Președintele Moldindconbank: Unii clienți oferă escrocilor datele cardurilor fără bani. E o greșeală

15 Mart. 2024, 09:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2024, 09:51 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Moldindconbank va continua campania de prevenire a fraudei financiare până când acest fenomen este prezent în societatea moldovenească. Despre aceasta a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, în cadrul emisiunii „O seară perfectă” de la PRO TV din data de 13 martie.

Potrivit lui, inițial banca planifica să se concentreze exclusiv pe clienții săi, dar după ce a înțeles amploarea problemei, a implementat o campanie socială adresată fiecărui cetățean al țării.

„Din păcate, escrocii au devenit foarte creativi. Ei chiar transformă unii clienți în „parteneri”. Sunt cazuri când escrocii promiteau oamenilor profituri uriașe din așa-zisele investiții, dar cu condiția ca la transferul banilor să nu informeze banca despre scopul adevărat, ci să spună că vor fi folosite pentru achiziționarea materialelor de construcție. Din fericire, am reușit să stopăm astfel de tranzacții, în urma discuțiilor cu clienții. Campania noastră este una de succes pentru că am folosit mesaje clare în comunicările noastre, utilizând un limbaj simplu”, a spus Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank a remarcat și implicarea diferitor organizații care au susținut campania băncii: „Ne bucurăm foarte mult că alte instituții au înțeles cât de importantă este aceasta și ne-au susținut, inclusiv poliția”.

Alexander Picker a subliniat că inițiativa socială are drept scop prevenirea cazurilor de fraudă și se adresează atât tinerilor, cât și persoanelor în vârstă, care sunt mai des expuși riscului de a deveni victime ale fraudelor financiare.

„Am fost și eu contactat. Au spus că am un credit aprobat. Aceasta este prima greșeală, deoarece nu trebuie să răspundem la apeluri de la numere necunoscute. Am întrebat de la ce sucursală sunt contactat și mi s-a răspuns că nu contează, deoarece creditul deja este aprobat și e necesar doar să ofer datele cardului. Aici intervine a doua greșeală, pentru că nu trebuie să oferim nimănui datele cardului. A fost un caz, când un client a decis să păcălească escrocul și i-a oferit datele cardului fără bani. O decizie greșită, deoarece escrocii utilizând datele acestui card au obținut acces la conturile clientului și au retras bani de pe depozit. În al treilea rând, nu trebuie să deschideți link-uri din surse necunoscute. Dacă primiți un apel dubios, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să ziceți că veți reveni ulterior și să contactați banca dumneavoastră, pentru a verifica dacă este un apel veridic. În cazul Moldindconbank, puteți suna la 022 71 71 71, angajații noștri fiind disponibili non-stop. Dacă considerați că ați transmis informații personale escrocilor, atunci apelați imediat banca și poliția – cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că tranzacțiile pot fi încă blocate și banii returnați”, a explicat președintele Moldindconbank.

Spre final, Alexander Picker a remarcat că oamenii trebuie întotdeauna să fie atenți și vigilenți, pentru că „dacă sună prea bine ca să fie adevărat atunci nu e”.

Interviul integral poate fi urmărit aici:

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău