Trei zile de VinOpera, în trei locaţii diferite, cu recitaluri de muzică clasică, rock şi folclor

04 Sept. 2023, 15:21
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
04 Sept. 2023, 15:21 // Comercial //  Trifan Stela

În perioada 30 august – 1 septembrie Fundaţia Constantin Mimi a organizat Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera, ediţia a VI-ea, la care au participat în total peste 90 de artişti şi muzicieni din Republica Moldova şi România şi care a fost urmărit de peste 3500 de spectatori. În premieră, evenimentul s-a desfăşurat în trei locaţii diferite. Concertele organizate în satele Varniţa şi Bulboaca au fost cu acces liber pentru toţi doritorii.

Festivalul a început pe 30 august, cu un recital la Varniţa, susţinut de „Gândul Mâţei Band” şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”. Gazda serii, preşedintele Fundaţiei Constantin Mimi, Cristina Frolov, a menţionat de pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură din Varniţa, că este mândră că a reuşit să extindă festivalul în zona rurală şi împreună cu primăriile să promoveze localităţile din regiune.

„Fundaţia Constantin Mimi în parteneriat cu primăriile din regiune, mai ales Bulboaca, Hârbovăţ, Gura Bâcului şi Varniţa lucrează la crearea unui nou traseu turistic care ar urma să atragă investiţii în această regiune, în domeniul turismului. Acesta este şi motivul pentru care organizăm aceste concerte în sate, pentru că ne dorim de pe acum să promovăm regiunea”, a menţionat Cristina Frolov.

Pe 31 august, la Bulboaca, locuitorii din regiune, dar şi toţi doritorii, au putut participa la un concert care a îmbinat melodiile la nai, în interpretarea lui Constantin Moscovici, cu vocile tinerei interprete Andreea Josan şi a surorii maestrului Nadejda Moscovici. Seara s-a înceiat cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” care a interpretat o combinaţie dintre hituri autohtone şi internaţionale.

Concertul s-a desfăşurat în preajma Gării de trenuri din Bulboaca, zonă care nu a fost aleasă deloc întâmplător, mărturiseşte Cristina Frolov.

„Gara de trenuri este şi aceasta un monument de arhitectură foarte important pentru localitatea Bulboaca, construit în anii 1870. Avem şi butucul de viţă-de-vie, cel mai vechi butuc din ţară, care la fel este o atracţie turistică. Vrem să aducem cultura mai aproape de cetăţenii din satele noastre şi să atragem turişti din alte locaţlităţi, pentru ca ei să se convingă că aici există lume frumoasă şi locuri frumoase care ar putea fi vizitate”, spune Cristina Frolov.

Apogeul Festivalului VinOpera – la Castel Mimi

Seara de gală a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a avut loc pe 1 septembrie, la Castel Mimi, cu un concert simfonic grandios, condus de dirijorul român Daniel Jinga. Pe scenă au urcat peste 60 de muzicieni şi artişti de operă, printre ei – Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Dumitru Mîţu şi Lilia Istratii.

La eveniment au participat înalţi oaspeţi de la conducerea ţării şi misiunile diplomatice acreditate la Chişinău. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu; ministrul Culturii, Sergiu Prodan; consilierul prezidenţial al preşedindelui Klaus Iohannis, Sergiu Nistor; secretarul de Stat al Ministerului de Externe al României, Andrei Novac; Ambadadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon; Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks; Ambasadorul României, Cristian-Leon Ţurcanu; Ambasadorul Japoniei, Dl. YAMADA Yoichiro; secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu; preşedintele Institutului Cultural Român de la Bucureşti, Liviu Jicman; precum şi preşedintele filialei ICR “Mihai Eminescu” de la Chişinău, Monica Babuc, au urmărit prestaţia artiştilor din primele rânduri.

Pe lângă interpretările solo, publicul a fost încântat să urmărească duetele formate din vocile Liliei Istratii şi a tenorului Dumitru Mîţu, interpretând „Lippen schweigen” de Franz Lehár. “Chitarra romana” de Eldo Di Lazzaro şi Funiculì, Funiculà” de Luigi Denza, au sunat spectaculos prin vocile lui Iordache Basalic şi Dumitru Mîţu. Seara de gală s-a încheiat cu renumita arie „O sole Mio”. Compoziţia lui Eduardo di Capua și Alfredo Mazzucchi a fost interpretată de către toţi cei patru artişti de operă şi a fost aplaudată îndelung de publicul ridicat în picioare.

Fundaţia Constantin Mimi a înmânat trofeul VinOpera, în semn de mulţumire şi apreciere, dirijorului Daniel Jinga, baritonului Iordache Basalic, sopranei Mădălina Barbu, mezzo-sopranei Lilia Istratii şi tenorului Dumitru Mîţu.

 

“Responsabilitatea noastră, a Fundaţiei Constantin Mimi, a Castel Mimi şi a familiei mele este să demonstrăm că atunci când este dorinţă totul se poate şi Bulboaca poate deveni centrul Europei pentru o zi. Suntem mândri că reuşim să adunăm an de an, aici, la Castel Mimi, iubitorii de artă, cultură şi vinuri excelente. VinOpera este mai mult decât un festival de muzică clasică. Este dovada faptului că împreună putem face lucruri mari, că putem creşte şi dezvolta parteneriate sustenabile, că putem promova cu mândrie ţara”, a menţionat preşedintele Fundaţiei Constantin Mimi, Cristina Frolov.

Toţi spectatorii veniţi la festival au putut participa şi la Vernisajul Vinului, unde micii producători “Minis Terrios”, “Casa Vinicolă Luca”, “Gogu Winery” şi “Vinăria Nobilă” şi-au expus vinurile şi le-au propus spre degustare. Castel Mimi a scos din pivniţe licori selecte precum Cabernet Sauvignon Reserve 2012 şi Colecţia Limited Edition, pe care orice doritor le-a putut încerca.  

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a fost acoperit în totalitate datorită energiei solare, produse la Castel Mimi, care în ultimii ani a făcut eforturi colosale pentru a produce energie regenerabilă, prin montarea panourilor solare pe domeniul vinăriei.

Şi de această dată, Fundaţia Constantin Mimi a îndemnat oaspeţii să dea prioritate Trenului Vinului şi astfel, în Chişinău au rămas parcate 300 de automobile, care au redus emisiile de carbon în atmosferă. Am încurajat vizitatorii să recicleze şi să spună NU plasticului, prin oferirea unui pahar de sticlă pentru vin şi amenajarea unor tomberoane pentru sortarea deşeurilor.

În total, în cadrul celor trei evenimente desfăşurate la Varniţa, Bulboaca şi la Castel Mimi au participat peste 3500 persoane.

Proiectul „Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera” a fost finanțat de – Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Mastercard şi Castel Mimi. Partener media al evenimentului a fost Grupul de Presă Realitatea şi TVR Moldova.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău