Se clatină fotoliul de avocat? Ion Dorogoi riscă să-și piardă licența

30 Aug. 2023, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2023, 16:10 // Actual //  bani.md

Avocatul Ion Dorogoi riscă să-și piardă licența urmare a scandalurilor în care este implicat. Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților urmează să examineze în data de 4 septembrie cererea cu privire la licența avocatului Ion Dorogoi.

„Cei 11 membri ai comisiei vor examina în data de 4 septembrie situația cu privire la avocatul Ion Dorogoi și vor decide în privința licenței acestuia să i-o retragă sau să i-o lase”, a declarat pentru BANI.MD reprezentanta de la Uniunea Avocaților.

Ion Dorogoi, implicat în mai multe scandaluri, este cercetat într-o cauză penală pentru falsificarea actelor, potrivit informațiilor Procuraturii Anticorupție. Și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate susține că a pornit urmărirea penală pe numele avocatului. Acesta este învinuit de falsificarea probelor într-un proces civil.

De ce este acuzat avocatul Ion Dorogoi

Avocatul Ion Dorogoi este acuzat că în anul 2021, acționând din partea creditorilor, urmărind scopul inducerii în eroare a părților în proces și a instanței de judecată, contrar legii insolvabilității, a ignorat procedura legală de desfășurare a Adunării Generale a Creditorilor a companiei TatRecons. Dorogoi ar fi convocat adunarea repetată a creditorilor companiei care se afla în procedura simplificată a falimentului și dizolvare, prezentând buletinele de vot pentru Adunarea Generală prin care Dorogoi a votat în numele mai multor persoane, introducând date eronate privind locul desfășurării adunării generale a creditorilor, dar și lipsa nemotivată a administratorului de insolvabilitate.

Ion Dorogoi nu a comentat, deocamdată informațiile.

Cum a devenit „celebru” avocatul

Numele lui Ion Dorogoi, cunoscut în contextul dosarului atacului raider asupra acționarilor de la MAIB, reapare în lumina publică în urma anunțului că a încheiat o tranzacție de împăcare cu Guvernul Moldovei. Dorogoi, care în anul 2019 a fost reținut în legătură cu acuzații de spălare de bani și sustragere în proporții deosebit de mari, a atras atenția opiniei publice.

În urma acuzațiilor, presa a relatat că Ion Dorogoi făcea parte dintr-un grup de persoane afiliate lui Veaceslav Platon și că ar fi participat la un atac raider asupra acționarilor unei bănci din Moldova. Conform informațiilor apărute în presă, acest grup ar fi manipulat procedura de alegere în organele de conducere ale băncii pentru a prelua ilegal controlul asupra unor acționari, afectându-le astfel drepturile.

Potrivit declarațiilor oficiale, Ion Dorogoi a ajuns la o tranzacție de împăcare cu Guvernul Moldovei pentru a evita o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ca parte a înțelegerii, Moldova îi va plăti o despăgubire de 3500 de euro lui Dorogoi. Acest acord de împăcare are scopul de a evita o condamnare formală la CEDO și a rezolva situația juridică a cazului.

De asemenea, Dorogoi a făcut referire la această tranzacție ca o modalitate de a pune capăt situației și a evita o posibilă condamnare la CEDO.

Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție a precizat că dosarele intentate pe numele lui Ion Dorogoi se află în faza de urmărire penală și că procesul penal este încă în derulare.

Orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău