Proprietarul TikTok a achiziționat un startup de realitate virtuală

30 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
30 Aug. 2021, 14:54 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Compania care deține aplicația mobilă TikTok, numită ByteDance, a achiziționat Pico, un startup chinezesc care produce căști VR (realitate virtuală). În primul trimestru al anului 2021, Pico a fost al treilea producător de astfel de obiecte la nivel global, cu livrări care au crescut de la an la an cu 44,7%.

Potrivit CNBC, ByteDance, cu sediul la Beijing, nu a dezvăluit suma tranzacției, dar a declarat că tehnologia „software și hardware Pico, precum și talentul și expertiza profundă a echipei vor sprijini atât intrarea noastră în spațiul VR, cât și investițiile pe termen lung în acest domeniu emergent”.

Compania, care a avut succes cu TikTok (Douyin, în versiunea chineză) spune că achiziția Pico este esențială pentru diversificarea produselor sale.

În martie 2021, proprietarul TikTok a achiziționat un studio de jocuri mobile numit Moonton pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Conform Bloomberg, Pico este un producător chinez de căști de realitate virtuală, fondat în 2015. Startup-ul, cu sediul la Beijing, are peste 300 de angajați și își vinde căștile VR în întreaga lume.

Aplicația TikTok a fost lansată în septembrie 2016, în China, sub numele de Douyin (vibrații). Rețeaua socială s-a extins la nivel internațional din 2017, sub numele de TikTok.

TikTok are peste 1 miliard de utilizatori la nivel global, cei mai mulţi dintre aceştia fiind tineri (cu vârste între 15 – 25 ani), care pot posta filmulețe cu durată fixă: 15 secunde, 1 sau 3 minute. Aplicația este deținută de compania de servicii online ByteDance, fondată în anul 2012, de antreprenorul chinez Zhang Yiming.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală