Sfaturi prețioase de carieră de la un antreprenor de succes

21 Sept. 2022, 11:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2022, 11:34 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Antreprenorul și autorul Peter Shankman a avut o carieră mai mult decât interesantă. A lucrat în redacția AOL la mijlocul anilor ’90, a creat un instrument care leagă jurnaliștii cu sursele dorite, numit „Help a Reporter Out” la începutul anilor 2000 și a vândut HARO în 2010 pentru mai puțin de 5 milioane de dolari. De atunci, Shankman a scris mai multe cărți, a avut un discurs la TED și a lansat popularul podcast ADHD „Faster Than Normal”. Iată ce sfaturi le oferă el celor care se află la început de carieră, precum și celor care au făcut primii pași în antreprenoriat.

Fii splendid în activitățile de bază

Sfatul numărul 1 al lui Shankman pentru cei care se află la început de carieră: „Fii splendid în activitățile de bază”. Asta înseamnă să cunoști parametrii a ceea ce faci și să respecți acești parametri, notează CNBC.

Pentru mine, nu e nevoie ca tu să știi să redefinești numărul pi. Am nevoie să tragi puțin mai puțin decât toți ceilalți”, spune antreprenorul american.

Peter Shankman arată că dacă, spre exemplu ai un business cu livrări de mâncare, lucrurile trebuie menținute simple: duci mâncare din punctul A în punctul B fără să o verși. La fel funcționează lucrurile și dacă ai o carieră în industria de nunți: tu trebuie să faci invitațiile de nuntă exact așa cum îți spun viitorii miri, nu e necesar să îți arăți talentul în afara cerințelor clienților pentru că la final va curge cu nemulțumiri.

Această mentalitate poate fi aplicată și pentru pentru locurile de muncă care nu necesită vânzarea unui produs sau serviciu. Dacă prioritățile tale esențiale sunt să te asiguri că site-ul companiei funcționează fără probleme, respectă acele priorități și du-le cu bine la bun sfârșit. Dacă lucrezi în PR și munca ta este să prezenți poveștile clienților tăi către instituțiile media, asigură-te că faci asta așa cum trebuie.

Încă un sfat de carieră: perfecționează-ți gramatica și ortografia

Aproape 6 din 10 americani (59%) consideră că greșelile de ortografie din meniurile restaurantelor, semnele magazinelor și reclamele sunt enervante, conform unui sondaj Dictionary.com din 2015, efectuat pe 2.052 de adulți. Bineînțeles că această frustrare se extinde și la alte profesii.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO