, să îl pot repara singură.”

Aceste cursuri, parte a proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, au fost gândire pentru a oferi oportunități de formare și reprofilare profesională pe piața muncii din Moldova,atât pentru localnici, cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici. 

„Cursurile profesionale sunt o altă componentă a asistenței pe care o oferă organizația Helvetas, adresată populației vulnerabile, inclusiv refugiaților din Ucraina. Sunt cursuri cu durată scurtă, până în trei luni, ceea ce le face mai accesibile pentru marea parte a populației, care are și alte îndatoriri”, menționează Clara Abdullah, ofițer de comunicare Helvetas Moldova.

Datorită ofertei diverse de cursuri, axate pe cunoștințe practice,, beneficiarii au șansa să își descopere pasiunile și să-și dezvolte noi competențe profesionale într-un mediu propice. Ludmila Bordea participă la cursul de operare a calculatorului,  vrând să demonstreze că rolul de tânără mamă poate fi îmbinat cu cel de studentă și ulterior, cu cel de angajată.

„Vreau să fac o schimbare, să fie mai ușor pe viitor, ca să poți să lucrezi chiar și de acasă. Dacă ești în concediu de maternitate, cu bazele de date se poate munci și de acasă.”, precizează Ludmila.

Cursurile vin în sprijinul participanților cu oportunități de învățare practică, dar și cu suport și inspirație pentru găsirea unei cariere Vladimir Vintilescu, participant la cursul de sudură electrică, vede în această oportunitate  o poartă către un viitor stabil și promițător acasă, în Moldova. E ceva nou și interesant. Deci eu văd în asta viitor.

La moment, peste 300 de persoane beneficiază de cursurile profesionale și de limbi străine, care au loc în raioanele Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Bălți, Soroca, Drochia, Edineț și Ocnița.

Cursurile de formare profesională sunt oferite în cadrul proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova, cu sprijinul Guvernului Elvețian. Partener strategic de implementare: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău