(VIDEO) CCI a RM susține dezvoltarea învățământului profesional tehnic dual. A organizat un eveniment de finalizare

01 Nov. 2022, 15:09
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Nov. 2022, 15:09 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a organizat pe 31 octombrie evenimentul de finalizare a Proiectului „Consolidarea cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19”.

În discursul său, Sergiu HAREA, Președinte CCI a RM a reiterat importanța parteneriatelor create între reprezentanții mediului de afaceri și instituții de învățământ profesional tehnic care implementează învățământ dual și consideră că doar o cooperare eficientă poate contribui la consolidarea învățământului dual și în general a sistemului de învățământ din țară, în asigurarea cu forță de muncă calificată.

„Astăzi finalizăm un proiect lansat la data de 1 decembrie 2021, în cadrul căruia au fost oferite granturi de promovare pentru 22 de parteneriate între agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs. Parteneriatele care au beneficiat de finanțare, au implementat activități eligibile pentru a minimiza efectele pandemiei de COVID-19 asupra ÎPT dual, prin digitalizarea procesului de predare/ învățare atât la instituția ÎPT, cât și la agenții economici. În acest context, au fost achiziționate echipamente specifice domeniului de activitate- echipamente IT, echipamente de laborator, utilaje, strunguri; implementate platforme de e-learning și achiziționate software pentru învățare în regim online. Astfel, aduc sincere mulțumiri partenerilor noștri pentru acest proiect atât de benefic și actual, le sunt recunoscător beneficiarilor care au avut încredere în CCI a RM și au realizat obiectivele propuse de proiect, gestionând eficient consecințele pandemiei Covid-19. Promovarea intereselor mediului de afaceri din Republica Moldova și formarea resurselor umane pentru sectorul economic, promovând și implementând sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor, este o atribuție statutară a Camerei de Comerț și Industrie. Depunem efort și în continuare pentru a identifica măsuri de suport a acestora”, a menționat Sergiu HAREA.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministrul Educației și Cercetării: „Astăzi marcăm un mare succes, succesul de consolidare a parteneriatelor în învățământul dual. Parteneriatul între agenții economici și instituțiile de învățământ profesional tehnic, este o verigă de mare importanță în atingerea obiectivelor propuse de către Ministrul Educației și Cercetării în asigurarea unui proces educațional de calitate. Învățământul profesional tehnic este un segment important pentru Republica Moldova, iar formarea specialiștilor, în strictă corespundere cu necesitățile pieței și sectoarelor economice, este o prioritate, și doar împreună, în parteneriat, printr-un dialog constructiv dintre elaboratorii de politici educaționale, IIPT, comitetele sectoriale, CCI a RM, cu suportul partenerilor de dezvoltare, putem să atingem acest obiectiv, de aliniere a educației, la necesitățile pe care le avem în țara noastră.”

Oana VODIȚA, manager Proiect „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei: În momentul în care Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a oferit fonduri suplimentare pentru gestionarea situației de criză provocată de pandemia Covid-19, am decis împreună cu Camera de Comerț și Industrie, că cea mai bună și competentă modalitate de a aloca aceste fonduri stă în cooperările duale. Agenții economici împreună cu instituțiile de învățământ sunt cei în măsură să decidă cum pot împreună să contribuie la reluarea procesului de educație. Mai mult decât atât, procesul întreg de aplicare la aceste granturi, de decizii comune, de planificare, a fost un proces de învățare extraordinar pentru noi, pentru Ministerul Educației și Cercetării, dar și pentru cooperările duale și au contribuit la maturizarea sistemului de învățământ dual și la găsirea de soluții pentru a gestiona ulterioare crize”.

 

Alexandru CIOBANU, Directorul Şcolii Profesionale nr. 7, municipiul Chișinău: „Școala Profesională nr.7 cu suportul GIZ și CCI a RM a implementat cu succes acest proiect, în cadrul căruia sălile de instruire ale instituției, cât și ale agenților economici, parteneri la organizarea învățământului dual, au fost dotate cu utilaje moderne și echipamente TIC care sunt orientate spre dezvoltarea competențelor ecologice cât și profesionale ale viitorilor muncitori calificați. La fel spre realizarea acestui obiectiv maiștrii instructori au participat la mai multe cursuri. Toate aceste activități au un impact semnificativ în asigurarea unui parteneriat viabil între agenții economici și Școala Profesională nr.7, care la rândul său asigură calitatea procesului instructiv-educativ și contribuie la dezvoltarea conceptului de economie verde, care vor reduce în mod semnificativ riscurile mediului și problemele ecologice”.

Maria PASCOVA, Administrator S.R.L. Natural Product: Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor din cadrul proiectului pentru asistența acordată, care a făcut posibilă modernizarea laboratorului la întreprinderea noastră. Astăzi, în cadrul educației duale, pregătim brutari și electricieni. Noile echipamente de laborator vor face posibilă determinarea calității materiilor prime și a calității produselor finite. Brutarii vor învăța cum să ia probe în mod corespunzător, astfel încât să își pregătească produsele și să obțină abilitățile necesare. Instalatorii electrici vor putea dobândi competențe în amenajarea, operarea, întreținerea și diagnosticarea echipamentelor electrice de mare complexitate în laborator, ceea ce va îmbunătăți calitatea și eficiența pregătirii la locul de muncă în această profesie. Așteptăm cu nerăbdare mai multe proiecte!”

Mariana NEGREAN, Director Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”: În cadrul acestui proiect, CEMF „Raisa Pacalo” a fortificat și diversificat serviciile educaționale oferite. Grație susținerii din partea CCI și GIZ au fost: inițiate studii și dezvoltat pachetul de acte normative la calificarea Asistent medical și meseria Infirmier, prin învățământul dual; a fost elaborat, aprobat și implementat curriculumul pentru formarea competențelor psihopedagogice la asistenții medicali- instructori, implicați în realizarea învățământului dual; pentru asistenții medicali-instructori s-a realizat cursul Formarea continuă în psihopedagogia de specialitate (medicală) în  învățământul profesional dual; s-a asigurat Centrul Educațional de Simulare în Instruirea Medicală cu table interactive, tehnică didactică și simulatoare. Înalt apreciem aportul și implicarea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în dezvoltarea învățământului profesional medical din țară.”

Alexandru POLEVOI, Director financiar, Combinatul de Pâine Bălți SA: „Am procurat utilaj pentru laborator, utilaj de producere și echipament IT, de care aveam foarte mare nevoie. Suntem recunoscători CCI a RM, GIZ Moldova pentru că am primit posibilitatea să participăm la acest proiect și sperăm să mai beneficiem de astfel de proiecte.”

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 14:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 14:34 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Dragă Femeie,
manageră, coordonatoare de echipe, traineră, antreprenoare, profesionistă în resurse umane, profesoară, artistă, fotografă, designeră, arhitectă sau din oricare alt domeniu cum ar fi aviatoare, ingineră, creatoare sau inovatoare,

Trăiești în ultima perioadă provocări precum:

 • epuizare profesională, oboseală și pierderea echilibrului,
 • dezorientare, haos și reacții bazate pe frică, impulsivitate și nesiguranță,
 • nesiguranță emoțională și fizică, neîncredere și blocaje în echipă provocate de procese schimbărilor organizaționale.

Te-ai gândit vreodată la rolul tău de femeie lideră care poate aduce pace, ordine, flux, stare de bine și productivitate în companie, organizație, comunitate sau familie?

Vrei să recunoști și să aplici principiile sistemice și stilul etic de leadership – prin metode noi de înțelegere, acțiune și conviețuire organică?

Dorești să crești și să contribui prin înțelegere și gândire sistemică acum, când multe lucruri sunt neclare și generează stări incerte și de haos, instabilitate și situații neprevăzute?

Te invităm să fii alături de noi în cadrul Programului Inovativ de formare pentru femei lidere „Leadership sistemic – conectare, creștere și contribuție”. Genericul programului este „Femeile aduc PACEA – Prezență, Atitudine, Conectare, Echilibru, Acțiune”.

Programul se bazează pe trei direcții

 1. Leadership sistemic pentru a putea facilita cu mai multă ușurință și coerență fluxul de încredere și motivatie în contextele personale și profesionale;
 2. Stil de leadership etic bazat pe comunicare nonviolenta;
 3. Antifragilitatea prin fotografie în contexte actuale.

Ce îți propunem?

 • Să înveți și să aplici cu înțelepciune principiile sistemice care guvernează relațiile și sistemele umane
 • Să practici în activitatea ta cu profesionalism și integritate gândirea sistemică;
 • Să ai suficientă încredere și expertiză să aplici stilul etic de leadership și mai ales să fii tu însăți;
 • Să aparții unei comunități pentru care nu doar creșterea, ci și contribuția este importantă.

Vom crea împreună o strategie de transmitere a ștafetei între generații de femei ale acestui pământ, printr-o suită de întâlniri într-un cadru de:

 • Sesiuni față în față – Învățare experiențială
 • Mentorat 1:1;
 • Supervizare de grup online;
 • Fundamentare a comunității „NE PASĂ în Moldova”.

Ce îți oferim ție?

 • O călătorie de formare continuă, intensivă, care generează rezultate
 • Recunoașterea cunoștințelor existente deja, integrarea lor la un alt nivel
 • Abilitatea de a gândi sistemic și de a obține rezultate cu echipe motivate
 • Extinderea rolului profesional prin includerea atitudinii sistemice
 • Conectarea cu curajul si orientare permanentă către soluții eficiente și creative
 • Echilibru și empatie pentru flux și integrare in companie, instituție, comunitate
 • Creativitatea de a lucra atât individual cât și împreună
 • Bucuria de a parcurge un curs transformațional de dezvoltare personală

Care este mărimea grupului?

 20-22 femei de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a permite o abordare individualizată a nevoilor fiecărei participante.

Cât durează?

3 luni, din 15 decembrie 2022 până în 15 martie 2023.

Cand sunt modulele sesiunilor față în față?

 • Modulul I: 16 – 17 decembrie 2022
 • Modulul II: 19 – 20 ianuarie 2023
 • Modulul III: 16 – 17 februarie 2023
 • Modulul IV: 24 – 26 februarie 2023
 • Evaluarea finală: 10 martie 2023

Unde vor fi sesiunile de training?

În Chișinău. Locația exactă va fi anunțată ulterior.

Care este structura programului?

 • 10 zile de training cu experți internaționali
 • 16 ore de sesiuni supervizare online de grup (4 sesiuni a câte 4 ore fiecare)
 • 2 ore de mentorat individual online cu unul dintre traineri
 • Elaborarea Reflective Notes (Practica Reflecției)
 • Recenzie și prezentarea în grup a unei cărți
 • Evaluare finală (feedback si feedforward de la mentori)
 • Test grilă și prezentarea inițiativei proprii – 10 martie

Cine sunt experții?

Învățarea din experiență, antifragilitatea, reflecția și viziunea individuală pentru a conviețui și a contribui într-o comunitate sănătoasă, durabilă, care-și respectă trecutul, prezentul și viitorul, fac parte din contextele facilitate de către experții proiectului:

 • Oana Tănase – coach profesionist cu o experiență în domeniu de 8 ani.

Înainte de a deveni coach, a activat 6 ani în industria software unde a coordonat procese de vânzare consultativă. După peste 10 ani petrecuți în organizații, a decis să își asume un nou rol – acela de coach și facilitator. Din acest spațiu susține creșterea și transformarea sustenabilă a organizațiilor, principalele arii de competență fiind facilitarea sistemică, coaching executiv și constelatii organizationale.

