Promisiunea ANRE: Până la 14 iunie vom avea o nouă metodologie cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți

04 Iun. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 14:50 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a luat act de declarația prin care Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți. Astfel, instituția spune că depune toate eforturile pentru ca noua metodologie să fie aprobată până pe 14 iunie, scrie Realitatea.md.

Agenția reamintește că, începând cu 12 mai a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

„În cadrul acestui proces, ANRE a organizat la 20.05.2021, 26.05.2021 și 02.06.2021 ședințe, inclusiv publice, în cadrul cărora a supus consultărilor noua Metodologie, astfel încât toate părțile interesate să poată înainta propuneri constructive referitor la noul act de reglementare. La această etapă, în conformitate cu prevederile legale, proiectul Metodologiei se află la faza obligatorie de expertizare/avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia. Pe această cale, ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia”, se arată în comunicat.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că, în conformitate cu art. II al Legii nr. 54 din 09.04.2021 pentru modificarea Legii nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere (publicată la 14.05.2021), noua Metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Astfel, pentru respectarea exactă a prevederilor legale, ANRE depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 16:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 16:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Constructorul auto german Audi a venit cu un anunț neașteptat. Compania va renunța definitiv la producția de mașini cu motoare pe benzină și motorină. Acest lucru se va întâmpla din anul 2026, au transmis reprezentanții producătorului de automobile, scrie playtech.ro.

De asemenea, nici mașinile hibrid nu mai sunt pe lista celor de la Audi, constructorul urmând să renunțe și la producția acestora.

Prin urmare, fiecare nou model pe care Audi îl va aduce pe piață va fi complet electric, deoarece toate tipurile de hibrizi vor fi eliminate treptat și în aproximativ cinci ani de acum înainte.

Este important de menționat faptul că în anunțul celor de la Audi se menționează în mod special că nu se lansează un nou model, astfel încât vei putea cumpăra în continuare un model existent cu un motor pe benzină (și poate un diesel), pentru doar câțiva ani după 2026.

Viitorul producției celor de la Audi va fi canalizat exclusiv de mașini electrice. Mobilitatea electrică prin tarnziția către zona verde este obiectivul principal al celor de la Audi, asumat de majoritatea marilor constructori de mașini, în contextul urgenței climatice.

Grupului german Volkswagen AG, din care face parte divizia Audi, are planuri mari de viitor. Numai pentru 2021, constructorul bavarez și-a propus să livreze aproximativ un milion de vehicule electrice.

Pentru a-și schimba gama de producție, cei de la Audi au pus la bătaie investiții consistente. Grupul a anunţat recent că şi-a majorat investiţiile planificate în tehnologiile digitale şi vehiculele electrice până la 78 de miliarde de euro în următorii cinci ani. Din această sumă uriașă, aproximativ 35 miliarde euro vor fi investite în mobilitate electrică.

În total, portofoliul grupului Volkswagen este alcătuit din 12 mărci. Cele mai cunoscute sunt Audi, VW, Porsche, Lamborghini, Bentley și Bugatti.