Previziunile chirurgului socialist, din arest la domiciliu: România vrea să înghită Republica Moldova. Asta e război

17 Iul. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2022, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că unirea Republicii Moldova cu România ar duce la un „război civil”. Din arest la domiciliu, fiind cercetat sub acuzația de îmbogățire ilicită și trădare, Igor Dodon spune că țara lui nu va fi niciodată primită în UE, deoarece există problema transnistreană şi există autonomia Găgăuzia.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, crede că unirea Republicii Moldova cu România nu este o idee bună. El a declarat că nu înțelege nici iniţiativa UE de a oferi asistenţă financiară pentru modernizarea armatei Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai spus că Republica Moldova nu are nevoie de armament pentru a face față Rusiei și că Putin a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană ca parte a Republica Moldova.

Fostul președinte este în arest la domiciliu, dar a acceptat să dea un interviu pentru televiziunea rusă de stat, Rossia.

Dodon s-a arătat nedumerit că UE oferă asistenţă pentru armata Republicii Moldova, în timp ce autorităţile de la Chişinău au decis să comaseze universităţile din ţară din lipsă de bani. Dodon a criticat şi obţinerea de către Moldova a statutului de ţară candidat la UE.

Potrivit fostului şef de stat, Moldova nu va deveni niciodată stat membru UE, deoarece există problema transnistreană şi există autonomia Găgăuzia, regiuni care nu vor accepta acest lucru. Dodon e de părere că integrarea europeană ar putea duce la destrămarea ţării, pe motiv că cele două regiuni nu vor mai dori să se afle în componenţa Moldovei.

Dodon și-a spus părerea și despre şedinţa comună de la Chişinău a parlamentelor României şi Republicii Moldova. El afirmă că scopul şedinţei a fost dorința României și Occidentului de unire. Fostul lider este convins că țara noastră „vrea să înghită” Republica Moldova, fapt ce va cauza „un război civil”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău