O pictură „uitată” se dovedește a fi o capodoperă din secolul al XVI-lea. A fost vândută cu 9 milioane $ la o licitație

30 Iun. 2021, 12:58
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Iun. 2021, 12:58 // Au Bani //  MD Bani

O pictură „uitată” păstrată în aceeași familie de generații s-a vândut la 7,68 milioane de euro (9,1 milioane de dolari) la licitație după ce experții au descoperit că este opera pictorului francez Jean-Honoré Fragonard.

„Un filosof care citește” de Fragonard a fost văzut de Antoine Petit, un licitator la casa de licitații Enchères Champagne din Épernay, nord-estul Franței, când a fost chemat să evalueze o moștenire la un apartament din apropierea orașului.

După ce a luat tabloul jos pentru a-l examina mai atent, a găsit cuvântul „Fragonard” scris pe spate cu cerneală neagră.

Proprietarii, care au avut pictura în familie de generații fără a fi inclus în niciun testament, i-au dat-o lui Petit, care a luat-o pentru a fi evaluată de Cabinet Turquin, o companie cu experți în pictură din Paris, scrie CNN.

Echipa de la Cabinet Turquin a confirmat că este un Fragonard autentic.
Fragonard a pictat „Un filosof care citește” în jurul anilor 1768-70. Fragonard a trăit între anii 1732-1806 și este considerat unul dintre cei mai emblematici pictori ai secolului al XVIII-lea.

Pictura în formă de oval, pictată ulei pe pânză, arată un bărbat cu părul alb aplecat peste o carte.
Pictura se află în aceeași familie de mai bine de 200 de ani și pare să fi fost manipulată sau mutată rar, a spus Cabinet Turquin, care a adăugat că „se află într-o stare remarcabilă de conservare”.
Proprietarii nu aveau nici o idee despre valoarea sa, dar ofertanții entuziaști au împins prețul final de vânzare cu mult peste estimarea de 1,5 – 2 milioane de euro (1,8 – 2,4 milioane de dolari).
În urmă cu zece ani, pictura nu s-ar fi vândut la fel de mult, dar astăzi acest tip de lucrări sunt mult mai la modă, a spus Petit. Petit a refuzat să numească cumpărătorul de succes.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:36 // Slider //  Ursu Victor

La data de 8 aprilie 2025, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie de modificare privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”. Prin această decizie, autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Modificarea survine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza strategiei comune semnate la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică. Această strategie prevede, între altele, eliminarea completă a dependenței de gazele naturale din Federația Rusă și accelerarea integrării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cadrul legal și interesul public, a efectuat o analiză detaliată a riscurilor de securitate energetică, în special privind aprovizionarea consumatorilor din regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în urma unor consultări extinse cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice și alți actori din sectorul energetic.

O decizie-cheie a ANRE prevede că, în cazul în care SA „Moldovagaz” nu finalizează procesul de separare funcțională și juridică a activităților sale, conform prevederilor Legii gazelor naturale, până la data de 31 iulie 2025, autoritatea va retrage licența de furnizare de gaze și va desemna un alt furnizor licențiat, care să asigure aprovizionarea la prețuri reglementate.

În acest sens, ANRE va lansa, începând cu trimestrul II al anului curent, proceduri competitive de selectare a furnizorilor alternativi.

Contextul deciziei ANRE:

  • Prin Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, cu condiția separării activităților de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”.
  • Între timp, compania rusă Gazprom a stopat unilateral livrările de gaze către Republica Moldova.
  • Ministerul Energiei a fost nevoit să reanalizeze condițiile de securitate pentru alimentarea regiunii transnistrene, fapt care a influențat și actuala decizie de ajustare a termenelor pentru Vestmoldtransgaz.

 

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI