Noma, un restaurant din Copenhaga, considerat cel mai bun din lume timp de mai mulți ani, se va închide la sfârșitul anului 2024 și va deveni un laborator culinar, scrie The New York Times.
Noma, fondat de bucătarul-șef René Redzepi împreună cu Claus Meyer, a obținut de-a lungul timpului trei stele Michelin, fiind în fruntea listei celor mai bune 50 de restaurante din lume.
„În 2025, restaurantul se va transforma într-un laborator gigant — o „bucătărie de testare”, a declarat echipa Noma.
Așadar, Noma va deveni un laborator culinar cu normă întreagă, dezvoltând noi preparate și produse pentru platforma sa de comerț online, Noma Projects.
Modelul de restaurant fine dining „este nesustenabil”, iar „din punct de vedere financiar și emoțional, pentru un angajator și o ființă umană, pur și simplu nu funcționează”, le-a spus René Redzepi jurnaliștilor de la The New York Times.
Noma, o abreviere a cuvintelor daneze „nordisk” (nordic) și „mad” (mâncare), oferă un meniu de degustare sezonier. Restaurantul unde clienții plătesc între 450 EUR – 850 EUR (de persoană) pentru un meniu de degustare s-a remarcat prin folosirea ingredientelor locale precum creierul de rață sau acele de molid.
Popular pe rețelele sociale, pe Google Maps și platforme de recenzii ca TripAdvisor, Noma a avut clienți din toate colțurile lumii.
Pe Google Maps, restaurantul are un rating de 4,6 stele și 1.677 de recenzii.