 • dr. Letiția Lucescu – Cognitive Behavioural Coaching, MCC, expertiză internațională de coaching și facilitare de 20+ ani.

Arie de expertiză:

 • agilitate (creatorul unui model de diagnoză și dezvoltare a agilității în context organizațional);
 • coaching și formare (coordonează un program modular de formare în coaching). Program acreditat internațional;
 • abilități de comunicare în organizații (coordonează un program modular: disonanțe cognitive, comunicare asertivă, agilitate emoțională, neuroștiința dezvoltării personale); Program acreditat internațional;

 

 • Cristina Irian – cercetător în domeniul artelor vizuale, curator și artist care lucrează cu fotografia, arhive și material multimedia.

A studiat antropologie vizuală la București și la Perugia. Este doctor în arte vizuale al UNARTE. Împreună cu membrii asociației Omnia Photo, artiști, cercetători și instituții culturale partenere desfășoară proiecte de documentare vizuală, recuperare de arhive fotografice, proiecte docu-artistice participative, ateliere de fotografie veche și istoria fotografiei. Cel mai recent demers al său desfășurat în 2022, „#mili-eu: Ileana, bunica domnului B.” include o serie de obiecte personale, mileuri și material fotografic de familie ale Ilenei, o femeie care s-a ocupat toată viața de casă și de familia sa, toate integrate în spațiul contemporan sub forma unor instalații vizuale. Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femeile din România în secolul trecut. Scopul acestui demers experimental îl constituie încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale.

 • Angela Ciocîrlan – Coach4BUNAstare

Lucrează cu și pentru oameni de mai bine de 20 ani, în grupuri și individual, cu organizații naționale și internaționale. Este o lideră activă prin asumarea responsabilităților și învățarea din mers. Este fondatoarea și președinta Asociației Obștești „FĂCLIA”, care a crescut rânduri de voluntari care azi sunt profesioniști, a realizat peste 80 de de proiecte pentru educația și dezvoltarea oamenilor și comunităților. FĂCLIA este lumina care face văzută calea personală, stilul personal și ariile vieții care pot fi îmbrățișate ca perspective noi. Are experiență în training, design de programe educaționale, conferințe și proiecte de trezire a spiritului de cetățeni activă. În calitate de manager de proiecte a creat și co-creat proiecte internaționale cu strategii pentru abilitare socio-economică și incluziune, modele de ghidare în carieră și formare profesională, programe de leadership, evenimente educaționale.

Care este investiția ta?

Pentru tine acest program este gratuit. În cadrul proiectului asigurăm cazarea, alimentația și materialele disponibile.

Prima noastră inițiativă „NE PASĂ în Moldova”:

Deoarece aducem PACEA, lansăm acțiunea de sprijin și suport pentru femeile supraviețuitoare ale violenței în familie, prin abilitarea economică a acestora și integrarea în comunitate.

Astfel, te invităm să oferi un Bon de suport (50 euro) în semn de solidaritate și compasiune pentru alte femei. Contribuția din partea ta va fi supravegheată de comitetul inițiativei și va fi realizată post program. Mai multe detalii le putem discuta individual.

Dacă dorești să aplici liber și conștient principiile leadershipului sistemic, să împărtășești cu generozitate și responsabilitate pentru viitor din expertiză acumulată, această oportunitate este chiar pentru tine!

Aplică acum la Programul dedicat Femeilor Lidere sau Lidere în devenire

https://docs.google.com/forms/d/1OAfDeRPioRKAkxUNQxNCdBEQQXwXCwk0VKHTnZSBKFY/edit

Pentru detalii ne găsești la numărul de telefon 069724815

„Acest demers este dezvoltat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor prin Alianța de Conectare pentru Reziliență Pretutindeni în Moldova” (NE PASĂ în Moldova), finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău