Șeful de la Moldovagaz, despre prețul de 90 de bani la gaz în Transnistria: Trebuie să-și asume datoriile

24 Dec. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 09:30 // Actual //  MD Bani

„Trebuie să nu mai admitem în viitor ceea ce se întâmplă la moment”. Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, fiică a Gazprom-ului rus, întrebat la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, cum vede situația că cetățenii din stânga Nistrului plătesc 90 de bani pentru metrul cub de gaz, în timp ce cei din dreapta – 11 lei; a recunoscut că este o nedreptate. Declarațiile au fost făcute în ediția din seara de joi, 23 decembrie curent.

„Mă simt foarte prost că, într-adevăr, se întâmplă ce se întâmplă și, respectiv, acest lucru pe care noi îl vedem. Nu este corect absolut și nu este just, dar încă o dată vă spun că sunt documentele care sunt elaborate, sunt documente și planuri de reglementare a acestor datorii și acestei situații încă din 2007. Abia proaspăt venisem la Ministerul Economiei și discutam despre aceste delimitări și, respectiv, despre divizarea inclusiv a contractelor de furnizare, divizarea datoriilor, eu cred că vom ajunge la acest aspect, dar trebuie de divizat contractul o dată când divizăm și datoria. Cei care n-au plătit, trebuie s-o facă. Tiraspolul trebuie să își asume aceste datorii, are patrimoniu poate, să achite și cu patrimoniul sau cu alte active sau contribuția autorităților de acolo, inclusiv, ce active mai au, a declarat Vadim Ceban.

Potrivit acestuia, problemele vor putea fi rezolvate atunci când diferendul transnistrean va fi soluționat la nivel politic. „Trebuie să nu mai admitem în viitor ceea ce se întâmplă la moment. Noi trebuie să asigurăm cu energie electrică țara, trebuie să avem interconexiunile, ceea ce face acum Guvernul, lucru care e întârziat în opinia mea, noi trebuia să fi făcut acest lucru de mult timp în urmă. Dar dacă se va întâmpla peste doi ani eu sper ca posibilitatea de negociere va fi mult mai altfel, dar trebuuie să avem aici o viziune foarte pragmatică. Trebuie să discutăm înclusiv cu Gazpromul. Situația din ziua de astăzi ne arată că resursa este la ei. Eu nu spun că este un singur furnizor, poftim este Energocom sunt alți 24 de furnizori, când vom crea această piață, când va fi alegerea, atunci poftim, noi nu ținem cu dinții asupra acestui contract și de această piață, dar trebuie să înțelegem că țara trebuie să treacă peste această perioadă care este complicată. Toate aceste probleme pot fi soluționate doar în cazul în care noi avem rezoluțiunea politică a acestui diferendum, nu este doar problema Moldovagaz a situației care s-a creat, a conchis Vadim Ceban.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