(VIDEO) Adriana Ciobanu, salon Nunta: Antreprenorii sociali sunt cu siguranță eroi ai societății

30 Nov. 2021, 13:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2021, 13:37 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Adriana Ciobanu din orașul Dondușeni este administratoarea unui atelier de cusut și a unei mini spălătorii cu punct de primire al curățătoriei chimice uscate. Salonul „Nunta” este cunoscut de toți locuitorii din nordul țării pentru serviciile prestate. În afacerea lansată femeia este susținută de cei doi fii ai săi, iar pe viitor speră să poată oferi locuri de muncă pentru alte femei din categoriile defavorizate, practicând astfel o activitate socială.

„Coasem la comandă pentru clienții noștri, prestăm servicii reparație a hainelor de calitate înaltă grație echipamentului performant și profesionalismului cultivat în timp cu perseverență și dorință asiduă, pe lângă serviciile de spălătorie oferim prelucrarea umidotermică a hainelor, moment oportun și în cadrul activității de atelier. Toți cei de la nord ne cunosc. Coasem rochii de mireasă, rochii de seară, realizăm decorațiuni hand-made, reparăm haine. Fiul meu coase foarte bine, are și studiile necesare.”

Pentru a se extinde, Adriana Ciobanu planifică să creeze locuri de muncă pentru femeile defavorizate din localitate, în special și-ar dori să le susțină pe acele doamne care își cresc singure copiii, întrucât și ea l-a rândul ei s-a pomenit, la un moment dat, cu o asemenea situație complicată, dar prin muncă și dedicație a reușit să-i crească, iar acum sunt parteneri de afaceri.

„Fiind mamă singură, consider că este important ca femeile să-și găsească un loc de muncă aici, acasă. Aș spune că acesta este un moment cheie pentru unificarea familiilor.” 

Adriana Ciobanu consideră că activitățile sociale trebuie promovate în Republica Moldova, acestea fiind o modalitate de a susține categoriile defavorizate ale societății.

„Antreprenorii sociali sunt cu siguranță eroi ai societății. Sunt persoane care încearcă să rezolve problemele actuale, chiar dacă se confruntă cu dificultăți. Sunt persoane pozitive, optimiste și perseverente.”

Chiar dacă este în mediul de business de 25 de ani, Adriana Ciobanu spune că a dezvoltat afacerea treptat. A avut momente și mai bune și mai dificile, dar a reușit să treacă cu bine peste toate problemele.

„Inițial, prin anii ’90 închiriam veselă pentru nunți și diverse ceremonii. Apoi am început să importăm rochii de mireasă. După ceva timp am decis să coasem singuri rochiile. Aici, un aport deosebit îl are și fiul cel mare, care a obținut meseria de croitor. Așa am ajuns la ceea ce suntem azi.”

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău